Güncel
Hakan Albayrak: Öyle bir haldeyiz ki, İsrail ve ABD’yi melanette sınır tanımamaya teşvik ediyor bu hal
Follow @dusuncemektebi2
Hakan Albayrak- Karar
Suriye’ye ait “Culan” yahut “Colan” (Ä°branicede “Golan”) bölgesi 1967’de Ä°srail tarafından iÅŸgal edildi.
1973’te Suriye ordusu Culan’ı Ä°srail’den geri almak için bir hamle yaptı, fakat muvaffak olamadı.
1974’te Ä°srail, Ä°sviçre’deki müzakerelerde varılan anlaÅŸma gereÄŸi, Culan’daki Kuneytra ÅŸehrini -harabeye çevirdikten sonra- Suriye’ye geri verdi, bölgenin geri kalanını ise ‘zimmetine’ geçirdi.
Ä°srail parlamentosunun 15 Aralık 1981’de kabul ettiÄŸi bir kanunla “Golan Tepeleri” resmen Ä°srail toprağı ilan edildi.
Ä°ÅŸgalin üzerinden 52, ilhakın üzerinden 38 sene geçti.
Ve bu iÅŸin böyle devam etmeyeceÄŸine dair bir iÅŸaret yok maalesef.
***
BM Güvenlik Konseyi’nin 497 sayılı kararına göre “Ä°srail’in iÅŸgal altındaki Golan Tepeleri’nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliÄŸi yoktur”.
Peki, buna karşı somut bir adımı var mıdır BM’nin?
Hayır.
Arap BirliÄŸi’nim?
Hayır.
Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nın?
Hayır.
Zaten Suriye’deki Baas rejimi de Kuneytra’yı geri aldığı 1974’ten beri Culan meselesiyle ilgilenmiyor.
Sözde ilgileniyorsa da fiiliyatta ilgilenmiyor.
Belki de Kuneytra’nın iadesi ve bu sayede Hafız Esed’in fatihlik taslayarak iktidarını güçlendirebilmesi karşılığında Ä°srail’e teminat verilmiÅŸtir o hususta.
Hafız Esed 2000 senesinde öldü; yerine geçen oÄŸlu BeÅŸÅŸar Esed de iÅŸgal altındaki Culan topraklarını kurtarmak için fiili bir adım atmadı. (Baba-oÄŸul Esed’in Culan’ı özgürleÅŸtirmekten daha önemli iÅŸleri vardı; kendi halklarının özgürlük talebini bastırmak. Orduları Ä°srail’le doÄŸru dürüst savaÅŸamamış olabilir, ama Suriye halkıyla savaÅŸta destan yazdı!)
Ortada tepki namına laf-ı güzaftan baÅŸka bir ÅŸey yokken Ä°srail niye geri adım atsındı ki?
Atmadı tabii.
Tepki namına laf-ı güzaftan baÅŸka bir ÅŸeyle karşılaÅŸmayacağı belliyken ABD BaÅŸkanı Donald Trump “Golan Tepeleri”ni Ä°srail toprağı olarak tanıma kararnamesini çıkarmaktan niye geri dursundu ki?
Durmadı tabii.
***
Mısır ve Ürdün’de Ä°srail dostu rejimler hüküm sürüyor.
Lübnan’a vaziyet eden Ä°rancı milisler –yani aslında Ä°ran- 2006’dan beri Ä°srail’le fiilen uÄŸraÅŸmıyor ve zaten 2011’den beri bütün gücünü Suriye Devrimi’ni bastırmaya harcıyor.
Gazze hariç, Ä°srail’in komÅŸularından yana hiçbir sıkıntı yok.
Gazze’nin çıkardığı sıkıntılar ise katliam marifetiyle çabucak giderilebiliyor ve oradaki katliam da laf-ı güzaftan baÅŸka tepki çekmiyor.
Öte yandan, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri Ä°srail’le can ciÄŸer kuzu sarması.. ABD-Ä°ran konsorsiyumunun idaresindeki Irak devre dışı…Türkiye’nin gücü sınırlı…
Öyle bir haldeyiz ki, Ä°srail ve ABD’yi melanette sınır tanımamaya teÅŸvik ediyor bu hal.
DoÄŸu Kudüs ve “Golan Tepeleri”nden sonra sırada Lübnan’ın Åžebaa Çiftlikleri olabilir.
Hatta, DoÄŸu Kudüs’ün ötesindeki Batı Åžeria toprakları da Ä°srail tarafından ilhak edilebilir ve ABD bu ilhakı da tanıyabilir.
Niye olmasın?
Niye yapmasınlar ki bunları da?
***
Arap Baharı kışa dönmeseydi; iktidarlarını ve iktidar sayesinde elde ettikleri nimetleri korumaktan daha büyük bir derdi olmayan, bu uÄŸurda Siyonistlerle açıkça / gizlice iÅŸ tutan, öncelikli tehdit olarak daima kendi halklarını gören, ordularını öncelikle kendi halklarına karşı konuÅŸlandıran, kendi halklarını kuÅŸatıp esir alan, kendileri de iktidarlarının ve iktidar uÄŸruna kurdukları kirli iliÅŸkilerin esiri olan diktatörler def olup gitseydi ve hükümetler Siyonist iÅŸgalleri samimiyetle telin eden halkların iradesiyle ÅŸekillenseydi, Ä°srail ve müttefiklerini geri adım atmaya zorlayacak bir ortam oluÅŸabilirdi; bugün DoÄŸu Kudüs ve “Golan Tepeleri”ni özgürleÅŸtirmeyi konuÅŸuyor olabilirdik...
ÖzgürleÅŸmeden özgürleÅŸtirmek ne mümkün?
Åžimdilik laf-ı güzafa devam!
Henüz yorum yapılmamış.