Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: Bu cevap insanlığımızda yatıyor

Yeni Zelanda'nın Christchurch'te iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için Ulusal Anma Töreni düzenlendi. Törende konuşan Başbakan Ardern "Onlara verilecek cevap, etnik kökene, güç tabanına ve hatta hükümet biçimlerine dayanmayan, iç sınırlarla sınırlandırılmayan, basit bir konsepte dayanıyor. Bu cevap insanlığımızda yatıyor" dedi.



Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Al Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldırasında hayatını kaybeden 51 kiÅŸinin anısına Ulusal Anma Töreni düzenlendi. 
 
Radyo Yeni Zelanda’nın haberine göre, Christchurch’teki Hagley Park'ta düzenlenen törene Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, BaÅŸbakan Jacinda Ardern, Avustralya BaÅŸbakanı Scott Morrison, sanatçılar Yusuf Ä°slam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks’in yanı sıra 59 ülkeden temsilciler katıldı. 
 
Yaklaşık 25 bin kiÅŸinin katıldığı anma töreninde, Al Nur ve Linwood camilerinde hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunması sırasında duygusal anların yaÅŸandığı belirtildi. Sanatçılar Yusuf Ä°slam, Marlon Williams, Holly Smith ve Teeks terör kurbanları için parçalar seslendirdi.
 
"DÜNYA AÅžIRILIKLIKLARIN Ä°ÇÄ°NE SIKIÅžTI"
 
KonuÅŸmasına Yeni Zelanda’nın yerli halkı Maori dilinde baÅŸlayan ve konuÅŸması ayakta alkışlanan BaÅŸbakan Ardern, "Dünya aşırılıkların aşırılık getirdiÄŸi döngü içinde sıkıştı, bunun bitmesi lazım’’ ifadelerini kulandı. 
 
Ülke tarihinin en karanlık gününden 14 gün sonra tekrar bir araya geldiklerini ifade eden Ardern, "Bu sorunlarla tek başımıza baÅŸa çıkamayız, bunu hiçbirimiz yapamaz. Onlara verilecek cevap, etnik kökene, güç tabanına ve hatta hükümet biçimlerine dayanmayan, iç sınırlarla sınırlandırılmayan, basit bir konsepte dayanıyor. Bu cevap insanlığımızda yatıyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
 
Terör maÄŸdurlarının acılarını hafifletecek kelime bulmakta güçlük çektiÄŸini ancak her gittikleri yerde terör maÄŸdurlarının kendilerini büyük bir olgunluk içinde "Esselamü aleyküm’’ diyerek karşıladıklarını hatırlatan Ardern, bu selamın önemine dikkati çekti.
 
Ardern konuÅŸmasında, "Hangi kelime kaybedilen 50 erkek, kadın ve çocuÄŸun acılarını yeterinde ifade edebilir? Nefret ve ÅŸiddetin hedefi olan Müslüman cemaatimizin sıkıntılarını hangi kelimeler kapsayabilir? Zaten önceden çok acılar çekmiÅŸ bir ÅŸehrin kederini hangi kelimeler anlatabilir? Buraya geldim ve basit bir selamlama ile karşılandım. Esselamü aleyküm; barış sizinle olsun." ifadelerine yer verdi. 
 
"SEVGÄ°YÄ° SEÇTÄ°M VE AFFETTÄ°M"
 
Al Nur Camisi’ndeki terör saldırasında eÅŸini kaybeden ve anma töreninde teröristi affettiÄŸini tekrarlayan Farid Ahmed, "Sevgi, özen ve merhamet dolu, cömertçe affedebilecek bir kalp istiyorum. Bu kalp baÅŸka hayatların kaybolmasını istemiyor, bu kalp benim çektiÄŸim acıları ve baÅŸka bir insanın böyle acıları çekmesini istemiyor. Bu yüzden barışı seçtim, sevgiyi seçtim ve affettim." dedi. 
 
Hayatını kaybedenlere ve yaÅŸayanlara dua etiÄŸini ayrıca kimseden nefret etmediÄŸini vurgulan Farid Ahmed'in, "Bu benim inancım ve Allah'ın bana öÄŸrettiÄŸi ÅŸey bu. Ondan nefret etmiyorum ve ondan nefret edemiyorum. Kimseden nefret edemem." ifadelerini kullanması törene katılanların takdirini topladı. 
 
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart Cuma günü yapılan terör saldırısında aralarında Pakistan, BangladeÅŸ, Endonezya ve Mısır vatandaÅŸlarının da olduÄŸu 50 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.