Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN: Topal Osman Ağa öldürüldü

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; ABD'nin I.Dünya Savaşına girmesi, Topal Osman Ağa'nın öldürülmesi,Falkland adalarının Arjantin tarafından işgal edilmesi var..



GÜNÜN OLAYI 

Topal Osman AÄŸa Öldürüldü (1923)

Aslen Giresunlu olan Topal Osman AÄŸa Balkan savaÅŸları sırasında dizinden aldığı bir yara ile Topal lakabı ile anılmıştır. KurtuluÅŸ Savaşı sırasında özellikle Pontus Rumları ile mücadelesi ile ön plana çıktı. Daha sonra kendisi tarafından oluÅŸturulan Giresun alayı ile Koçgiri isyanının bastırılması ve Batı cephesine özellikle Sakarya savaşına iÅŸtirak etti. Milis kuvvetleri yarbay rütbesi ile Mustafa Kemal’in muhafızlığını üstlendi. Mustafa Kemal’in muhaliflerinden Trabzon Milletvekili Ali Åžükrü Bey’in öldürülmesi olayı nedeniyle tutuklanmak istendi fakat 2 Nisan 1923’te çıkan çatışmada öldürüldü.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Memluk Ordusu Adana’yı Geri Aldı (1489)

Fatih Sultan Mehmet zamanında gerginleÅŸen Osmanlı-Memluk iliÅŸkileri II.Bayezit zamanında çatışmaya dönüÅŸtü. Karagöz Mehmet PaÅŸa’nın Çukurova bölgesine girip Adana’ya kadar ele geçirmesi ile harp baÅŸladı. Bölgede ki RamazanoÄŸulları BeyliÄŸi Osmanlılara tabi olduÄŸunu açıkladı. Bunun üzerine harekete geçen Memluklular ilk olarak Dulkadirli BeyliÄŸini iÅŸgal ettiler. Arkasından da Çukurova bölgesin e meÅŸhur komutanlardan Özbek Bey’i gönderdiler. Özbek Bey Osmanlı hakimiyetine girmiÅŸ olan Adana’yı 2 Nisan 1489’da geri aldı. Ancak bu dönem savaÅŸları iki taraf içinde kesin bir netice vermedi.

Yeniçeriler Ä°lk Kez Ä°stediklerini Aldılar (1589)

Akçenin ayarının düÅŸürülmesi üzerine yeniçeriler ilk kez Topkapı Sarayına yürüdüler. III.Murat’tan sorumluların kendilerine teslimini istediler. PadiÅŸah sonunda çok fazla kan dökülmesini istemediÄŸinden dolayı yeniçerilerin isteÄŸini kabul etti. SiyavuÅŸ PaÅŸa azledilip yerine Koca Sinan PaÅŸa getirildi. Yeniçeriler ilk kez güçlerinin farkına vardı ve bunun devamının geleceÄŸinin de aslında bu olay ilk sinyaliydi. Beylerbeyi olayı olarak adlandırılan bu olay 2 Nisan 1589’da gerçekleÅŸmiÅŸti. Rumeli beylerbeyi ve defterdar bu olayın kurbanı oldular.

ABD I. Dünya Savaşına Girdi (1917)

Almanya’nın ABD’ye karşı Meksika ile iÅŸbirliÄŸine gitmesi ve ABD ticaret gemilerini denizaltıları ile batırması ABD’nin I.Dünya Savaşına giriÅŸinin önemli bahaneleri oldu. Savaşın başından beri Ä°tilaf devletleri ile yakınlaÅŸma içerisinde olan ABD 2 Nisan 1917’de Almanya’ya savaÅŸ ilan ederek I.Dünya savaşı içerisinde ki yerini aldı. ABD’nin taze kuvvetlerle savaÅŸa giriÅŸi Rusya’nın oluÅŸturduÄŸu boÅŸluÄŸu kapattı  ve savaşın gidiÅŸatı üzerinde bir hayli etkili oldu.

Falkland Adaları Arjantin Tarafından İşgal Edildi (1982)

Arjantin açıklarında bulunan Falkland Adaları Ä°ngiltere ile önceleri Ä°spanyollar arasında sürekli el deÄŸiÅŸtirmiÅŸ daha sonrada Ä°ngiltere ile Arjantin arasında tartışma konusu olmuÅŸtur. Adalarda petrol bulunması tartışmayı daha da büyütmüÅŸtür. Sonunda Arjantin Devleti Falkland Adalarına 2 Nisan 1982 yılında asker çıkararak el koydu. Ä°ngiltere bu duruma göz yummadı ve hatta Arjantin’e gözdağı verecek ÅŸekilde bir müdahale ile adaları geri aldı.

Papa II.Jean Paul Öldü (2005)

Polonya doÄŸumlu olan Papa II.Jean Paul 1978’de papa seçilmiÅŸti. Mehmet Ali AÄŸca’nın suikastine uÄŸramış ve bu olaydan yaralı olarak kurtulmuÅŸtu. En çok gezen ve en çok konuÅŸan Papa ünvanlarına sahip olan Papa II.Jean Paul 2 Nisan 2005 tarihinde öldü.

1453    Sultan II.Mehmet, Ä°stanbul'u kuÅŸatma harekatına baÅŸladı.
1872    ABD'li kaÅŸif ve mors alfabesinin mucidi Samuel Morse, öldü.
1891    Devlet adamı ve sadrazam Ahmet Vefik PaÅŸa, öldü.
1917    ABD, fiilen I. Dünya Savaşı'na girdi.
1923    Atatürk’ün muhafız kıtası komutanı Topal Osman, öldü.
1948    Sabahattin Ali, Bulgar sınırını geçmeye çalışırken öldürüldü.
1968    Ä°zmir'de bir köpeÄŸe kalp nakli ameliyatı yapıldı; köpek ameliyattan kısa bir süre sonra öldü.
1971    BaÅŸbakan Nihat Erim, reform programını TBMM'ye sundu.
1975    SCB'li satranç ustası Karpov, ABD'li Fischer kendisiyle oynamayı reddedince 23 yaşında dünya ÅŸampiyonu oldu.
1976    Ä°lk Turizm Kurultayı Ä°stanbul'da toplandı.
1984    Soyuz T-11 uzay aracının ekip lideri Rakesh Sharma, uzaya gönderilen ilk Hintli ünvanını kazandı.
1989    Batman'da esnafın kepenk kapatma eylemine güvenlik güçleri müdahale etti ve kepenkleri balyozlarla kırdı.
1989    Mihail Gorbaçov, bozuk iliÅŸkileri düzeltmek ve Fidel Castro ile görüÅŸmek üzere Küba'ya gitti.
2001    Ä°BDA/C örgütü lideri Salih MirzabeyoÄŸlu takma adlı Salih Ä°zzet ErdiÅŸ, idam cezasına çarptırıldı.
2005    Papa II. John Paul, 84 yaşında öldü.
2006    ABD’deki kasırga, çok sayıda kiÅŸinin ölümüne neden oldu.
2007    Büyük Okyanus’da meydana gelen 8,1 büyüklüÄŸündeki depremin oluÅŸturduÄŸu tsunami, Solomon Adaları’nı vurdu.
2008    Son kalan Ä°stiklal Savaşı gazilerinden Yakup Satar, öldü.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.