Sosyal Medya

Güncel

Sisi’den, asgari ücret ve emekli maaşlarına anayasa zammı!

Darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, yükselen tepkileri gidermek ve Anayasa değişikliğini referandum engeline takılmadan geçirmek için asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yaptığını açıkladı.



Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı giderek tepkilerin arttığı Mısır'da, darbeci Sisi, tepkileri azaltmak ve Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini referandum engeline takılmadan geçirmek için asgari ücret ve emekli maaÅŸlarını artırdığını açıkladı.

‘Mısırlı Kadınlar 2019' etkinliÄŸi kutlamalarında konuÅŸan darbeci Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi, tüm devlet çalışanların asgari ücretinin 1200 ila 2.000 pound arasında artırılmasını içeren hükümet kararlarını açıkladı.
Sisi, ücret seviyelerinde enflasyonist etkilerin üstesinden gelmek için tüm çalışanlara, bir maaÅŸ tutarında ikramiye verileceÄŸini de sözlerine ekledi.
Sisi ayrıca, emekli maaşının da yüzde 15 oranında artırılacağını açıkladı.
Darbeci Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi, Mısırlı kadını ve ideal anneyi onurlandıran törende, yakında uygulanacak olan tanıtım hareketinin 1,5 milyar liraya mal olacağını ve artışların ve promosyonların toplam maliyetinin devlete 30 milyar liraya mal olacağını söyledi.
Asgari ücreti artırmanın duyurusu, birçok Mısırlı'nın artan yaÅŸam maliyeti hakkında ÅŸikâyet ettiÄŸi ve yeni mali yılın 1 Temmuz'a yaklaÅŸması nedeniyle daha fazla fiyat artışından korktuÄŸu bir zamanda geliyor.
Muhalif haber sitelerinden çıkan haberlerde ise; darbeci Sisi'nin, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini, referandum engeline takılmadan geçirmek için asgari ücret ve emekli maaÅŸlarına zam yaptığı öne sürüldü.

TEPKÄ°LERE NEDEN OLAN ANAYASA'DA 
DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MADDELER

Öte yandan büyük tepkilere neden olan Anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifinde en fazla tartışılan madde CumhurbaÅŸkanlığı görev süresi ile ilgili olan 140'ıncı madde.
2014 Anayasası tarafından CumhurbaÅŸkanlığı görev süresi 4'er yıl ve maksimum iki dönem olarak sınırlandırılmıştı. Bu maddede yapılacak deÄŸiÅŸikliÄŸin ardından görev süresi iki dönem olarak kalacak fakat süre altışar yıla çıkarılacak.
Ä°kinci önemli madde CumhurbaÅŸkanı yardımcılığı makamının geri gelmesini içeriyor. 2012 Anayasası'nda var olan ve Mursi döneminde hayata geçirilen uygulama 2014 Anayasası'ndan çıkarılmıştı.
Bu maddeyle CumhurbaÅŸkanı Sisi'nin kendisinden sonraki adayı belirleyebileceÄŸi konuÅŸuluyor. Çünkü Mısır'ın üçüncü CumhurbaÅŸkanı Enver Sedat ikinci CumhurbaÅŸkanı Cemal Abdunnasır'ın, devrik lider Hüsnü Mübarek ise Sedat'ın yardımcısıydı.

"ASKERÄ° MÜDAHALE MEÅžRU HALE GELEBÄ°LÄ°R"

Mısır Silahlı Kuvvetleri ile ilgili 200. maddede de deÄŸiÅŸiklik öngörülüyor. Söz konusu maddede, “Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin sahibi halkın kendisidir. Görevi ülke güvenlik ve huzurunu korumaktır.” ifadeleri yer alıyor.
200. maddeye, “Mısır Silahlı Kuvvetleri ülkenin Anayasasını, demokrasisini, sivilliÄŸini, halkın kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini korur" cümlesinin ekleneceÄŸi belirtildi. Muhalifler yeni eklenen cümlenin "askeri müdahaleleri meÅŸru hale getirebileceÄŸini" öngörüyor.
Silahlı Kuvvetlerle ilgili maddede öngörülen deÄŸiÅŸiklikte, "Yasaların düzenlediÄŸi ÅŸekilde Silahlı Kuvvetlere ait bir Yüksek Askeri Konsey bulunur" cümlesinin çıkarılmış olması da dikkati çekiyor.
DiÄŸer önemli madde parlamentonun alt kanadı olan Åžura Meclisi'nin tekrar oluÅŸturulması ile ilgili. Åžura Meclisi 25 Ocak Devrimi'nin ardından 2013 yılında etkin olmadığı için kaldırılmış ve görevi CumhurbaÅŸkanlığı makamına verilmiÅŸti.
DeÄŸiÅŸtirilmesi teklif edilen diÄŸer maddelerin ise Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı, BaÅŸsavcı, Savunma Bakanı ve diÄŸer devlet kurum ve kuruluÅŸları baÅŸkan ve genel müdürlerinin seçimi ve parlamentodaki milletvekili sayısının azaltılması ile ilgili olduÄŸu duyuruldu.

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.