Güncel
Yasin Aktay: Kısacası İsrail ABD’ye çok pahalıya mal oluyor
Follow @dusuncemektebi2
Yasin Aktay- Yeni Åžafak
Bizler ABD’li dostlarımıza, demokrasi ve insan hakları savunucularına OrtadoÄŸu’da, ülkelerimizde, özellikle Mısır’da olup bitenlerle ilgili eleÅŸtirel analizlerde bulunduÄŸumuzda, lütfen yanlış anlaşılmasın, istediÄŸimiz ÅŸey ABD’nin yeni bir müdahalede bulunması veya ÅŸimdiye kadar desteklediÄŸi diktatörlere karşı baÅŸka partnerler bulup onları desteklemeye davet etmek deÄŸildir.
Åžimdiye kadar ABD’nin ülkelerimizde sadece diktatörleri ve demokrasinin en acımasız en despot düÅŸmanlarını desteklemiÅŸ olduÄŸu ve bunun böylece ülkelerimizde demokrasinin geliÅŸmesinin önündeki en büyük engellerden birini oluÅŸturduÄŸu bir sır deÄŸildir. OrtadoÄŸu’da iktidara gelmek isteyen bütün darbeciler ve diktatör adaylarının onay beklemek için ABD’den onay ve destek istemeleri o yüzden alışıldık bir durumdur.
Ama bizim burada yaptığımız asla ABD’nin partnerlerini deÄŸiÅŸtirmesi ve diktatörler yerine halkları desteklemeye baÅŸlamasını teklif etmek deÄŸildir. Talep ettiÄŸimiz ÅŸey ABD’nin sadece ülkelerimizdeki demokrasi düÅŸmanlarını desteklemekten vazgeçmesi, ülkemizde iyi kötü geliÅŸmekte olan demokrasiye engel olacak müdahalelerden kaçınmasıdır. Yoksa kendi haline bırakıldığında bizim halklarımız da demokrasi, insan hakları, onur ve özgürlük taleplerini gerçekleÅŸtirmek üzere yola koyulmuÅŸ durumdalar.
Ancak son zamanlarda iyice hızlanan ve yoÄŸunlaÅŸan bu tür taleplerinin önündeki en büyük engel ne yazık ki ABD ve diÄŸer Batı ülkelerinin, demokrasi karşıtı güçlere yaptığı akıl almaz yatırımlardır.”
Bu sözler geçtiÄŸimiz Cumartesi günü Ä°stanbul’da gerçekleÅŸen “ABD’nin OrtadoÄŸu’daki Politikası: Vizyonlar ve DönüÅŸümler” baÅŸlıklı forumda özellikle Mısır’dan meÅŸhur Siyaset bilimci Prof. Seyfeddin Abdülfettah ile liberal Devrimin Yarını Partisi lideri Eymen Nur’un, aynı oturumda benim de tekrarladığım ifadelerinin bir özeti. Forumu ABD merkezli ve Cemal Kaşıkçı’nın da faaliyetlerine katılıp konuÅŸmalar yaptığı National Interest Foundation ile Stratejik DüÅŸünce KuruluÅŸları TopluluÄŸu beraber düzenlemiÅŸti ve ABD’den ve OrtadoÄŸu’dan çok önemli katılımcıları bir araya getirerek ABD’yi konuÅŸturma konusunda epey zamandır örneÄŸini göremediÄŸimiz bir faaliyetti.
Mesela Washington Post’un güçlü gazetecilerinden, Cemal Kaşıkçı’nın yazılarının editörü ve aynı zamanda Kaşıkçı davasını gazetesinin ve ABD gündeminin sahiplenmesi hususunda çok aktif bir rol oynamış olan Karen Attiah, Cumhuriyetçi Parti’nin önceki genel baÅŸkanı Michael Steele, eski kongre üyeleri James Moran, Nick Rahall ile Huffington Post’tan Doug Bandow ve Brooking Institute’tan Khaled El Gindy gibi isimlerin yanısıra Kuvey’te yayınlanan al-Mujtema dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Muhammed el-RaÅŸid ve Kuveyt Üniversitesinden Abdullah el-Sahgy gibi isimler de vardı. Türkiye’den de Dr. Talha Köse, Dr. Bilgehan Ayık, Dr. Hakkı Uygur ve Prof. Muhiddin Ataman forumun panelistleri arasında konuÅŸmalarını yaparken, çok sayıda da dinleyici 6 oturumda ABD’nin OrtadoÄŸu politikalarını masaya yatırıldı.
