Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN: Osmanlı Ordusu İngilizleri Gazze'den püskürttü

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; I.Gazze Muharebesinde İngilizlerin yenilgisi, Dünya müzik dehalarından Bethoven'ın ölümü, Schengen Antlaşmasının yürürlüğe girmesi var..



GÜNÜN OLAYI

I.Gazze Muharebesinde Ä°ngilizler Yenildiler (1917)

Kanal Harekatının baÅŸarısızlığı sonrasında Ä°ngilizler sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından Osmanlı Kuvvetlerini Sina yarımadasından çıkarmışlardı. Ä°ngilizlerin yeni hedefi Gazze’nin ele geçirilmesiydi. Çünkü Gazze;  Arabistan, Irak ve Filistin bölgesinin kilidi niteliÄŸindeydi.

Ä°ngilizler Gazze’yi ele geçirmek amacıyla 26 Mart 1917’de bir saldırı ve kuÅŸatma harekatı baÅŸlattılar. Alman Von Kress PaÅŸa’nın komutasındaki Osmanlı Ordusu ise erzaksız ve yorgundur. Anadolu ve Irak’tan takviye birliklerin gelmesi beklenmekte, bu baÄŸlamda Gazze’ye Çanakkale Cephesi’nde savaÅŸmış askerler ve alaylar da gönderilmektedir. Her iki tarafında güçlerini burada pekiÅŸtirmesiyle Ä°ngilizlerle 7 ay 11 gün sürecek olan “Gazze Muharebeleri” 26 Mart 1917’de baÅŸlamıştır.

Ani bir baskınla gerçekleÅŸen ilk Ä°ngiliz taarruzu, donanma, zırhlı otomobiller, uçaklar ve süvari kıtalarıyla desteklenen kara piyadeleriyle yapılmıştır. “Birinci Gazze Muharebesi” bu ÅŸartlar altında Osmanlı askerlerinin süngü hücumuyla zaferle neticelenmiÅŸtir.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Dünya Müzik Dehalarından Bethoven Öldü (1827)

Dünyanın sayılı müzik dehalarından birisi olarak kabul edilen ünlü Alman bestekar Ludwig Von Bethoven Avusturya’nın baÅŸkenti Viyana’da 26 Mart 1827’de öldü.

Yeni Ölçülerle Ä°lgili Kanun Kabul Edildi (1931)

Türkiye Büyük Millet Meclisine 26 Mart 1931’de kabul edilen 1782 no’lu kanun ile yeni ölçüler kabul edilmiÅŸti. Yeni kanun ile ağırlık ölçüleri olarak kilogram ve katları, uzunluk ölçüsü olarakta metre ve katları kabul edildi.

Cemal Gürsel’e Görev Yapamaz Raporu Verildi (1966)

Türkiye Cumhuriyetinin dördüncü CumhurbaÅŸkanı Cemal Gürsel hastalığı nedeniyle Gülhane Tıp Akademisinde tedavi görmekteydi. Cemal Gürsel’in rahatsızlığının artarak koma haline dönüÅŸmesi üzerine hastane doktorları heyeti Cemal Gürsel’in görevine devam edemeyeceÄŸi kararını 26 Mart 1966’da verdiler. Bu rapor ile cumhurbaÅŸkanlığı makamı boÅŸalmış oldu.

Nihat Erim Hükümeti Güvenoyu Aldı (1971)

12 Mart Muhtırası ile Süleyman Demirel hükümeti istifa etmiÅŸti. Yeni hükümeti kurmakla Nihat Erim görevlendirildi. CHP’den istifa eden Nihat Erim’in kurduÄŸu partiler üstü hükümet 26 Mart 1971’de görevine baÅŸladı. Deniz GezmiÅŸ’in idamına kadar uzanan Balyoz harekatını o baÅŸlatmıştı.

İsrail-Mısır Barış Antlaşması İmzalandı (1979)

ABD’nin öncülüÄŸü ile Mısır ile Ä°srail arasında Washington’da 26 Mart 1979’da daha önce imzalanan Camp-Davit sözleÅŸmesine uygun olarak barış antlaÅŸması imzalandı. Arap birliÄŸi bu antlaÅŸmanın imzalanmasını istemiyordu. Mısır bu antlaÅŸma ile Ä°srail devletini resmen tanımış oldu.

Schengen AntlaÅŸması YürürlüÄŸe Girdi (1995)

Schengen AntlaÅŸması Avrupa TopluluÄŸu üyesi beÅŸ ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Bu antlaÅŸma baÅŸlangıçta beÅŸ ülke arasında Fransa, Batı Almanya'yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'tan oluÅŸan  Benelüks (Benelux) ülkeleri arasında imzalanmıştı. Fakat uygulama dönemine kadar antlaÅŸmaya Ä°spanya ve Portekiz’de katıldı. 1985 Tarihinde ilk olarak imzalanan antlaÅŸma 26 Mart 1995 tarihinde yürürlüÄŸe girdi.

GÜNÜN DÄ°ÄžER OLAYLARI

922 Ä°ranlı sûfî ve yazar Hallac-ı Mansur, öldü.
1636 Hollanda’da Utrecht Üniversitesi kuruldu.
1827 Alman besteci Ludwig van Beethoven, öldü.
1915 Çanakkale BoÄŸazı'nın Anadolu yakasında görev yapmak üzere 15. Kolordu teÅŸkil edildi.
1931 Ölçüler Kanunu'nun kabul edildi: Okka, endaze yerine, gram, metre, litre gibi ölçülerin kullanılması öngörüldü.
1971 DoÄŸu Pakistan, BengaldeÅŸ'in oluÅŸumuna yönelik olarak Pakistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
1971 BoÄŸaz Köprüsü'nün 57'nci ünitesinin de yerine konulmasıyla kentin Asya ve Avrupa yakaları birbirine baÄŸlandı.
1971 CumhurbaÅŸkanı Sunay, 12 Mart Muhtırası’yla istifa eden Demirel’in yerine atanan Nihat Erim’in kabinesini onayladı.
1979 Enver Sedat, Menahem Begin, ve Jimmy Carter, VaÅŸington’da Ä°srail-Mısır Barış AntlaÅŸmasını imzaladılar.
1989 Türkiye’de yerel seçimler yapıldı.
1995 Åžengen AntlaÅŸması yürürlüÄŸe girdi.
1995 Sinema sanatçısı Belgin Doruk, öldü.
1998 ÅžiÅŸli'nin eski Belediye BaÅŸkanı Gülay Aslıtürk hakkında, yolsuzluk iddiaları nedeniyle gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.
1999 Melissa virüsü tüm dünyada e-posta sistemlerini etkiledi.
2000 Rusya’daki seçimler sonucunda Vladimir Putin baÅŸkan oldu.
2002 AB’ye uyum çerçevesinde hazırlanan ve sekiz yasada deÄŸiÅŸiklik yapan dokuz maddelik tasarı TBMM’de kabul edildi.
2002 Ä°srail’de Uluslararası Geçici Mevcudiyet’e ait araca düzenlenen saldırıda Binbaşı Cengiz Toytunç öldü
2005 Halk ozanı Karslı Murat ÇobanoÄŸlu, öldü.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.