Sosyal Medya

Seçim gecesi CHP Muharrem İnce örneğindeki yanlışa bu sefer düşmedi

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in açıklamalarından, Anadolu Ajansı’nın an itibarıyla verilerinden yola çıkarak, önemli, çok önemli şehirleri kaybetti AK Parti. Uzun uzun, ayrı ayrı incelemek, konuşmak lazım. Tek bir yazıya sığmayacağını biliyorum. Önce açık ve inkâr edilemeyecek bir başarı ortaya koyan CHP ile başlayalım.



HANDE FIRAT - HÜRRÄ°YET
 
CHP açısından sonuçlardaki baÅŸarıda en önemli etkenlerin başında Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun tercihleri geliyor. Hatırlayalım, 24 Haziran seçimlerinden sonra KılıçdaroÄŸlu, hem CHP seçmeninin bir bölümünce hem de parti içinde çok eleÅŸtirilmiÅŸti. “Git, deÄŸiÅŸim zamanı” diyenler olmuÅŸ, Muharrem Ä°nce baÅŸta olmak üzere genel baÅŸkanlık tartışmasını açmışlardı. O tarihten itibaren KılıçdaroÄŸlu’nun genellikle sakin kaldığını ve soÄŸukkanlılığını koruduÄŸunu söyleyebiliriz.
 
Ardından baÅŸlayan yerel seçim sürecinde CHP Lideri yine parti içinde eleÅŸtiri ve itirazla karşılanan isimleri gündeme getirdi. Mansur YavaÅŸ, Ekrem Ä°mamoÄŸlu, Tunç Soyer... “Ekrem Ä°mamoÄŸlu kim, nereden çıktı?”, “Bu sürede kendini nasıl tanıtacak?”, “Kim tanır Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu? Küçük bir belediyenin belediye baÅŸkanı”, o dönem boyunca en çok duyduÄŸumuz cümlelerdi. Ya da Ä°zmir’i hatırlayın. Aziz KocaoÄŸlu’nun çıkışını, “CHP Ä°zmir’i kaybetmek mi istiyor” feryatlarını... Daha da ileri gideyim, Ekrem Ä°mamoÄŸlu dahi KılıçdaroÄŸlu “Adayım sensin” deyince, önce itiraz etmiÅŸ, istememiÅŸti. CHP Genel BaÅŸkanı tüm eleÅŸtirilere, itirazlara raÄŸmen tercihlerinin arkasında durdu. Üstelik adaylarını da Ä°mamoÄŸlu örneÄŸinde olduÄŸu gibi kazanacaklarına inandırdı.
 
CHP yönetimi de seçmeni de “doÄŸru aday, doÄŸru strateji, doÄŸru kampanya” ile kazanabileceÄŸini gördü. EÄŸri oturup doÄŸru konuÅŸalım, “AK Parti gitmez, ne yapar yapar kazanırlar. Kaybetseler de vermezler” tabusu yıkıldı, bunun doÄŸru olmadığı ve demokraside de yeri olmadığı ortaya çıktı.
 
Her ne kadar HDP resmi ittifakta yer almasa da HDP seçmeninin millet ittifakını desteklediÄŸi net bir biçimde görülüyor. Süreç boyunca CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, “seçmenin sandıkta iÅŸbirliÄŸi” diyerek 2016 yılındaki referandumun hayır cephesini bir arada tuttu.
 
CHP’nin kazanan adaylarının, özellikle Mansur YavaÅŸ ile Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun yürüttükleri kampanyaya da dikkat çekmek lazım. Kendi kampanyalarını yürüttüler, polemikten uzak kalmaya çalıştılar. Uzlaşı dilini ön plana çıkardılar.
 
Seçim gecesi bir adayın nasıl hareket etmesi gerektiÄŸini de gösterdiler. Muharrem Ä°nce örneÄŸindeki yanlışa bu sefer düÅŸmediler. Bu arada yarışın baÅŸabaÅŸ geçtiÄŸi Ä°stanbul’da her iki aday açısından da “erken açıklama yapmanın önemi”ni de görmüÅŸ olduk. Böyle durumlarda adayların her ne olursa olsun, talep kimden gelirse gelsin soÄŸukkanlılıklarını koruması gerektiÄŸi de ortaya çıktı.
 
Ä°ktidar partisi, Türkiye’nin hâlâ birinci partisi. AK Parti ile ilgili duruma iliÅŸkin genel bir deÄŸerlendirme yapacağım, bir baÅŸka yazımda ise daha ayrıntılı inceleyeceÄŸim. Ancak AK Parti’nin önemli bazı illeri kaybetse de oy oranına baktığımızda vatandaÅŸ nezdinde birinci parti olması önemli mesajlar içermektedir. Belediyeler açısından bakacak olursak, özellikle Ankara, Ä°stanbul gibi illerde belediye meclis üyeliklerindeki dengeyi doÄŸrudan etkilemektedir. Yani belediye meclisi çoÄŸunluÄŸu cumhur ittifakında olacaktır. Seçimlerden önce bir kaynağım, “Örnek olarak, Ankara’yı Mansur YavaÅŸ kazansa da belediye meclisindeki çoÄŸunluk cumhur ittifakında olursa çalışması çok zor olur” demiÅŸti.
 
SEÇMEN ‘UZLAÅžIN’ DEDÄ°
 
Gelinen noktada bu bakış açısının da geride bırakılması gerekiyor. Seçmen bir kere daha “Uzlaşın” mesajını verdi. Kavgadan herkesin çok yorulduÄŸunu da göz önünde bulunduralım. Dün sabah Mansur YavaÅŸ ile telefonda konuÅŸurken bu sözleri hatırlattım, “Belediyeyi yönetmeye geliyoruz, kavga etmeye deÄŸil. Sorun olmayacağını düÅŸünüyorum” dedi. Ne söyleyeyim, hoÅŸuma gitti. Ankaralı hizmeti, hangi parti iÅŸ başında olursa olsun hak ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.