Sosyal Medya

Güncel

Golan’dan sonra sıra Batı Şeria’da mı?

Abdullah MuradoÄŸlu- Yeni Åžafak



ABD BaÅŸkanı Trump “Golan Tepeleri”nin Ä°srail tarafından ilhak edilmesini onaylayan BaÅŸkanlık kararnamesini 25 Mart’ta imzalamıştı. Golan Kararnamesi imzalanırken Beyaz Saray’da Netanyahu’nun yanı sıra Trump’ın Danışmanı ve damadı Jared Kushner, BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence, Dış Ä°ÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin Ä°srail Büyükelçisi David Friedman ile Trump’ın OrtadoÄŸu Barış Elçisi Jason Greenblatt da hazır bulunuyordu. Trump kararnameyi imzalarken Bolton baÅŸta olmak üzere salondakilerin yüzlerindeki ‘zafer’ ifadesi gözlerden kaçmıyordu.
 
Kushner, Friedman ve Greenblatt Trump’ın ‘OrtadoÄŸu barış heyeti’ oluyor. Ä°srail ve Filistinliler arasında güya barış saÄŸlamak için oluÅŸturulan heyet tepeden tırnaÄŸa Ä°srail yanlısı. Bu isimlerin öteden beri Batı Åžeria’da yasa dışı Yahudi yerleÅŸimlerini destekledikleri biliniyor. Pompeo ve Pence ise her fırsatta “Evanjelik Hıristiyan-Siyonist“ olduklarını sergiliyorlar. Hıristiyan-Siyonistler’e göre, Nil’den Fırat’a bütün topraklarda Ä°srail’in tam egemenlik kurması dinsel ÅŸart. Bolton ise Ä°srail yanlısı görüÅŸleriyle öne çıkmış bir Neocon.
 
Trump’ın ‘Filistin Plânı’nın açıklanması 9 Nisan’daki Ä°srail seçimlerinden sonraya ertelenmiÅŸti. Kongre’de süreyle ilgili bir soruyu Pompeo’nun “sanırım 20 yıldan daha az sürede açıklayabiliriz” diye cevaplaması kafa karıştırıcıydı. Pompeo, “ABD hâlâ Ä°ki Devletli çözümden mi yana” ÅŸeklindeki soruyu ise cevapsız bıraktı. Trump’ın Golan kararnamesini imzalamasıyla seçimleri garantiye aldığını düÅŸünen Netanyahu iki devletli çözüme ÅŸiddetle karşı. Netanyahu, Golan gibi Batı Åžeria’nın iÅŸgalinin de onaylamasını bekliyor.
 
Trump ‘OrtadoÄŸu Barış Planı’nı “Yüzyılın AnlaÅŸması” olarak ilân ettiÄŸi halde Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’teki Yahudi yerleÅŸimleri hız kesmedi. Netanyahu’ya göre Trump’ın plânı ana karnında cenin niteliÄŸi taşıyor. Öte yandan Ä°srail Lobisi Batı Åžeria için de bastırıyor. Frank Gaffney’nin yönettiÄŸi “Center for Security Policy(Güvenlik Politikası Merkezi) tarafından yapılan çaÄŸrıda Trump’tan Golan Kararnamesini hangi mantıkla imzalamışsa, Batı Åžeria için de aynısını yapması isteniyordu. Açıklamada Trump’ın sözde barış plânında Batı Åžeria’yı Filistinlilere iade edecek bir maddenin yer almaması gerektiÄŸi belirtiliyordu.
 
Ä°slam karşıtı etkinliklere ev sahipliÄŸi yapan Güvenlik Politikası Merkezi Ä°srail yanlısı iÅŸ adamları tarafından finanse ediliyor. Merkezin BaÅŸkanı Fred Fleitz birkaç ay öncesine kadar Ulusal Güvenlik Konseyi’nin üst düzey yöneticisiydi. Fleitz, Güvenlik Politikası Merkezi BaÅŸkan Yardımcısıyken Bolton tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi’ne transfer edilmiÅŸti. Bolton’ın eski çalışma arkadaşı ve dostu olan Fleitz, 2018 yılı sonlarında sürpriz ÅŸekilde UGK’dan ayrılmıştı.
 
ABD’nin Ä°srail Büyükelçisi David Friedman ise 26 Mart günü “Amerikan-Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi(AIPAC)” tarafından düzenlenen yıllık konferansta yaptığı konuÅŸmada Golan Kararnamesiyle ilgili olarak Tevrat’a atıflarda bulundu. ABD Kongresi’nin Müslüman üyelerinden Ä°lhan Ömer’e de isim vermeden atıfta bulunan Friedman, Trump yönetiminin Ä°srail yanlısı kararlarının “Benjaminler(dolar)” için deÄŸil, Kral Davut ve Ä°srail’in kurucusu David Ben Gurion için alındığını söylüyordu. Ä°lhan Ömer, “Ä°srail Lobisi”nin bağışlarına bağımlı siyasetçileri eleÅŸtirmek amacıyla yayınladığı bir twett’in de “bütün bunlar Benjaminler için” ibaresini kullanmıştı. Ä°lhan Ömer bu tweett yüzünden Ä°srail Lobisi tarafından ‘Yahudi karşıtı’ olmakla itham edilmiÅŸti.
 
Ä°srail Lobisi ABD BüyükelçiliÄŸi’nin Kudüs’e taşınması ve Golan’ın ilhakının tanınmasında çok büyük rol oynadı. Lobi ÅŸimdi de Batı Åžeria’yı istiyor. Trump yönetimi Filistinli mültecilere yapılan BM yardımlarını bile kesti. Böyle bir hava içerisinde ve böyle Ä°srail yanlısı bir heyetle bölgeye barış gelir mi hiç?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.