Güncel
May, AB'den 30 Haziran'a kadar süre istedi
İngiltere Başbakanı May, Brexit anlaşmasının defalarca parlamentoda reddedilmesinin ardından AB’den, Brexit’in ertelenmesi için ek süre talep etmek zorunda kaldı. May yazdığı mektupta, Brexit sürecinin 30 Haziran 2019’da sonlanmasını önerdi.
KöÅŸeye sıkışan Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa, Brexit krizini aÅŸmak için, adeta AB'ye yalvarıyor. BaÅŸbakanı Theresa May Brüksel'den Brexit sürecinin 30 Haziran'a kadar ertelenmesi talebinde bulundu. AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk ise siyasi liderlerin bir plan üzerinde uzlaşı saÄŸlaması için sürecin bir yıl ertelenmesi önerisinde bulundu.
Ä°ngiltere, Brüksel ile yapılan son görüÅŸmeler kapsamında 12 Nisan'da AB'den resmen ayrılacak. Ancak Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May Brexit anlaÅŸmasının defalarca parlamentoda reddedilmesinin ardından AB'den Brexit'in ertelenmesi için ek süre talep etmek zorunda kaldı.
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı yazdığı mektupta Brexit sürecinin 30 Haziran 2019'da sonlanmasını önerdi. May, Ä°ngiltere parlamentosunda Brexit anlaÅŸmasının zamanında onaylanması durumunda Ä°ngiltere'nin AB'den Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde ayrılabileceÄŸini de belirtti. Ancak Ä°ngiltere BaÅŸbakanı o zamana kadar uzlaşının saÄŸlanamaması halinde de Ä°ngiltere'nin Avrupa parlamentosu seçimlerine aday göstermek üzere çalışmalara baÅŸlayacağını belirtti.
TUSK: BREXIT BÄ°R YILLIÄžINA ERTELENSÄ°N
AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk ise Brexit konusunda Ä°ngiltere'de siyasetçilerin uzlaşı saÄŸlayabilmesi için bir yıl ertelenmesi önerisinde bulundu.
Ancak bu önerinin hayata geçmesi için de tüm AB üyelerinin onayı gerekiyor. Fransa Londra'nın Brexit'in ertelenmesi talebinin karşılanması için Ä°ngiltere'nin güçlü bir gerekçe göstermesini talep ediyor.
TAKTÄ°K MANEVRALARI
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı May'in Muhafazakar Partisi ve ana muhalefet partisi Ä°ÅŸçi Parti ise bölünmüÅŸ durumda. Ä°ngiltere'nin AB'den anlaÅŸma olmadan çıkmasını öngören senaryodan, Brexit'in tamamen iptal edilmesini öngören seçeneklere kadar bugüne kadar sunulan önerilerin hiçbiri destek göremedi.
Azınlık hükümetinin tek başına Brexit anlaÅŸmasını parlamentodan geçiremeyeceÄŸini gören Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May bu hafta Ä°ÅŸçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile görüÅŸmelere baÅŸlamıştı.
Ancak bu da Brexit konusunda Ä°ngiltere'nin daha fazla zamana ihtiyacı olması demek. Sürecin uzaması Ä°ngiltere'nin 23 Mayıs'ta Avrupa parlamentosu seçimlerine katılması zorunluluÄŸunu da beraberinde getirebillir. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May bu senaryodan kaçınmaya çalışmıştı.
Brüksel ise Ä°ngiltere'ye Brexit konusunda bir uzatma daha verilmesi konusunda pek istekli deÄŸil. May iki hafta önce de Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesi talebinde bulunmuÅŸ, AB talebi geri çevirmiÅŸti.
‘TEK MANTIKLI YOL ESNETEREK UZATMA'
Üst düzey AB yetkililerine göre, AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk sürecin bir yıllığına ertelenmesi önerisini masaya getirmeye hazırlanıyor. Reuters haber ajansına konuÅŸan AB yetkilisi, “Tek mantıklı çıkış yolu uzun ama esnek bir uzatma olur. Ben buna ‘esneterek uzatma' (flextension) diyorum” ifadelerini kullandı.
AB yetkilisi böyle bir senaryonun her iki taraf için de iyi olacağını, Ä°ngiltere'ye gereken esnekliÄŸi saÄŸlayacağını ve Brexit erteleme süreçlerini görüÅŸmek için birkaç haftada bir toplanma ihtiyacını da ortadan kaldıracağını belirtti.
Fransa ise Ä°ngiltere önümüzdeki dönem için net bir yol haritası ortaya koymadıkça Brexit'in ertelenmesi talebini kabul etmeye hazır olmadığını söylüyor.
Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'a yakın bir kaynak, “Henüz o aÅŸamada deÄŸiliz” dedi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de “Ä°ngiltere'nin neden erteleme istediÄŸini anlamazsak olumlu cevap veremeyiz” diye konuÅŸtu.
Ä°ngiltere'de 2016 yılında yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den çıkılmasına destek vermiÅŸti.
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May Brexit anlaÅŸmasının parlamento tarafından onaylanmasını saÄŸlamak için geçtiÄŸimiz hafta istifa etmeyi teklif etmiÅŸ ancak geçtiÄŸimiz Cuma Brexit anlaÅŸması Ä°ngiltere parlamentosunda üçüncü kez reddedilmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.