Sosyal Medya

Güncel

Washington Post: Esed, ikinci bir devrimle mi karşı karşıya?

Suriye'de 8 yıl süren savaşın ardından hayat şartlarının giderek güçleştiğini, işsizliğin arttığını yazan Amerikan Washington post gazetesi, ‘Esed’in, ikinci bir devrimle’ karşı karşıya olduğunu yazdı.



merikan Washington Post gazetesi, Suriye'de 8 yıldır süren kirli savaşın ardından Suriyelilerin hayat ÅŸartlarının giderek zorlaÅŸtığını, halkın en basit ihtiyacını bile karşılayamadığını ve gençler arasında iÅŸsizliÄŸin yayıldığını belirterek, çözülmeyen bu sorunların, Esed rejimine karşı ikinci bir devrime kapı açacağını öne sürdü.

HALKIN YÜZDE 89'U 
YOKSULLUK Ä°ÇÄ°NDE

Nüfusun yüzde 89'unun yoksulluk içinde yaÅŸadığını ve çok sayıda kiÅŸinin yardımlarına baÄŸlı olduÄŸunu doÄŸrulayan yarı resmi rakamlara göre, ülkede üçte biri rejimin kontrolü dışında yaÅŸayan 19 milyonu aÅŸkın Suriyeli yaşıyor.
Ä°lk defa, rejimin hakim olduÄŸu bölgelerde yaÅŸayan kiÅŸiler ve Åžam sakinleri de dahil olmak üzere halk, akaryakıt, elektrik, gıda ve saÄŸlık ihtiyaclarının karşılanmasında zorluklar yaşıyor. 
Rejimin hakim olduÄŸu bölgelerde yaÅŸayanlar, son sekiz yılda yaÅŸamın hiç olmadığı kadar zorlaÅŸtığını belirtiyor. Halkın, daha iyi günlere kavuÅŸacağı konusunda umutladı giderek azalıyor.

TEMEL Ä°HTÄ°YACLAR KARÅžILANMADIÄžI
Ä°ÇÄ°N HALK ZOR DURUMDA

Gazeteye konuÅŸan rejim yanlısı bir gazeteci, ülkesinde yaÅŸanlardan bahsederken ÅŸöyle diyor:
“Ä°çinde yaÅŸadığımız durum çok kötü. Ä°nsanlar çok zor ÅŸartlar altında hayatlarını sürdürüyor. Fakirlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yıl, sert geçen kıştan dolayı yakıt kıtlığı çekildi. Yakıt ve elektrikte yaÅŸanan sorunlar yüzünden zaman zaman yemek piÅŸirmede zorlandık. Ayrıca Suriye para biriminin deÄŸeri de düÅŸmeye devam ediyor, fiyatlar da yükseldi. Çalışacak bir iÅŸyeri, fabrika olmayınca halk giderek patlama noktasına geldi.
Ayrıca, düzenli ordunun başına gelen binlerce Suriyeli erkek, savaşın sonunda bölgelerine geri dönüyor, ancak iÅŸ bulamıyorlar ve uzun savaÅŸ benzeri görülmemiÅŸ ölçüde yolsuzluk oluÅŸturdu. Temel ihtiyaçların karşılanması için uzun bekleme süreleri, bu da çoÄŸu zaman rüÅŸvet ödemelerine neden oluyor.”

ÅžAM'DA ALDATICI GÖRÜNTÜLER

Washington Post gazetesi, Åžam rejiminin, savaşın ardından Arap yatırımlarının gelmesinden, Çin'in yeniden yapılanma projelerine saÄŸladığı fondan ve ABD yaptırımlarının hafifletilmesinden bahsederek, halk arasında iyimser bir bakış açısı oluÅŸturmaya çalıştığını belirterek, Suriye ile ilgili izlenimlerini ÅŸöyle anlattı:
“Geceleri, rejimin hakim olduÄŸu baÅŸkent Åžam'daki kafe ve barlar, hayatın iyileÅŸme yolunda olduÄŸu izlenimi ile dolu. Gece hayatında boy gösterlerin çoÄŸu, savaÅŸtan yararlanan küçük bir eliti temsil eder, halkın ezici bir çoÄŸunluÄŸunun hayat tarzını yansıtmaz.”

ÜLKENÄ°N SERVETÄ° BELÄ°RLÄ°
BÄ°R AZINLIÄžIN ELÄ°NDE 
YOÄžUNLAÅžMIÅž DURUMDA

Åžam'da yaÅŸayan bir Suriyeli-Ä°ngiliz gazeteci ve analist olan Danny Makki'ye göre ise yaÅŸanları ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:
“Esed rejimi savaÅŸta son gelinen noktayı bir zafer olarak nitelendirse de, bu zaferi iyi bir yaÅŸama dönüÅŸtürülemedi. Ülkenin serveti, belirli azınlığın elinde yoÄŸunlaÅŸmış durumda. Bu sert kışta kasvetli bir ruh hali var. Åžam'ın içinde silahlı muhalefet varken, böyle büyük sorunlarımız olmadı.”

BaÅŸkent Åžam sakinlerinin yaÅŸadıkları sefalet, kötüleÅŸen hayat ÅŸartları sosyal medyaya yansıdı.
Facebook sayfasında Suriye'de yaÅŸananlarla ilgili paylaşımda bulunan Suriyeli Shukran Murtaja, "Televizyonda ve radyoda verdiÄŸimiz sözler ve vaatlerden bıktık. SavaÅŸta ölmeyen insanların sefil ve yüksek fiyatlar yüzünden ölmesine izin verir miyiz?" diyerek Esed yönetimine tepki gösterdi.

ÇOÄžU SURÄ°YELÄ°, YAÅžANANLARDAN
ESED REJÄ°MÄ°NÄ° SORUMLU TUTUYOR

 

Ekonomistler ve Batılı diplomatlar, ABD'nin geçen Kasım'da geçirdiÄŸi yeni yaptırımların muhtemelen son aylarda bu keskin ve beklenmedik enerji sıkıntısının nedeni olduÄŸunu söyledi.
ABD Hazinesi'nin getirdiÄŸi son yaptırımlar Suriye'ye yakıt ve gaz tedarik eden nakliye ÅŸirketlerini hedeflemiÅŸ ve bu durum ani bir enerji ürünleri kıtlığına yol açmış, ancak çoÄŸu Suriyeli rejimi suçluyor, güvensizlik durumunu yansıtıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.