Sosyal Medya

Liselere Giriş Sınavı başvuruları 14 Nisan’a kadar... Peki, geçen yıldan bugüne değişen ne var?

Milyonlarca öğrenci ve veli için yaşamlarının en kritik süreci başladı.



ABBAS GÜÇLÜ - MÄ°LLÄ°YET
 
Liselere GiriÅŸ Sınavı baÅŸvuruları 14 Nisan’a kadar devam edecek.
Peki, geçen yıldan bugüne deÄŸiÅŸen ne var?
Görünen o ki geçen yıl yaÅŸananlardan hiç ders alınmamış!
Adil bir sınav, adil bir yerleÅŸtirme ve adil bir kayıt süreci yaÅŸanacak mı?
Çember sisteminden vazgeçildi mi belli deÄŸil, vazgeçildiyse, bu kadar kolay gözden çıkartılması, geçen yılki sistemin ne kadar ucube olduÄŸunu göstermez mi?
BaÅŸvuru kılavuzu incelendiÄŸinde, hemen hemen her kentteki köklü ve iddialı pek çok okulun yine liste dışı kaldığı dikkat çekiyor.
Peki, bu okullara nasıl öÄŸrenci alınacak?
Ä°kamete ve not ortalamasına göre alınacağı söyleniyor! Peki, bu ne kadar adil?
Çok merak ediyorum, MEB, geçen yıldan bugüne, ÅŸiÅŸirilmiÅŸ not ve çifte ev kiralayanlara yönelik hangi önlemi aldı?
Yine herkes sınava girecekse TEOG niye kaldırıldı?..
 
Kayıtlar nasıl olacak?
 
OrtaöÄŸretime GeçiÅŸ Yönergesi’nde “Sınavsız öÄŸrenci alacak okullara geçiÅŸle ilgili usul ve esaslar kılavuzla belirlenecek” deniliyor.
Peki, o kılavuz ne zaman çıkacak?
Söylenen o ki baÅŸvuru kılavuzunda liste dışı kalan okullara, ikamete ve not ortalamasına göre öÄŸrenci alınacak.
Geçen yıl, çok karmaşık bir çember sistemi vardı. Bu yıl yine o söz konusu mu, yoksa sadece adrese, nota ve devam süresine dayalı bir sistem mi uygulanacak, kesin hatlarıyla belli deÄŸil.
Bakan Selçuk, ocak ayında yaptığı açıklamada, öÄŸrenci ve velileri rahatlatacak yeni bir kayıt sisteminin getirileceÄŸinden söz etmiÅŸti ama hâlâ bu konuda bir detay yok! Muhtemelen, o detaylara, Tercih ve YerleÅŸtirme Kılavuzu’nda yer verilecek ama o zaman da çok geç kalınmış olunmayacak mı?
BaÅŸvuru Kılavuzu’nda keÅŸke bu konuda daha ayrıntılı bilgilere yer verilseydi. Hâlâ da geç kalınmış sayılmaz.
En azından baÅŸvurular bitmeden ikna edici bir yerleÅŸtirme sistemi açıklanırsa, pek çok öÄŸrenci, boÅŸ yere sınava baÅŸvurmaz ve dolayısıyla sınav iÅŸkencesinden de kurtulmuÅŸ olur.
 
Kaç kiÅŸi baÅŸvurur?
 
MEB’in öngörüsü, geçen yıl, LGS’ye 200 bin civarında öÄŸrencinin gireceÄŸi yönündeydi ama belirsizlikler yüzünden bir milyon aday baÅŸvurdu ve sınava girdi.
Devamında da “Madem herkes sınava girmeye devam edecekti, o zaman sistem niye deÄŸiÅŸti?” tartışmaları yaÅŸandı.
Bu yıl da benzer tartışmaların yaÅŸanmaması için yerleÅŸtirme, kayıt ve nakil süreçlerinin en ince ayrıntısına kadar açıklanması gerekiyor.
ÖrneÄŸin, bu yıl özel okullar nasıl öÄŸrenci alacak?
Yine aynı sınava girip, farklı bir tercih, yerleÅŸtirme ve kayıt süreci mi yaÅŸanacak? Yoksa üniversiteye giriÅŸte olduÄŸu gibi tek sınav ve özel, devlet demeden, sınavla öÄŸrenci alan tüm liseleri içine alan tek bir merkezi yerleÅŸtirme sistemi mi uygulanacak?
MEB, bu konuda bir bilgilendirme masası kurarak ya da Alo Sınav Hattı açarak tüm soruları anında cevaplamak zorunda, yoksa önünü göremeyen tüm öÄŸrenciler, sınava baÅŸvurmak zorunda kalır ve sınav yarışı, hiçbir deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramadan aynen devam eder.
Oysa CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bu konudaki direktifi, öÄŸrencileri yarış atı olmaktan kurtarıp, çocukluklarını doyasıya yaÅŸamalarına fırsat tanınması yönündeydi!..
Ziya Hoca, koltuÄŸa oturmadan önce sınavlara karşıydı. Bakalım kaç çocuÄŸumuzu bu sınav yarışından kurtaracak?
EÄŸer yine bir milyona yakın öÄŸrenci LGS için baÅŸvuruda bulunursa, velilere ya sabır dilemekten baÅŸka çare kalmıyor!..
 
Sınavın içeriÄŸi
 
Sınavın içeriÄŸinde çok fazla bir deÄŸiÅŸiklik yok.
Sözel bölümde Türkçe’den 20, T.C. Ä°nkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil’den ise 10’ar olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. Sayısal bölümde ise öÄŸrencileri, 20 Matematik ve 20 Fen Bilimleri alanında olmak üzere toplam 40 soru bekliyor.
Sayısal için 80, Sözel bölüm için ise 75 dakika süre tanınacak.
Ha bu arada, ekinliklerin ve bireysel yeteneklerin de yerleÅŸtirmede dikkate alınacağından söz ediliyordu, bu konuda bir geliÅŸme var mı bilmek isteriz.
Çocuklarımıza deÄŸer katan her birikimin, bir üst eÄŸitim kurumlarına geçiÅŸte dikkate alınması, onların kazanımlarını artıracaktır. Oysa mevcut sınav sistemlerinin bırakın diÄŸer yetenekleri geliÅŸtirmeyi, akademik anlamda da hiçbir kazanım saÄŸlamadığı, çok net ortada!..
Özetin özeti: Kurtulalım dedikçe, sınav bataklığına daha da batıyoruz!..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.