Sosyal Medya

Güncel

AK Parti, Ankara'da toplam 25 ilçenin sonuçlarına itiraz edecek

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara'da 25 ilçenin tümünde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarına itiraz edeceklerini belirterek, ' Çünkü özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi açısından katedeceğimiz bir mesafenin olduğunu görüyoruz.' dedi.



AK Parti Genel Sekreteri Åžahin, partisinin genel merkezi önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı, deÄŸerlendirmede bulundu.

Ankara'da oy kullanılan pek çok sandıkta seçim sonuçlarına tesir edecek ÅŸekilde geçersiz oyların mevcudiyetine ÅŸahit olduklarını belirten Åžahin, "Aynı ÅŸekilde sandıklarda çok deÄŸiÅŸik tarzda usulsüzlükler de sandık başında görevli arkadaÅŸlarımız tarafından tespit edilmiÅŸ durumda. Ancak çarpıcı olan hususun sandık birleÅŸtirme tutanaklarında olduÄŸunu, gecenin ilerleyen saatlerinde tespit etmiÅŸ bulunmaktayız. Maddi gerçeklikle baÄŸdaÅŸmayan birtakım sonuçlar, birleÅŸtirme tutanaklarında karşımıza çıkmış durumda." diye konuÅŸtu.

Bu durumun takipçisi olacaklarını bildiren Åžahin, ellerinde çok çarpıcı bulgular ve tespitler olduÄŸunu, bunları hukuki gerekçeleriyle birlikte ilçe seçim kurullarına sunacaklarını kaydetti.

Åžahin, itiraz için yarın saat 15.00'e kadar süre bulunduÄŸunu hatırlatarak ÅŸunları kaydetti:

"Bu gece hazırlıklarımızı, bu dilekçelerimizi, maddi bulguları, tespitlerimizi, hukuki gerekçeleriyle birlikte oluÅŸturarak ilçe seçim kurullarına sunacağız. Ä°lçe seçim kurullarının sonuçlarını bekleyeceÄŸiz ve ondan sonraki hukuki süreci de AK Parti Ankara Ä°l TeÅŸkilatındaki genel merkezdeki hukukçu arkadaÅŸlarımızla birlikte yakinen takip edeceÄŸiz. Bu birleÅŸtirme tutanaklarındaki maddi gerçekliklerle baÄŸdaÅŸmayan unsurların Ä°stanbul'daki seçimler açısından da söz konusu olduÄŸu yönünde ön tespitlerimiz var." diye konuÅŸtu.

"TESPİTLERİMİZİ YARGI MERCİLERİNE İLETECEĞİZ"

Sandıktaki sonuçların bütün olarak ilçe seçim kurulunda birleÅŸtirilmesi sırasında maddi hatalar olduÄŸunu tespit ettiklerini vurgulayan Åžahin, "Ankara'da bu itirazlarımız neticesinde önemli bir mesafe katedeceÄŸimizi görüyoruz. Ankaralı seçmenin iradesinin baÅŸkalaÅŸtırılarak kamuoyuna yansıtıldığını tespit etmiÅŸ bulunmaktayız. Biz tespitlerimizi hukuki gerekçeleriyle birlikte yargı mercilerine, seçim kurullarına ileteceÄŸiz." dedi.

Şahin bu konuda son kararı yargının vereceğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Bizim tespitimiz ÅŸu an kamuoyuna yansıyan farkın gerçekçi bir fark olmadığı yönünde... Bu konuda önemli bir ilerleme kaydedeceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Çünkü bununla ilgili olarak çok saÄŸlam karinelerimiz mevcut. Sonuca tesir edip etmeyeceÄŸine karar verecek olan yargı mercileridir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Biz, yargı mercileri nezdinde hak arama hürriyetimizi kullanacağız sonuçların da Ankaralı seçmenin iradesinin doÄŸru ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde sonuca tesir etmesini saÄŸlamaya dönüktür."

Åžahin, ilçe seçim kurulu, il seçim kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu nezdinde hukuki süreci takip edeceklerini söyledi.

