Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Türkiye'deki bazı şirketlere İran yaptırımı

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), 25 kişi ve şirketi, İran'a para aktarımında rol oynadıkları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.



OFAC'tan yapılan yazılı açıklamada, yaptırım listesine alınan kiÅŸi ve ÅŸirketlerin, Ä°ran Savunma Bakanlığının milyonlarca dolar deÄŸerinde askeri araç satın almasında da rol oynadıkları belirtildi.

Açıklamada, "Bugünkü adım, ABD'nin maksimum baskı kampanyası nedeniyle gelir kaynakları sınırlanan Ä°ran rejiminin güvendiÄŸi ve yaptırımlardan kaçmak için kurduÄŸu bir ağı ortaya çıkarmıştır" ifadesi kullanıldı.

OFAC açıklamasında, Ä°ran Devrim Muhafızlarına baÄŸlı Kudüs Güçleri'ne desteÄŸinden dolayı Ä°ran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı ile Kudüs Güçleri'ne bankacılık hizmetleri veren Ä°ran merkezli Ansar Bankası'nın da yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

Yaptırım uygulanan ağın merkezinde Ansar Bankası'nın bulunduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, bankanın devalüasyona uÄŸramış Ä°ran parasını Kudüs Güçleri'ne dolar ve euro olarak aktarılmasını saÄŸlamak üzere aracı kuruluÅŸları kullandığı kaydedildi.

Yaptırım listesinde ağırlıklı olarak Ansar Bankası'nın yan kuruluÅŸlarıyla bu kuruluÅŸlarla iliÅŸkili kiÅŸiler ve Türkiye ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden (BAE) de bazı kiÅŸi ve ÅŸirketler yer aldı. ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre yaptırım listesinde Türkiye'den Eminönü Kapalı Çarşı'da bulunan Atlas Döviz ve Ansar Bankası ve döviz ÅŸirketiyle baÄŸlantılı olduÄŸu iddia edilen Ä°ran vatandaşı Ali Shams Mulavi ve yine Ansar Döviz ÅŸirketiyle baÄŸlantılı Türk vatandaşı Süleyman Sakan bulunuyor.

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, "Bugün Ä°ran rejiminin 1 milyar dolardan fazla fonu yasa dışı hareket ettirmek için kullandığı bir düzeni bozmak üzere Ä°ran, Türkiye ve BAE'deki paravan ÅŸirket ve ÅŸahıslar ağını hedef aldık." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.