Toplantı gündemine yön veren ana konular Cemal Kaşıkçı davası, Golan tepelerinin Ä°srail tarafından 1967’den beri devam etmekte olan iÅŸgalinin Trump tarafından artık resmen Ä°srail toprağı olarak tanınacağına dair beyanları ve özelde Mısır’da ve genel olarak OrtadoÄŸu’da son zamanlarda yaÅŸananlara karşı ABD’nin tutumlarıydı.
Açıkçası gündem böyle olunca, alışıldık biçimde ABD’nin OrtadoÄŸu’da demokratik güçleri desteklemesi yönünde bir mesajın vurgulanabileceÄŸi beklentisine karşı neredeyse bütün OrtadoÄŸulu katılımcıların ABD desteÄŸini istemediklerini vurgulaması çok manidardı.
OrtadoÄŸu halklarının sosyolojik dinamikleri zaten demokratikleÅŸmeye, özgürlüklere doÄŸru bir geliÅŸmeye zorluyor zaten. Yeter ki, ABD gölge etmesindi.
Maalesef kendi ülkesinde demokrasiyi çok önemseyen ABD ve AB ülkeleri Müslüman toplumları için demokrasiyi kendi çıkarlarına aykırı gördüÄŸü için bu yönde herhangi bir geliÅŸmeyi hemen boÄŸmaya kakışmak gibi bir huyu var. Üstelik sonra dönüp Ä°slam dünyasında demokrasinin neden bir türlü geliÅŸemediÄŸine dair sosyal bilim merkezlerini ve kamu oyunu ÅŸartlandıran soruyu tekrarlamaya devam ediyor.
ABD’den bir beklentimiz yok, ama ABD’nin ÅŸu andaki OrtadoÄŸu siyasetinin kendi çıkarına olmadığını da bilmesi gerekiyor. Çünkü OrtadoÄŸu ABD’nin zannettiÄŸi ve bütün politikalarının merkezine koyduÄŸu gibi Ä°srail’den büyüktür. OrtadoÄŸu Ä°srail’den ibaret deÄŸildir. Ä°srail bütün OrtadoÄŸu halklarının ÅŸimÅŸeklerini üzerine çektiÄŸinde mukadder olan çöküÅŸüyle birlikte ABD’yi de kendisiyle birlikte bataÄŸa çekmektedir.
Halbuki 11 Eylül saldırılarının hemen ardından oÄŸul Bush’un ifade ettiÄŸi soru hala ABD için kendi vizyonunu düzeltmek için kendisine kılavuzluk etmek üzere orada duruyor. “Neden bizden bu kadar nefret ediyorlar?” diye sormuÅŸtu Bush. Sebebi hiç de uzakta deÄŸildi. ABD’nin OrtadoÄŸu politikasının tamamını Ä°srail güvenliÄŸi ve çıkarlarına indirgemiÅŸ olması, bölgede ABD’nin geleceÄŸini bugünden tamamen tüketiyor.
ABD, Ä°srail uÄŸruna, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusunda bütün tutarlılığını, güvenilirliÄŸini, tarafsız süper güç konumunu tamamen harcayıp tükettiÄŸi gibi, kendisine güvenebileceÄŸi hiçbir dost bırakmıyor.
Ha, görünürde desteklemekte olduÄŸu diktatörler varlıklarını ona borçlu oldukları için sıkı dost gibi görünüyorlar. Ama ABD’nin ÅŸunu net bir biçimde bilmesi gerekiyor ki, ne o diktatörlerin artık bölgede bir geleceÄŸi var ne de onlarla birlikte görünmenin kendisine saÄŸlayacağı herhangi bir yarar.
Üstelik onları desteklemek dolayısıyla onların üstlendiÄŸi bütün insanlık suçlarının ortaklığını da üstlenmiÅŸ oluyor ve böylece daha da fazla nefreti celp ediyor. Tam da bundan dolayı, ABD bir süper güç olarak sahip olduÄŸu ahlaki ve prestijli konumunu da tamamen yitirmeye yüz tutmuÅŸ durumda. Artık demokrasi veya çaÄŸdaÅŸ deÄŸerler konusunda bir beklenti merkezi olmaktan çıkmış olması bunu çok net gösteriyor.
Kısacası Ä°srail ABD’ye çok pahalıya mal oluyor. Ama ne yazık ki, henüz bunun ÅŸuurunda bile deÄŸildir.
Henüz yorum yapılmamış.