Sosyal Medya

Güncel

Abdurrahman Dilipak: Trump’ın da dünya Yahudi lobisine bir sadakat tazelemesi, meydan okuması gerekiyordu

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Mike Pompeo’nun kim olduÄŸunu geçen gün yazmıştım. Bu adamla ilgili yazacak daha çok ÅŸey var; ve böyle giderse, önümüzdeki günlerde daha çok söz edeceÄŸiz gibi gözüküyor.  
 
Öyle anlaşılıyor ki, bu iÅŸ Golan Tepeleri ile baÅŸlayıp bitmeyecek. Daha Bekaa, Ürdün, Lübnan, Mısır var.. Ä°ÅŸgal altındaki topraklara sınırı olan ve bu iÅŸgal gücü ile iliÅŸkisi olan herkesin başını aÄŸrıtacak geliÅŸmeler yaÅŸanacak belki de bölgede. 
 
Bu adam, 2013’de “Ä°slamcı terörist” olarak tanımladığı kiÅŸileri eleÅŸtirmeyen Müslüman önderleri “terör saldırılarında suç ortağı” ilan etmiÅŸti. Barack Obama’nın Guantanamo Üssü’nü kapatma fikrine de karşı çıkanların başında Pompeo vardı. Ä°nsanlık dışı vahÅŸi iÅŸkenceleri de, “hayati bilgilerin elde edilmesi için” kullanılabileceÄŸini savunan biri.
 
Pompeo denilen, “Tanrıyı kıyamete zorlama” gayretindeki bu adam, soÄŸuk savaÅŸta da aktifti. Bu sebeble dünyanın birçok ülkesindeki insan hakları savunucuları tarafından kınanan biri.
 
ABD’nin karanlık planlarını deÅŸifre ederek devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın “idam edilmesi gereken bir vatan haini” olduÄŸunu söyleyen biri. Bu adamın sabıkası çok. Bingazi kentinde ABD BüyükelçiliÄŸi’ne düzenlenen saldırının “üzerini örtmekle” suçlanmıştı. Kongre üyeliÄŸi öncesi petrol sahalarına malzeme saÄŸlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı’nı da eleÅŸtiriyordu. Trump, DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden aldıktan sonra yerine CIA BaÅŸkanı olan Mike Pompeo’yu aday gösterdiÄŸini açıkladı. Yani son dönemde CIA’nın bütün pis iÅŸlerinde parmak izi olan adam. CIA baÅŸkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini Åžubat 2017’de Ankara’ya yaptı, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’la görüÅŸtü. Åžu SDK, PYD, DAEÅž konusunda da ÅŸaibelerle dolu bir geçmiÅŸe sahip. Çekirdekten kripto bir eleman. Mesela Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde’de devriye görevi yapmış. Kuzey Kore senaryosunun da onun başının altından çıktığı söyleniyor. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiÄŸi iddiaları konusunda kilit isim yine aynı kiÅŸi. Yani tabiri caize hangi taşı kaldırsanız, altından o çıkıyor. ABD hükümetinin, GSM, sosyal media ve internet üzerinden baÅŸkalarını dinlemesini olumlu buluyor.
 
2016’da yayınlanan bir makalesinde, telefon görüÅŸmelerinin kaydedilmesine yeniden baÅŸlanmasını; bireylerin mali bilgileri ve yaÅŸamlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir veri tabanı oluÅŸturulmasını desteklediÄŸini belirtti.
 
Golan’da 20 bin civarında Yahudi yerleÅŸimci yaşıyor. Hukuki açıdan buradaki Yahudi yerleÅŸimcilerin varlığı kabul edilemez.. Burada ayrıca halen 25 bin civarında da Suriyeli Dürzi Arap yaşıyor. Bölge Suriye ve Filistin dışında Ürdün ve Lübnan’la da sınır.
 
Golan Tepeleri 1967’de 6 gün savaÅŸları ile gündeme geldi ve hâlâ kanayan bir yara. Yani sorun yarım asrı aÅŸkın bir süredir devam ediyor. Nerede ise Ä°srail’le yaşıt bir sorun.
 
1967: Ä°srail, 6 Gün Savaşında Suriye›ye saldırarak, stratejik öneme sahip Golan Tepeleri’ni ele geçirdi.
 
1973: Suriye, Ä°srail’den Golan Tepeleri’ni geri almak istedi fakat baÅŸarısız oldu. 1974’de Ä°srail ve Suriye, Golan Tepeleri’ndeki kuvvetlerini geri çektiler. Ardından BM barış gücü askerleri bölgeye geldi.
 
1981: Ä°srail, Golan Tepeleri’ni tek taraflı olarak ilhak ettiÄŸini açıklasa da, uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.
 
