Sosyal Medya

Güncel

Almanya'dan IŞİD'e katılan vatandaşları için karar

Yasa tasarısı onaylandı, sıra meclisten geçmesinde! Alman hükümeti, bundan sonra IŞİD'e ve başka 'cihatçı örgüte' katılacak Almanları, çifte vatandaş olmaları durumunda Alman vatandaşlığından çıkaracak.



Hıristiyan Sosyal Birlik Partili Ä°çiÅŸleri Bakanı Horst Seehofer'in hazırladığı ve hükümet tarafından onaylanan yasa tasarısı, meclisten geçeceÄŸi tarihi baz alınarak, Almanya'dan terör örgütlerine katılan, ikinci bir ülkenin vatandaÅŸlığına sahip, 18 yaşın üzerinde ve çatışmalara katılanların Alman vatandaÅŸlığını iptal etmeyi öngörüyor.

Amerika'nın Sesi'nden Cem Dalaman'ın haberine göre Tasarıda, "Cihatçı örgütlere katılanlar, Almanya ve Almanya'nın temel deÄŸerlerine karşı olduklarını beyan etmiÅŸ sayılırlar ve bu yüzden Alman vatandaÅŸlıklarını kaybederler" deniliyor.

MECLÄ°S'TEN GEÇTİĞİ TARÄ°HTEN SONRA UYGULANACAK

Tasarı, vatandaÅŸlıktan çıkarmanın ÅŸu anda Suriye ya da Irak'ta örgütlere katılmış olan ve bu ülkelerde bulunan Alman vatandaÅŸları için geçerli olmayacağını belirliyor. Yasa geriye dönük iÅŸlemeyeceÄŸi için, ÅŸu anda tutuklu olanların da vatandaÅŸlıkları iptal edilemeyecek.

1050 ALMAN SURÄ°YE ve IRAK'A SAVAÅžMAYA GÄ°TTÄ°

Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2013 yılından bu yana Almanya'dan 1050 kiÅŸi Suriye ve Irak'a savaÅŸmaya gitti. Bunlardan üçte biri geri geldi, yaklaşık 200'ü hayatını kaybetti.

70 KİŞİ TUTUKLU

IŞİD'e katılan ve büyük bir bölümü Alman vatandaÅŸlığının yanı sıra baÅŸka bir ülkenin vatandaÅŸlığını da elinde bulunduran 70 kiÅŸi Suriye'nin kuzeyinde, Irak, Türkiye ve Yunanistan'da tutuklu bulunuyor.

TRUMP ÇAÄžRI YAPMIÅžTI

Söz konusu tutuklu IŞİD'lilerin ne olacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD BaÅŸkanı Donald Trump; Avrupa ülkelerine PYD'nin elinde 800'den fazla Avrupalı IŞİD'li olduÄŸunu belirterek, bunların geri alınmasını ve yargılanmasını istemiÅŸti. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas, bu kiÅŸilerin vatandaÅŸlık bilgilerinin doÄŸruluÄŸunu kontrol etme imkanı bulunmadığını öne sürerek, ülkeye geri dönmelerinin ÅŸimdilik "fevkalede zor" olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.