Sosyal Medya

Güncel

Yasin Aktay- En geniş kapsamlı anket: Seçim sonuçları

Yasin Aktay- Yeni Åžafak



Bir seçimi daha bütün kampanyasıyla, dinamizmiyle, tartışmalarıyla, gerilim ve keyifli diyaloglarıyla geride bıraktık. Bu yazının yazıldığı saatlerde henüz Türkiye geneli için herhangi bir yorumda bulunmaya elverecek sonuçlar belirginleÅŸmeye baÅŸlamamıştı. O yüzden hiç ihtiyat bile gerektirmeyen noktalardan bu seçimin sonuçlarıyla ilgili konuÅŸmamız gerekirse, hiç tartışmasız diyeceÄŸimiz ÅŸey, Türkiye demokrasisi, demokrasi dışı güçlere karşı bir raund daha kazanmıştır, seçim sonuçları her nasıl olursa olsun.
 
Åžu tarafından düÅŸünün: Türkiye’de iktidar partisi ve Cumhurun BaÅŸkanı, lideri, bu seçim sürecinde hiçbir ÅŸekilde kendi makamında yan gelip yatmadı, herkesten çok daha fazla koÅŸturdu, herkesten daha fazla kendini anlatmaya, icraatlarını ortaya koymaya ve halkına hesap vermeye çalıştı.
 
Kesinlikle sadece bu bile ona atfedilen diktatörlük veya otoriterlik söylemlerini boÅŸa çıkarmaya yetecek bir manzara arz ediyordu. Aksi taktirde baÅŸka yollarla nasıl olsa istediÄŸi sonuçları kendisine baÄŸlı devlet güçlerine sipariÅŸ eder, kendi makamında yan gelip yatar, o sonuçların önüne gelmesini beklerdi. Oysa son dakikaya kadar koÅŸturmaktan, miting üstüne miting yaparak milletinden kendi partisinin adaylarına oy istemekten geri durmadı.
 
Seçim sürecine doÄŸru giderken, doÄŸal olarak halkın oy verme eÄŸilimlerini tespit etmek üzere bir çok anket yapıldı. Anket sonuçlarına göre adayların veya siyasetlerin isabetliliÄŸi veya isabetsizliÄŸi üzerine bir dizi yorumlar yapıldı. Bu yorumların hepsi bugün nihai anket olan seçim sonuçlarıyla birlikte halk tarafından karara baÄŸlanmış durumda. Önümüzde olabilecek en geniÅŸ çaplı, en gerçekçi ve en öÄŸretici anket var ÅŸimdi: Sandık sonuçları.
 
Bu anket bir sonraki seçimler için eÄŸilimleri göstermiyor. Henüz yeni yapılmış olan seçimlerde partilere önemli mesajlar içeriyor. Halk bu seçim sonuçları üzerinden partilere, adaylara, liderlere çok detaylı mesajlar içeren bir metin yazmış oluyor. Åžimdi bu metni en doÄŸru bir biçimde yorumlamanın, bundan gereken dersleri çıkarmanın zamanıdır.
 
AK Parti’nin 17 yıllık iktidar dönemi, 25-30 yıla kadar uzanan bir belediyecilik tecrübesi hakkında en güçlü deÄŸerlendirme bu metinlerde saklıdır. Yine de halkın sadece hizmetleri deÄŸerlendirmediÄŸini, aynı zamanda o hizmetleri sunan insanların kendilerini temsil niteliklerine de ayrı bir önem vermiÅŸ olduÄŸunu da görmek gerekiyor. CumhurbaÅŸkanımızın bu seçimi dayandırdığı “gönül belediyeciliÄŸi” kavramı tam da bu boyutu en iyi yakalayan noktalardan birisiydi. Ä°stediÄŸi kadar hizmet yapmış olsun, halkın gönlüne giden yoldan uzak kalmışsa hiçbir adayın seçmenin dersinden geçemediÄŸini bu seçim sonuçlarıyla da en net biçimde görmüÅŸ olacağız.
 
Seçim sürecinde, Türkiye’nin mahalli seçimleri tecrübesi üzerine ÅŸahsen çok sayıda uluslararası televizyon kanallarına, bilhassa Arap kanallarına katıldım, mülakat verdim. Daha önce de bu ilgi var mıydı, hatırlamıyorum doÄŸrusu, ancak bu sefer mahalli seçimlerin Türkiye’de bu kadar çok önemseniyor olmasına dair ciddi bir ilgiyi fark ettim. Kendi ülkelerinde mahalli idareler kavramı, hele bu idarecilerin bu tarz bir seçimi olayına hiç alışık olmadıkları belli.
 
