Sosyal Medya

Güncel

İsrail askerleri Gazze sınırında 4 Filistinliyi şehit etti

İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl "Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine müdahalesinde 4 Filistinli şehit oldu, 316 Filistinli yaralandı.



Gazze'deki Filistin SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde, Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸ sonucu 17 yaÅŸlarındaki Bilal Mamud en-Neccar, Nidal Sakr Amara, Tamir HaÅŸim Ebu'l Hayr ile 20 yaşındaki Muhammed Cihad Saad'ın ÅŸehit olduÄŸu ifade edildi. 

Açıklamada, 316 kiÅŸinin yaralandığı, bu kiÅŸilerden 64'ünün gerçek, 16'sının plastik mermiyle vurulduÄŸu, 13'ünün mermi parçası, 223'ünün de gaz bombası ve baÅŸka sebeplerle yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 14'ünün durumunun ağır olduÄŸu belirtildi. 

Gazze sınırında 5 noktada bir araya gelen on binlerce Filistinli, Ä°srail'in topraklarından çekilmesi ve Gazze'ye uygulanan ablukanın kalkmasını talep eden sloganlar attı. 

Gösterilere katılan Hamas Hareketi Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar, burada yaptığı konuÅŸmada, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik her türlü saldırısına karşılık vereceklerini açıkladı. 

"Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun iÅŸleyeceÄŸi en ufak bir hatayı bile takipteyiz ve halkımızı müdafaa etmekten geri kalmayacağız." diyen Sinvar, tüm baskılara raÄŸmen Filistin halkının dönüÅŸ hakkından feragat etmediÄŸini ve ablukayı kırma yolunda ilerlediÄŸini kaydetti. 

Filistinlilerden gösterilere devam mesajı 

AA muhabirine konuÅŸan Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸleri ve Ablukayı Kırma Yüksek Konseyi'ne baÄŸlı Hukuk Komitesi Üyesi Muntasır Ebu Sultan, Filistin halkının, topraklarına geri dönme hakkını ortaya koymak ve ablukanın kaldırılması için gösterilere katıldığını söyledi. 

Ebu Sultan, geçen yıldan beri düzenlenen gösterilerin, uluslararası camiaya, Filistin halkının gasp edilmiÅŸ haklarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiÄŸi mesajını verdiÄŸini kaydetti. 

Gösterilerin yapıldığı noktalarda çeÅŸitli etkinlikler düzenlendi. Kurulan çadırlarda bazı kadınlar sacda ekmek piÅŸirerek göstericilere dağıttı. 

Göstericilerden Eric el-EÅŸkar, Filistinli kadınların, 1948'de iÅŸgal edilen topraklarına dönme haklarını vurgulamak ve ablukayı kırmak için gösterilere katıldığını söyledi. 

Sınırın karşı tarafında yoÄŸun askeri hareketlilik 

Gazze sınırının diÄŸer tarafında ise Ä°srail ordusunun yoÄŸun askeri varlığı dikkati çekti. 

Sınırın farklı bölgelerine keskin niÅŸancılar için belirli aralıklarla kulübeler inÅŸa eden Ä°srail ordusu, bölgede bulunan siperlerde çok sayıda asker konuÅŸlandırdı.

Ä°srail askerleri, sınıra yaklaÅŸmaya çalışan Filistinli göstericilere göz yaÅŸartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti, gaz ve ses bombaları kullandı. 

Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü 

Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Åžeridi'nin Ä°srail sınırında, "Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü" adıyla barışçıl eylemler düzenliyor. 

Ä°srail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateÅŸ açıyor.

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre, Ä°srail askerlerinin 30 Mart 2018'den bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde 200'den fazla Filistinli ÅŸehit oldu. 

Toprak Günü 

Ä°srail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaÅŸayan Ä°srail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. 

Ä°srail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateÅŸ açarak 6 kiÅŸiyi ÅŸehit etti, çok sayıda kiÅŸiyi yaraladı. "Toprak Günü" olarak anılan bu olay, Ä°srail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiÄŸi direniÅŸin simgesi olarak görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.