Sosyal Medya

Güncel

Trump, Rusya soruşturmasında rahat nefes aldı

Özel Yetkili Savcı, ABD'de Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada Trump'ın Rusya ile iş birliği yapmadığını açıkladı.



ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya’nın 2016 baÅŸkanlık seçimlerine müdahale ettiÄŸi iddiasına iliÅŸkin Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in yürüttüÄŸü soruÅŸturmanın sonuçlarına iliÅŸkin Kongreye mektup gönderdi. 

Özel Yetkili Savcı Mueller Rusya soruÅŸturmasını tamamladı
Bakan Barr, Mueller’in soruÅŸturma raporunun iki kısma ayrıldığına dikkati çekerek, bu kapsamda Rusya’nın internet ve siber saldırılarla ABD baÅŸkanlık seçimlerini etkileyip etkilemediÄŸinin ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın kampanya ekibinden herhangi birinin bu konuda Rusya ile iÅŸ birliÄŸi yapıp yapmadığının araÅŸtırıldığını ifade etti.

Trump'a ve çevresine "adaleti engelleme" soruÅŸturması
Barr, mektubunda, “Özel Yetkili Savcı SoruÅŸturması'nda, Trump kampanyasının veya onunla iliÅŸkili herhangi bir kiÅŸi veya yetkilinin 2016 baÅŸkanlık seçimlerini etkileme çabasında Rusya ile komplo veya iÅŸ birliÄŸi yaptığı tespit edilmemiÅŸtir.” ifadelerine yer verdi.

Barr, soruÅŸturmada, Rusya’nın Ä°nternet AraÅŸtırma Ajansı (IRA) üzerinden medyada ve sosyal medyada bilgi kirliliÄŸi ile seçim sürecinde toplumu etkilemenin yanı sıra siber saldırılarla elde edilen bilgileri yayarak seçimi etkilemeye çalıştığının tespit edildiÄŸini kaydetti.

Savcı Mueller’in sosyal medyada yürütülen seçimi etkileme kampanyalarıyla iliÅŸkili bazı Rus vatandaÅŸ ve kuruluÅŸlarına dava açtığını hatırlatan Barr, Rusların bu faaliyetlerinde herhangi bir ABD vatandaşının veya Trump’ın kampanyasında görevli herhangi bir yetkilinin ÅŸüpheli olarak bulunmadığını bildirdi.

DiÄŸer taraftan Rus hükümetinin ABD’de, özellikle de baÅŸkanlık seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton’un kampanyasıyla iliÅŸkili kiÅŸilerin bilgisayarlarına izinsiz eriÅŸim saÄŸlayarak bilgi elde ettiÄŸinin belirlendiÄŸini aktaran Barr, birçok Rusya vatandaşı ve Rus kuruluÅŸ hakkında bu konuda dava açıldığını ancak Trump ile iliÅŸkili herhangi bir ABD vatandaşının bu konuda ÅŸüpheli olarak tespit edilmediÄŸini belirtti.

Barr, Mueller’in ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Rusya soruÅŸturmasına yönelik yaptığı açıklama ve attığı adımların adaleti engelleme giriÅŸimi olup olmadığını da incelediÄŸini ifade etti.

Bakan Barr, Mueller’in bu konuyu “zor yasal konular” olarak deÄŸerlendirip herhangi bir karara varmadığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla yaptığı açıklamada, “Özel Yetkili Savcı herhangi bir gizli anlaÅŸma ve adaleti engelleme giriÅŸimi tespit edemedi. Adalet Bakanı Barr ve Bakan Yardımcısı Rod Rosentein de adaleti engelleme giriÅŸimi olmadığına karar verdiler. Adalet Bakanlığının bulguları ABD BaÅŸkanı'nı tam ve kesin olarak aklıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamadan sonra Trump da Twitter hesabından “Gizli anlaÅŸma yok, adaleti engelleme yok. Tam ve kesin aklama. Amerika’yı büyütmeye devam.” paylaşımında bulundu.

Savcı Mueller, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın kazandığı 2016 baÅŸkanlık seçimlerine Rusya'nın siber saldırılar yoluyla müdahale edip etmediÄŸini araÅŸtırmış, yaklaşık 2 yıldır yürüttüÄŸü soruÅŸturma dosyasını dün Adalet Bakanı William Barr'a iletmiÅŸti.

Rusya soruÅŸturması kapsamında Trump, 9 Mayıs 2017'de eski FBI Direktörü James Comey'in görevine son vermiÅŸti. ABD Adalet Bakanlığı da Rusya soruÅŸturmasına özel yetkili savcı olarak 17 Mayıs 2017'de Robert Mueller'i atamıştı.

Mueller'in baÅŸlattığı soruÅŸturmada, Trump'ın seçim kampanyasında görev almış bazı kiÅŸilerin Ruslarla iliÅŸkileri odak noktası olmuÅŸtu.

Rusya soruÅŸturmasında eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in yanı sıra Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort ve yardımcısı Rick Gates ile kampanya dönemindeki dış politika danışmanlarından George Papadopoulos, savcı Mueller tarafından suçlanmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.