Sosyal Medya

Gençler için elektronik günahlardan korunma kılavuzu

Başkasının internet geçmişini kontrol etmek:



ABDÜLAZÄ°Z KIRANÅžAL - MÄ°LLÄ° GAZETE
Genç kardeÅŸim! Bir baÅŸkasının internet geçmiÅŸini izinsiz kontrol etmek dinen uygun deÄŸildir. Farkında olmadan bir takım ayıpların ortaya çıkmasına sebep olabileceÄŸin gibi herhangi bir ayıp söz konusu olmasa bile baÅŸkasının gizli hallerini araÅŸtırmak büyük günahlardandır.
 
BaÅŸkasının mail, mesaj ve yazışmalarını izinsiz incelemek: Genç kardeÅŸim! Müslüman elinden ve dilinden Müslüman’ın emin olduÄŸu kimsedir. Ä°zinsiz olarak baÅŸkasının mail, mesaj ve konuÅŸmalarını incelemek hem ahlaken hem de fıkhen uygun deÄŸildir. Bu durum ayrıca kul hakkını da beraberinde getiren bir günahtır.
 
BaÅŸkasının internet baÄŸlantısını izinsiz kullanmak: Genç kardeÅŸim! BaÅŸkasının internet baÄŸlantısını izinsiz olarak kullanmak açık bir kul hakkıdır. BaÅŸkasına ait olan bir deÄŸeri izinsiz kullanmanın yanında izinsiz kullanılan internetin limit ya da kota aşımı da ek bir sorumluluk getirecektir. Genç kardeÅŸim! Yarın mahÅŸer yerinde namaz, oruç gibi temel ibadetlerin hesabını vermiÅŸ, içki, kumar, zina gibi büyük günahlara bulaÅŸmamış ve tam kurtulacağını düÅŸünürken komÅŸusunun internetini izinsiz kullanmaktan dolayı ceza almış bir Müslüman olmak istemiyorsan bu kul hakkına sakın yaklaÅŸma.
 
Ä°nternet üzerinden telif hakkı olan bir ÅŸeyi indirmek: Genç kardeÅŸim! Ä°nternet üzerinden indirilecek bir ÅŸeyle ilgili ilk kuralımız onun dinimizce yasaklanmayan helal bir ÅŸey olmasıdır. Ä°kinci kuralımız ise bu deÄŸerin veya eserin hak sahibinin bir telif hakkı talep etmeden buna izin vermiÅŸ olmasıdır. Helal olmayan veya telif hakkı olan bir ÅŸeyi izinsiz indirmek omuzlarımızdaki günah yükünü arttırmaktan baÅŸka bir iÅŸe yaramaz. Özellikle günümüzde online eÄŸitim ya da interaktif eÄŸitim gibi bazı kavramlar hayatımızda etkili bir yer kaplamaktadır. Bu eÄŸitimlerin video setleri üretici firma ya da ÅŸahıs tarafından belli bir emek ve zaman harcanarak telif hakkı ile piyasaya sürülmüÅŸse bunları ücretsiz olarak indirip kullanmak dinen uygun olmaz ve kul hakkı sorunu ile karşılaşılabilir.
 
Tweet çalmak: Genç kardeÅŸim! BaÅŸka birinin yazdığı bir sözü kendine mal etmek ahlaken düÅŸük karakterli olmaktır. Bu sözü alıp altına kendi ismini yazman veya kendi sözünmüÅŸ gibi paylaşıp sosyal medya platformlarında itibar elde etmeye çalışman internetin seni ne hale getirdiÄŸini görmen için iyi bir fırsattır. Sanal âlemde bile itibarın baÅŸkalarının sözleriyle artıyorsa karakterin konusunda ciddi ciddi düÅŸünmen gerek demektir.
 
Sosyal medyada haram olan bir ÅŸeyi beÄŸenmek: Genç kardeÅŸim! Sosyal medya platformlarında beÄŸeni tuÅŸuna basarken unutma ki beÄŸenmek, onaylamak ve desteklemek demektir. Bu dünyada onaylayıp desteklediklerinden kıyamette sorguya çekileceÄŸin gibi sanal ortamda da onaylayıp destek verdiklerinden sorguya çekileceksin. Neyi veya kimi onayladığına dikkat et. Harama ve günaha destek verenlerden olma.
 
Ä°nsanları kandırmak ve aldatmak maksadıyla fake hesap açmak: Genç kardeÅŸim! Ä°slam dini sahtekârlığı, yalancılığı, aldatmayı her platformda yasaklayan bir dindir. Normal hayatta insanları kandırmak nasıl bir günah ise sahte hesaplar açarak insanları kandırmak da aynı seviyede bir günahtır. Hatta sanal ortamın hızı ve yaygınlığı nedeniyle kandırılan insanların sayısı da fazla olacağından ister istemez günlük hayattan daha çok günaha girmiÅŸ olacaksın.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.