1999: Sorunun çözümü için Dönemin Ä°srail BaÅŸbakanı Ehud Barak ve Suriye DışiÅŸleri Bakanı Faruk el-Åžara, bir araya geldi. 2000 yılında Golan Tepeleri’nin Suriye’ye iadesi için, ABD’nin arabulucuÄŸunda baÅŸlatılan müzakereler baÅŸarısızlıkla sonuçlandı. Ä°srail’in, Celile Gölü yanındaki su kaynağı olan bir yeri Suriye’ye bırakmaya razı olmaması sonucu anlaÅŸma saÄŸlanamadı.
 
2008: Suriye ve Ä°srail arasında Türkiye’nin ara buluculuÄŸunda taraflar yeniden dolaylı görüÅŸmelere baÅŸladı. Ancak Ä°srail Gazze›ye saldırdı ve görüÅŸmeler kesildi.  Ardından Ä°srail BaÅŸbakanı Ehud Barak’ın yolsuzluk davası sebebi ile istifası sonucu görüÅŸmeler sonlandırıldı. 2009’da bu göreve gelen Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri konusunda “kararlı olduklarını ve taviz vermeyeceklerini“ açıkladı.
 
2013: Mart 2011’de patlak veren Suriye iç savaşının ardından Golan Tepeleri tekrar pazarlık konusu oldu. Karşılıklı top atışları ile gerilim tırmandırıldı. 
 
2016:  Netanyahu, Bakanlar Kurulunu Golan Tepeleri’nde topladı. Toplantıda dünyaya burayı «Ä°srail toprağı» olarak tanıma çaÄŸrısında bulundu. Ancak uluslararası toplumdan destek görmediÄŸi gibi, aksine tepki gösterildi. Ve bugün Trump iÅŸgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki “Ä°srail egemenliÄŸini tanıdıklarını” açıkladı.
 
Ömer Çelikdönmez bir yazısında, Mike Pompeo’nun adının kökeninden söz ettikten sonra, diyor ki, “M.Ö 5000 yıllarında kurulduÄŸu tahmin edilen ve M.Ö 79 yılında Vezüv yanardağının harekete geçmesiyle lavlar altında kalan Pompei ÅŸehrini de çaÄŸrıştırıyor. (…) Demem o ki eÄŸer bir gün gelir göklerden Amerikalıların üstüne taÅŸ yaÄŸarsa bilin ki bunun sebebi CIA’nın yeni patronu Mike Pompeo’udur.”
 
Pompeo bir dönem Williams & Connolly hukuk ÅŸirketinde avukat olarak çalıştı. Ne kadar siyasi, derin ve pis bir iÅŸ varsa Pompeo oradadır. Williams & Connolly hukuk ÅŸirketi ABD BaÅŸkanı Clinton’ın görevden alınması iÅŸini de üslenmiÅŸti. Bu firma tekin bir hukuk firması deÄŸil. Bunlar daha önce, “Ä°rangate” olarak da bilinen Ä°ran-Contra olayının kilit ismi Albay Oliver North’un yargılanması sürecinde North’un ve BaÅŸkan Reagan’ın suikastçısı olan Jonh Hinckley’in müvekkilliÄŸini de üstlenmiÅŸti. 
 
Pompeo; ABD BaÅŸkanlık seçimlerinde, Küba göçmeni Marco Rubio’yu destekliyordu. Rubio kendisinden yaÅŸça daha küçük biri idi. Bu anlamda pragmatik biri. Agresif çıkışları ile tanınan bir radikal! Bütün radikaller gibi, kendilerinden olmayanlara ılımlı olmalarını ve söz dinlemelerini öÄŸütleyen bir kiÅŸilik. Trump, Pompeo ve KuÅŸner, Netanyahu’ya destek vermek için Sodom ve Gomore’ye dönüyorlar. Yeri yerinden oynatacaklar ve sonuçta tutuÅŸturdukları ateÅŸte yanacaklar. Bölgeden birileri de bunların peÅŸinden koÅŸuyorlar.
 
Biliyorsunuz, Ä°srail’de 9 Nisan’da genel seçimler yapılacak. Bu açıklamanın seçim öncesine denk getirilmesi önemli. Trump’ın da dünya Yahudi lobisine bir sadakat tazelemesi, meydan okuması gerekiyordu. Bu yeni sürecin örgütlenmesinde Pompeo’dan KuÅŸner’e herkesin sunduÄŸu bir katkı var.
 
Ä°ngiltere karıştı. Yarın Almanya da karışabilir. Ä°talya da, Ä°spanya da karışabilir. 
 
DeÄŸil mi ki, Hak ÅŸerleri hayreyler ve görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Herkesin bir planı varsa, Allah’ın da bir hükmü var. Selâm ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.