Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren: Ak Parti ile toplum arasındaki ilişkide bir problem yoğunlaşması bulunuyor

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Genel seçim niteliÄŸine büründürülmüÅŸ olsa bile seçimin iktidarı deÄŸiÅŸtirmesi beklenmiyordu. Buna raÄŸmen sarsıcı bir sonuç iktidarı tartışmaya açabilirdi. Öyle bir sonuç çıkmadı. Toplamda Cumhur Ä°ttifakı’nca alınan yüzde 51.6, iktidarın arkasındaki yüzde 52 oya yakındı. Kaldı ki Muhalefet de seçimden sonra erken seçim kampanyası açmayacağını ilan etmiÅŸti.
 
Buna raÄŸmen sonuçların sembol ÅŸehirlerin yönetimlerini deÄŸiÅŸtirmesi itibariyle çarpıcı olduÄŸu kuÅŸkusuz. Sembol ÅŸehirler deyince de Ä°stanbul ve Ankara baÅŸta geliyor. Muhalefet bunun yanında Antalya, Adana, Mersin gibi illerde de seçimi kazandı ki, bunlar muhalefete de bir tür kazanma coÅŸkusu saÄŸlıyor.
 
Åžu anda herkes sonuçtan çıkan dersleri deÄŸerlendiriyor.
 
Siyasetin merkezinde Ak Parti bulunuyor. GirdiÄŸi 15’inci seçimi de kazanmış bir parti olarak Ak Parti, ilk “güven sarsıntısı”nı 7 Haziran 2014’te yaÅŸamışsa herhalde onun daha derinini bu seçimde yaÅŸamıştır. CumhurbaÅŸkanı Hükümet sistemi içinde ve MHP ittifakı ile girilen bu seçim, belki de Tayyip ErdoÄŸan’ın varını – yoÄŸunu ortaya koyduÄŸu bir seçim olmuÅŸtur. DüÅŸünelim, seçimden bir gün önce Ä°stanbul’da 8 yerde konuÅŸuyorsunuz, bitmiyor akÅŸam da TRT’de 39 ilçe baÅŸkan adayı ile birlikte halka sesleniyorsunuz. Ä°ller, iller, iller…  Günde iki – üç miting. YoÄŸun medya kullanımı. Medyanın bütün köÅŸelerinin iman – itikad boyutu dahil her ÅŸeyi devreye sokması. Ve en son “kulağımızı bu seçimde çekmeyin” yollu “naz makamı”nı devreye sokma…
 
Ortaya çıkan sonuç bunlara raÄŸmendir ve bunu en iyi okuyacak olan insan, Ak Parti’nin varlığına hayati deÄŸer veren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dır.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan aslında Ak Parti yerel yönetimlerinde bir operasyon yaptı. “Metal yorgunluÄŸu” gerekçesiyle Ä°stanbul – Ankara dahil pek çok ilin belediye baÅŸkanını deÄŸiÅŸtirdi. Ama anlaşılıyor ki Ak Parti’deki sıkıntı daha derinlerdedir. Belki ÅŸöyle söylemek daha doÄŸru: Ak Parti ile toplum arasındaki iliÅŸkide bir problem yoÄŸunlaÅŸması bulunuyor. Nitekim bir anlamda jokerlerini koydu aday olarak ve Ä°stanbul, Ankara kaybedildi.
 
Åžimdi ne olacak?
 
Ak Parti kendine bakacak.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın balkon konuÅŸması iki yönlüydü. Bir, partililere yönelik “teselli.” Yani, yine iktidardayız, kayıp var ama telafi edilmez deÄŸil.  Ä°kincisi ise, kayıpları görme ve kendine bakma. Ankara’nın, hele Ä°stanbul’un, hele Binali Yıldırım gibi birisinin, “Kenar ilçeden gelen bir aday”a kaybetmesinin en çok CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı etkilemesi normal deÄŸil mi? Seçimlerden hemen birkaç gün önce, “Ak Parti bazı kayıplar yaÅŸarsa ÅŸunlara bakacak” diye bir yazı yazdım. Sonradan görme (nev zuhur mu demeliydim?) AKP’liler o yazımdan cinlikler çıkardılar. Ama cinlik yapmaya gerek yok, Ä°stanbul ve Ankara üzerinden tüm Ak Parti’yi masaya yatırma gereÄŸini en çok Ak Parti’nin “misyon partisi” hüviyetini dikkate alanlar duyacaktır.
 
Ak Parti üzerine söyleyeceklerim olur, ama ileriki günlerde.
 
Seçim sonrasındaki bu ilk yazıda CHP için söylenecekler var. “Millet Ä°ttifakı” içinde Ä°stanbul’u almak, Ankara’yı almak kuÅŸkusuz bir baÅŸarı. Burada cevabı aranacak ilk soru ÅŸudur: “Bu baÅŸarının sebebi Ak Parti’nin negatifleri midir, CHP-Ä°yi Parti’nin pozitifleri midir?” CHP’nin henüz halkın önüne koyacağı flaÅŸ hizmetler bulunmamasına raÄŸmen böyle bir sonuç alması, öncelikle Ak Parti’nin negatiflerinin sonucu ise de, diÄŸer etkenin CHP’ye oy vermenin macera olmayacağı duygusunu oluÅŸturabilmek olduÄŸu söylenebilir. Özellikle Ekrem Ä°mamoÄŸlu profili, CHP açısından üzerinde ciddi olarak çalışılması gereken bir profildir.
 
CHP bir “restorasyon ihtiyacı”nı epeyce zamandan beri hissediyor. Halkı yeniden okuma, kendini yeniden okuma ve o çerçevede yeni bir mecra içinde yürüme… Bakalım Ä°stanbul – Ankara tecrübesi CHP’ye ne getirecek?
 
Bu yazıda Kayyım’lı belediyeler ve HDP üzerine de bir ÅŸeyler söylemek isterim. Kayyımların daha önce HDP’nin yönettiÄŸi ÅŸehirlere oldukça iyi hizmet götürdüÄŸü bir vakıa. Bunu o ÅŸehirlerde yaÅŸayan insanlar da ifade etmekten kaçınmıyorlar. Bu sürecin bu yerleÅŸim yerlerinde siyaseten de bir ölçüde etkili olduÄŸu bir gerçek. Şırnak, Bitlis, AÄŸrı Ak Parti’ye geçti. Yer yer oy yükselmeleri de var. Ama yine de Diyarbakır gibi, Mardin gibi sembol iller dahil HDP seçimi aldı, epeyce de fark yaptı. Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Mersin, Adana gibi illerde de HDP oylarının seçim sonuçlarını etkilediÄŸi açık. Son tahlilde oy oranı yüzde 4 civarında gözüküyor olsa bile, bu oyun stratejik dağılmalar sebebiyle gerçek HDP oyu olmadığı da bilinir. Kesin olan ÅŸu ki Türkiye siyasetinde bir HDP gerçekliÄŸi var. Bunu bir yandan iktidar dikkate almak durumunda. Ama benim asıl sözüm HDP yöneticilerine:
 
HDP seçim kazanıyor ama halka hizmet vermiyor. Halkın bir kısmı buna raÄŸmen hizmete oy vermiyor, “kimlik yaklaşımı” ile HDP’yi desteklemeye devam ediyor. Kısaca söylenecek ÅŸey ÅŸu: Bu halka saygı mı, vefa mı, emanete sadakat mi? Yoksa örgütü halka tercih etmek mi? Bunun bedeli bugün olur, yarın olur, ama mutlaka olur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.