Sosyal Medya

Güncel

Abdurrahman Dilipak: Dileğim AK Parti’nin en kısa zamanda içini temizleyerek, ülke gündemine sahip çıkması

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Bu seçimden de AK Parti 1. çıktı.
 
Bu seçimden HDP zayıflayarak çıktı. Bu seçimde Ä°yi Parti buharlaÅŸtı. Bu seçimde Sarıgül bitti. MHP ve CHP daha kazançlı idi.
 
AK Parti Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Adana ve Antalya gibi büyükÅŸehirleri kaybetti. Daha doÄŸrusu Ä°stanbul konusunda itirazlar var. Sonuç birkaç gün sonra belli olacak. Ankara ve Ä°stanbul’da ilçe belediyelerinde durum daha farklı. Aynı ÅŸekilde belediye baÅŸkanlıkları ve belediye meclis üyeliklerinde de farklılık sözkonusu. Bu da birçok il ve ilçede gelecekte ciddi sorunlara sebeb olabilir.
 
Bu seçim sonuçları kimseyi tatmin etmeyecek. CHP seçimi ülke genelinde kaybetse de Ankara ve Ä°stanbul’da seçimi kazanmış olması ile moral buldu.
 
ErdoÄŸan 4,5 yıl seçim olmayacağını söylese de KılıçdaroÄŸlu rahat durmayacaktır.
 
Bu seçim bugün için bir yerel seçimden daha fazla bir anlam ifade ediyor. AK Parti bu gerçeÄŸi görecek, kabine ve parti üst yönetiminde yenilenmeye gidecektir. Dahası belediyelerde kaybedilen yerlerde, bu kiÅŸilerin listeye girmesi için aracı olanların kim oldukları da deÄŸerlendirilmelidir.
 
BeÅŸtepe’deki danışmanlar ve politika kurullarının da gözden geçirilmesi gerek.
 
Kazanılan il ve ilçelerde genel sekreter ya da belediye baÅŸkan yardımcılarının atanması konusunda son derece dikkatli davranılması gerek.
 
Ben daha ilk günden uyarımı yapmıştım. DemiÅŸtim ki, “Belediyeler ile geldiniz, belediyeler ile gidebilirsiniz”. Ama o gürültü arasında sesimi duyuramadım. 
 
Seçim süresince herkes kendi türküsünü söyledi. Halkın kafasındaki suali mukadderler cevabını bulmadı. Yolsuzluklar konusu konuÅŸulmadı. Adalet konusu konuÅŸulmadı, aile, gençlik konusu konuÅŸulmadı. Üslub çok içaçıcı deÄŸildi. Hucurat 6, 9, 11 ve 12 açısından konuÅŸmaları bir deÄŸerlendirin bakalım. “Beka sorunu” (!) gibi bir “sorun” tartışılıyordu. Öte yandan “aÅŸk” ve “sevda” vardı. Bu ÅŸartlarda kime ne anlatabilirsiniz ki.
 
Bakın katılım bu kadar yüksek olmayacaktı. Seçmen baktı sandık gidiyor. AK Parti’yi uyaralım derken CHP başına alıp gidiyor, öÄŸleden sonra AK Parti tabanında bir hareketlilik yaÅŸandı. Yine de yüksek oranda iptal var. Bu iptal olayı CHP’de de yaÅŸandı. EÄŸer bu sonuçlar iyi okunup, tabandan gelen sese kulak verilmezse bu sonuç sonun baÅŸlangıcı olabilir.
 
Bu sonucun doÄŸru okunup, doÄŸru yorumlanması ve çok geçmeden tabanın talepleri doÄŸrultusunda adımlar atılması gerekir. Meydan okuma, aba altından sona gösterme, hiçbir ÅŸey olmamış gibi davranmak tabanda daha ciddi bir çözülmeye sebeb olabilir. EÄŸer bu çözülme baÅŸlarsa, tabanda yeni arayışlar gündeme gelebilir.
 
Ä°stanbul’da sonuçlar AK Parti aleyhine kritik eÅŸiÄŸe gelince sahadan gelen sonuçların ekrana yansıması durunca bir ÅŸok spekülasyona sebeb oldu. Bu tür iÅŸlerin kimseye yararı yok. Söylenti kargaÅŸanın ikiz kardeÅŸidir. Bir ÅŸeyin ÅŸüyuu vukuundan beter olabilir.
 
Bu arada bu ittifakların ne getirip ne götürdüÄŸü de tartışılacaktır. Kesinlikle getirileri de olmuÅŸtur, götürüleri de. Bunun hesabı yeniden yapılacak.
 
Åžimdi ÅŸöyle bir durum da var. Merkezi yönetim AK Parti’de. Yerel yönetimlerde durum daha karmaşık. Belediye meclislerinde durum farklı, büyük ÅŸehirde belediye bir partide, ilçeler baÅŸka partilerde. Belediye meclislerinde durum daha da farklı. Bunun siyasi kararlara nasıl yansıyacağını göreceÄŸiz.
 
Burada merak edilen bir diÄŸer konu, Mansur YavaÅŸ hakkında yaÅŸanan polemiklerin bundan sonraki siyasi gündeme nasıl yansıyacağı ile ilgili.
 
Ä°stanbul itirazlar sebebi ile en çok tartışılacak bir il olacak. Bir ilçe belediye baÅŸkanının, AK Parti gibi bir partiden aday olan, Meclis BaÅŸkanlığı, BaÅŸbakanlık ve Bakanlık yapmış yılların politikacısı karşısında elde ettiÄŸi baÅŸarı tartışılmaya devam edecek. CHP ve Ä°mamoÄŸlu’nun bu iÅŸi bu noktaya kadar getirmiÅŸ olması bile büyük bir baÅŸarı. Belediye Meclisindeki oy sayısı itibarı ile de her iki taraf için de zor bir süreç olacak.
 
Sonuçta milli iradenin tecellisi bu ÅŸekilde oldu. Herkesin bu sonuçları dikkate alması gerek. CHP kaybettiÄŸi bir seçimden zafer kazanmış gibi davranarak aslında kendini kandırıyor. CHP’deki bu zafer havası, aslında seçim sonuçlarının KılıçdaroÄŸlu’nun konumunu güçlendirmek için ihtiyaç duyduÄŸu bir ortamı saÄŸlamış olmasından kaynaklanıyor.
 
Seçim bitti ama sanırım bu bir hafta boyunca seçim sonuçları tartışılmaya devam edecek. Ä°tirazların sonucu nasıl etkileyeceÄŸini hep birlikte göreceÄŸiz.
 
Ä°ster beÄŸenelim, ister beÄŸenmeyelim sonuç bu! Bu sonuca göre, tencere yuvarlandı kapağını buldu. Bundan sonra neler olacağını hep birlikte yaÅŸayarak öÄŸreneceÄŸiz. DileÄŸim AK Parti’nin en kısa zamanda içini temizleyerek, ülke gündemine sahip çıkması. Türkiye’nin her anlamda boÅŸa geçirecek bir saniye zamanı, boÅŸa harcayacak bir kuruÅŸ parası, gözden çıkaracağı tek bir ferdi yok. Düne dair ne varsa dünde kaldı. Åžimdi hep birlikte olanlardan ders alarak önümüze bakmamız gerek.
 
Selâm ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.