Güncel
Eski AA Genel Müdürü Öztürk, seçim sonuçlarını yayınlamaya nasıl başladıklarını anlattı
Eski Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Bugün seçim sonuçlarını yayınlayan sistem benim zamanımda kuruldu" dedi ve kurumun o dönem yayına nasıl başladığını anlattı.
Eski Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, Yeni Åžafak'ta "Seçim sonuçlarını nasıl verelim?" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Anadolu Ajansı'nın (AA) seçim sonuçlarının yayınlanması esnasında yaÅŸanan sorunlar ciddi tartışma konusu oldu. Bu tartışmaları bitirecek bir önerim var. Önce bir iki hususu açıklayayım" ifadesini kullandı.
"31 Mart seçim gecesinden beri, yerli yabancı medya ve yüzlerce kiÅŸi verilerin aktarımında yaÅŸanan kriz nedeniyle benden bir açıklama istiyor" diyen Öztürk, ÅŸöyle devam etti:
"5 yıldır Anadolu Ajansı'nın genel müdürü olmadığımı biliyor herkes. Ayrıca AA iki defa resmi açıklama yaptı.
Buna raÄŸmen açıklama istemelerinin sebebi, bugün seçim sonuçlarını yayınlayan sistemin benim zamanında kurulmuÅŸ olması sanırım.
DoÄŸrudur. O sistem benim genel müdürlüÄŸüm zamanında kuruldu ve ilk yayınını da 30 Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde yaptı. Bu nasıl baÅŸladı kısaca anlatayım.
AA NEDEN SEÇÄ°M SONUÇLARI VERMEYE BAÅžLADI?
2013 yılı, FETÖ örgütünün devleti ele geçirme operasyonlarına start verdiÄŸi yıldı hatırlayın. Devletin içinde çok büyük kavga vardı. 17-25 Aralık 2013 tarihi, yargı-güvenlik bürokrasisinin bir darbe giriÅŸimiydi. BaÅŸarılı olsaydı büyük bir kaosa sürüklenecekti ülke.
Ä°ÅŸte o günlerde yerel seçimlere gidilecekti. Ve seçim sonuçlarını ülkede bir tek, FETÖ'nün en önemli medya silahlarından biri olan CÄ°HAN Haber Ajansı veriyordu. Neredeyse 15 yıldır CÄ°HAN bu konuda tekel oluÅŸturmuÅŸtu.
Ne acıdır ki, o tarihe kadar Anadolu Ajansı sandık başından seçim sonuçlarını vermeyi hiç düÅŸünmemiÅŸ, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da sistemini CÄ°HAN'a alternatif olabilecek hızda bir teknolojiye dönüÅŸtürmemiÅŸti.
Devletin düÅŸmanı olan bir örgütün, ülkenin seçim sonuçlarını tek başına vermesinin, çok büyük güvenlik sorunu ve kargaÅŸaya neden olabileceÄŸi kaygısı oluÅŸtu.
Ä°ÅŸte bu nedenle devletin ajansı AA, seçimlere 5 ay kala seçim sonuçları verme kararı aldı.
FETÖ, AA SEÇÄ°M SONUÇLARINI VEREMESÄ°N DÄ°YE ÇOK UÄžRAÅžTI
Bu kadar kısa sürede bu sistemi kuramayacağımız, baÅŸarılı olamayacağımıza dair FETÖ gizliden büyük bir propaganda baÅŸlattı. Bu yüzden birçok medya kuruluÅŸu bizden veri almadı önce.
Türkiye'de sandık başından seçim sonucu aktaracak bir yazılım sistemi bilmiyorduk. Kimsede yoktu. Bu yüzden Ajansın bilgi iÅŸlem departmanı bu yazılımı bizzat kendi yazdı. Hem de gece gündüz hiç dinlenmeden. Yakup Şıvka'nın baÅŸkanlığındaki ekip bana Türkiye'nin en iyi yazılım projelerinden birini gerçekleÅŸtirdi. Hem de 3 ayda.
Sonra bu yazılımı bir sisteme dönüÅŸtürdük ve Türkiye genelinde örgütlendik. Ä°lk test sonuçlarımız baÅŸarılı olunca medya kuruluÅŸlarını bir kez daha ziyaret ettik ve bu kez bazı medya kuruluÅŸları hem bizden hem de CÄ°HAN'dan veri aldılar.
Seçim gecesi bir sabotaj olacağını biliyorduk. Bu yüzden devletin tüm iletiÅŸim birimleri bize destek oldu.