"Ellerinde ne gibi tespitler olduÄŸu" yönündeki soruya da Åžahin ÅŸu cevabı verdi:

"ÖrneÄŸin A partisinin 25 oyu var, B partisinin 125 oyu var. Bunlar yer deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ. ÖrneÄŸin toplamda bir sandıkta 300 geçerli oy var ancak bunun dağılımıyla ilgili birtakım baÅŸkalaÅŸtırmalara gidilmiÅŸ. Toplamına bakıldığında 300 oy görünüyor ama dağılımını sandıktan ilçe seçim kuruluna gittiÄŸi aÅŸamada birtakım farklılaÅŸtırmalar söz konusu. Bununla ilgili ciddi tespitlerimiz var. Åžu anda Ankara Ä°l BaÅŸkanlığımızda Ankara'daki 12 bin küsur sandıktaki bütün raporlarımız, tutanaklarımız incelenmekte. Önemli derecede geçersiz oy da söz konusu hem Ankara'da hem Ä°stanbul'da... Özellikle muhtar seçimlerinden kaynaklanan kafa karışıklığı olduÄŸunu görmekteyiz. Hukukta esas olan, iradenin ayakta tutulmasıdır, herhangi bir konudaki bir eksiklikten dolayı baÅŸka bir alandaki iradenin yok sayılması hukuki olarak korunması mümkün deÄŸildir. Bununla ilgili olarak takiplerinizi yapıyoruz.

Ankara'da 25 ilçenin 25'inde de biz ilçe seçim kurullarına itiraz edeceÄŸiz. Çünkü özellikle Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi açısından katedeceÄŸimiz bir mesafenin olduÄŸunu görüyoruz. Ä°lçe belediye baÅŸkanlıklarıyla ilgili olarak bizim tespitimiz çok deÄŸiÅŸeceÄŸini gördüÄŸümüz bir tablo söz konusu deÄŸil ancak büyükÅŸehir oyları 25 ilçenin oylarının toplamıyla elde edildiÄŸi için 25 ilçenin 25'inde de maddi hatalar, geçersiz oylar ve usulsüzlükler için itirazlarımızı gerçekleÅŸtireceÄŸiz."

"BÄ°ZÄ°M LEHÄ°MÄ°ZE POZÄ°TÄ°F BÄ°R SONUCA DÖNÜÅžECEĞİNE Ä°NANIYORUM"

"Ankara'da itirazlar neticesinde sonuçlar deÄŸiÅŸir mi?" sorusuna AK Parti Genel Sekreteri Åžahin, "Biz ÅŸu an kamuoyuna yansıyan aradaki farkın azalacağını ve bizim lehimize pozitif bir sonuca dönüÅŸeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu bizim tespitimiz ama bu konuda karar verecek olan hiç ÅŸüphesiz ki yargı mercileridir." yanıtını verdi.

Åžahin, Ä°stanbul'da BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Binali Yıldırım'ın ikinci olduÄŸunun hatırlatılması üzerine "Onları takip edemedim. Ben biraz Ankara sandıklarımızla ilgili hususları takip ediyorum. Konuyla ilgili muhatap kurum gerekli açıklamayı yapacaktır." diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın katılımıyla AK Parti'de bir deÄŸerlendirme toplantısının olup olmayacağına yönelik bir soruya Åžahin, "Kendisi Ankara'da, Ä°stanbul'a geçeceÄŸini biliyorum. Ancak programın ayrıntısıyla ilgili daha fazla bir bilgim yok." dedi.

Åžahin, AK Parti Genel Merkezinde veri akışı açısından bir sıkıntı yaÅŸanıp yaÅŸanmadığına iliÅŸkin soruya da "Kendi iç sistemimiz açısından bir problemimiz yok. Zaten bütün bu söylediklerimin dayanağı bizim kendi iç sistemimizle elde etmiÅŸ olduÄŸumuz bilgiler, bulgulardır. DiÄŸer kurumlar gerekli açıklamaları yapacaklar." yanıtını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.