Maalesef Arap ülkelerinin önemli bir kısmında mahalli idareler tamamen merkezi yönetim tarafından üstlenilen iÅŸler. Merkezi yönetimler için de zaten ne tür seçimler olduÄŸu herkesin malumu. Ä°stenen miktarda oylar sandıklara sipariÅŸ verilerek ve çok az bir katılımla gerçekleÅŸen seçimlerde yüzde doksanların üzerinde oylarla seçilen diktatörlerin yönetimi altında mahalli yönetimlerin nasıl bir kıymeti harbiyesi olabilir ki?
 
DoÄŸrusu, tam da bu ülkelerden Türkiye’nin mahalli seçimler süreci ilk defa bu kadar detaylı fark ediliyor ve bu fark ediÅŸ aynı zamanda hep konuÅŸulan, dillere destan olmuÅŸ “Türkiye modeli”nin önemli bir unsuru olarak anlaşılmaya çalışılıyor.
 
Demokrasi elbette yerelde baÅŸlar. Yerel düzeydeki katılımın bir tür festival havasında yaÅŸanıyor olması ve ülkenin neredeyse tamamının bu festivale katılması aynı zamanda millet ve devlet bütünleÅŸmesinin de baÅŸka türlü bir göstergesi.
 
Tam da bu noktada 17 yıldır tek başına iktidarda olan AK Parti’nin bu seçimlerde diÄŸer bütün partilerle eÅŸit ÅŸartlarda yarışıyor olmasına anlam veremeyen yüzlerle karşılaÅŸtım. “Ne yani, ÅŸimdi muhalefet partilerinin bu seçimlerde AK Parti’den bazı belediyeleri alma ihtimali var mı? Ve alırsa AK Parti onlara bunu teslim edecek mi?” sorusuyla defalarca karşılaÅŸtım.
 
Tabii ki cevap çok daha anlamlıydı ve bu aslında Türkiye’nin içinde bulunduÄŸu demokratik seviyenin olgunluÄŸunu gösteriyordu:
 
“Elbette ister AK Parti ister muhalefet partileri kazansın. Kim kazanırsa kazansın, neticesinde kazanan Türkiye demokrasisi olacaktır ve AK Parti için de bunun deÄŸerlendirmesi en iyi kararı veren halkın kararı olarak baÅŸ göz üste karşılanacaktır. Böyle bir durumda AK Parti dönüp halkın bu deÄŸerlendirmesi dolayısıyla üzerine düÅŸen özeleÅŸtirisini yapıp bir sonraki seçimlere daha iyi hazırlanmaktan baÅŸkası olmayacaktır.”
 
Yazıyı sonlandırmaya doÄŸru DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’dan sonuçlar belirginleÅŸmeye baÅŸlamıştı. Åžimdiye kadar HDP’nin kalesi sayılan Şırnak ve Hakkari hem il ve hem de bütün ilçelerinde AK Parti lehine önemli bir deÄŸiÅŸim ortaya koymuÅŸ durumda. Aynı zamanda Siirt, AÄŸrı, Mardin, Diyarbakır ve diÄŸer bütün illerden aynı doÄŸrultuda ciddi bir eÄŸilim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yaÅŸandığı görülüyor. Bu sonuçlarla birlikte belli ki, Türkiye’de hizmet ve kimlik siyasetiyle ilgili yepyeni bir aÅŸamaya geçmiÅŸ olduÄŸumuzu konuÅŸacağız demektir, hayırlısıyla.
 
Seçim sonuçları her ne olursa olsun, Türkiye’nin kendini yenilemesi, yeni siyasetlerin halkın onayı, desteÄŸi ve yönlendirmesiyle belirlenmesi için önemli fırsatlar sunuyor. Nihayetinde toplumsal gerilimlerin ve tartışmaların bir süreliÄŸine de olsa halkın hakemliÄŸi altında giderildiÄŸi fırsatlar.
 
Her ne olursa olsun, seçim sonuçları ülkemize, milletimize, Ä°slam dünyasına ve bütün Ä°slam dünyasına hayırlı olsun

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.