Ve o gece, seçim sonuçlarını baÅŸarıyla vermeye baÅŸladık. RedHack isimli siber korsan o gece dünyadaki tüm hackerleri AA'nın bilgi iÅŸlem sistemine saldırıya çağırdı. Ve gördüÄŸümüz en büyük siber saldırı ile karşılaÅŸtık. Bu nedenle yayınımız iki saat durdu ama sistemimiz çökmedi. Sonrada anlaşıldı ki RedHack, FETÖ'cü polislerin kurduÄŸu bir yapıymış.
O gün CÄ°HAN da yayın yaptı. Ve sürekli muhalefet partilerinin adaylarını önde göstererek büyük bir kargaÅŸa yarattı. MHP ve CHP toplam 4 basın toplantısı yaparak Ajansı protesto etti. Ancak seçim sonuçları YSK ile aynı çıktı. Tartışma bitti.
Ajans o günden sonra 5 seçim ve bir referandum sonucu daha yayınladı. Hepsinde baÅŸarılı oldu.
ANADOLU AJANSI'NI YIPRATMAYALIM
31 Mart seçimlerine gelince. Ajansın resmi açıklamasına göre, çok uzun süre veri yayınlanmamasının nedeni, sandık başından veri girilmemesi olarak açıklandı. Detayları bilmiyorum. Kurumun krizi daha iyi yönetmesi mümkündü. Ancak bir kasıt olduÄŸunu düÅŸünmüyorum.
Anadolu Ajansı, seneye 100 yaşında olacak. Tam yüz yıldır, kurumun en büyük mirası ve deÄŸiÅŸmeyen gücü ÅŸu cümledir: 'Anadolu Ajansı yazmışsa, doÄŸrudur'. Ä°ÅŸte bunun zarar görmemesi gerekir.
Zira AA bugün ülkenin dünyadaki en önemli sesidir. Bu kurumu yıpratmak, bizzat devletin dünyadaki görünürlüÄŸünü yıpratmaktır. DoÄŸru ve güvenilir yayın yapmak, ajans çalışanları için fikri namus meselesidir. Eminim bugün de Ajans çalışanları aynı görüÅŸtedir. Bu yüzden AA eleÅŸtirisi yapanların daha dikkatli olması gerekir.
Fakat seçim sonuçlarını verdiÄŸi günden beri, Ajans siyasi tartışmaların içinden bir türlü kurtulamadı. Bunun kurumun marka deÄŸerine ve güvenilirliÄŸine zarar verdiÄŸi görülüyor. Ancak ortada bir gerçek var ki, seçim sonuçlarını verecek baÅŸka bir kurum yok Türkiye'de. Aslında AA biraz da zorunluluktan bu yayını yapıyor.
CHP bunca yıldır seçime giriyor, hala kendi sistemini kuramadı. Sadece AK Parti kendi sistemini kullanıyor. BaÅŸka hiçbir partide bu sistem yok.
Herhangi bir medya grubu bu işe girmedi. Ajans yayın yapmasa, medyanın veri alabileceği bir mecra yok.
SANDIK BAÅžINDAN SONUÇLARI SADECE YSK AÇIKLASIN
Benim önerim, Yüksek Seçim Kurulu'nun, sandık başından veri yayınlamaya baÅŸlamasıdır.
Bu veriyi hem siyasi partilere hem de medyaya versin. AA da oradan alsın.
Bugün herkes Yüksek Seçim Kurulu'na güveniyor deÄŸil mi? Her partinin orada temsilcisi var. O yüzden YSK teknolojisini yenilesin, yazılımını geliÅŸtirsin ve modern bir sistem kurarak sandık başından verileri sadece kendisi yayınlasın.
Seçime giren her siyasi parti de bu sistemde temsilci bulundursun. Ve artık, hem tartışma bitsin, hem de Ajans daha fazla hırpalanmasın.
Bunu YSK'ya daha önce de önerdik. Hatta AA'daki teknolojinin aynısını oraya kurmayı teklif ettik. Ancak YSK, kanunundaki bir maddeyi (YSK Kanunu 298. Madde 9. Fıkra) gerekçe göstererek sandık başından sonuç veremeyeceklerini söyledi. Aslında bu basit bir kanuni düzenlemeyle deÄŸiÅŸtirilebilir ve YSK yayın yapabilir.
Benim önerim budur. BaÅŸka türlü bu tartışmaları bitiremeyiz."
Henüz yorum yapılmamış.