Sosyal Medya

Güncel

Avrupa Konseyinden seçim açıklaması

Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki yerel seçimleri gözlemlemek üzere gönderdiği ekibin başkanı Andrew Dawson seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.



20 Avrupa ülkesinden 22 gözlemcinin 10 ekip halinde 140 oy kullanma noktasında gözlem yaptığını belirten Dawson, seçim günü yaÅŸanan ölüm olayları dışta tutulursa seçimlerin düzenli bir ÅŸekilde yapıldığını gözlemlediklerini belirtti.

Yüzde 84 olan seçime katılma oranının saÄŸlıklı bir demokratik ilginin göstergesi olduÄŸunu, tüm bölgelerde toplam 280 bin adayın yarıştığını ifade eden Dawson, seçim günü 60 bin güvenlik görevlisinin görev yaptığını, ancak oy kullanma noktalarında silahlı jandarmaların dolaÅŸmasını yadırgadığını söyledi.

Dawson, seçimlerin gerçekten demokratik ve Avrupa Konseyi'nin demokrasi, hukukun üstünlüÄŸü ve insan haklarına uygun bir ÅŸekilde olması için gerçek ifade özgürlüÄŸünün olduÄŸu bir siyasi ortam; medyanın çoÄŸulculuÄŸa açık olması ve tüm siyasi partilere objektif ve adil yaklaÅŸması, medya özgürlüÄŸünün saÄŸlanması, saÄŸlam bir yargı sistemi ile hukukun üstünlüÄŸünün saÄŸlanması, devlet kaynaklarının bir parti lehine kullanılmaması gerektiÄŸini vurguladı.

Dawson ÅŸöyle devam etti:

“Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi olarak, Türkiye'nin bugün Avrupa ilke ve deÄŸerlerine uygun demokratik seçimleri gerçekleÅŸtirmesi için gereken özgür ve adil seçim ortamına sahip olduÄŸuna dair ikna olmuÅŸ deÄŸiliz."

Türkiye'nin terörizm tanımının Avrupa Konseyi standartlarına uymadığını belirten Dawson, “Türkiye'nin bütünlüÄŸünü ve güvenliÄŸini koruma hakkı ve ihtiyacını görmezlikten gelmiyoruz… Ancak HDP'li her belediye baÅŸkanının terörist olduÄŸunu veya terörist baÄŸlantıları olabileceÄŸi iddialarını kabul etmiyoruz. ‘NormalleÅŸme' politikanızı sürdürmelisiniz" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.