Sosyal Medya

Güncel

Tayland'da darbeden sonraki ilk genel seçim yapılıyor

Tayland'da ordunun 2014'te yönetime el koymasının ardından ilk kez genel seçim yapılıyor.



Tayland'da ordunun 2014'te yönetime el koymasının ardından düzenlenen ilk parlamento seçimleri için oy verme iÅŸlemi baÅŸladı.

Sandıkların yerel saatle 08.00'de açılmasıyla halk, sandık başına gitti. Oyunu baÅŸkent Bangkok'ta kullanan BaÅŸbakan Prayut Çan-oça, "Herkesin bugün hakkı olan oy kullanmaya gitmek konusunda birbirine yardımcı olmasını umuyorum." dedi.

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, seçimin hemen öncesinde bir bildiri yayımlayarak, liderlerin rolünün, "kötü insanların" güç kazanmasına ve kaos çıkarmasına son vermek olduÄŸunu belirtti. Barışçıl bir ulus tesis edilmesi konusunda liderlere destek olunması gerektiÄŸini ifade eden Kral Vajiralongkorn, hükümet yetkililerine, askerlere ve kamu personeline ulusal güvenliÄŸe sahip çıkmaları çaÄŸrısında bulundu.

Tayland'da kayıtlı yaklaşık 51 milyon seçmen bulunuyor. Toplamda 81 partinin ve 68 baÅŸbakan adayının katıldığı seçimlerde, üç ana siyasi cephe yarışacak.

Bunlardan ilki, 2014 askeri darbesinin ardından baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturan General Prayut Çan-oça liderliÄŸindeki cunta ve monarÅŸi yanlısı Palang Pracharath (Halkın Gücü) Partisinin (PPRP) etrafında birleÅŸiyor. Ä°kinci büyük siyasi cephe, cunta yanlısı hareketlere muhalifliÄŸiyle bilinen ve en son askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan eski BaÅŸbakan Taksin Åžinavatra ve ailesinin partisi Pheu Thai ile bu partiyi destekleyen liberal ve demokrat partilerden oluÅŸuyor. Üçüncü siyasi cephede ise bu iki rakip taraftan hangisinin yanında yer alacağını ilan etmeyen partiler bulunuyor. Bu partilerden en güçlüsü ise Tayland'ın en eski siyasi oluÅŸumu Demokrat Parti.

Bağımsız hareket eden bir diÄŸer parti ise 40 yaşındaki iÅŸ adamı Thanathorn Juangroongruangkit'in kurduÄŸu Ä°leri Gelecek partisi. Genç kesimin sempatisini kazanan bu partiye de seçimlerin belirleyici unsurlarından biri gözüyle bakılıyor.

Tayland'da 2017'de yürürlüÄŸe giren yeni anayasanın seçim sisteminde meydana getirdiÄŸi deÄŸiÅŸiklikler, 24 Mart seçimlerinin adaletsiz geçeceÄŸine yönelik iddiaları beraberinde getiriyor. Yeni anayasadaki deÄŸiÅŸikliklerden önce ülkedeki seçim sistemine göre baÅŸbakanın seçilebilmesi için, seçilmiÅŸ 500 milletvekilinin olduÄŸu parlamentoda yapılan oylamada salt çoÄŸunluÄŸun desteÄŸini alması gerekiyordu.

Fakat 2016'da cunta rejiminin düzenlediÄŸi ve halkın çoÄŸunluÄŸunun desteklediÄŸi referandumun ardından uygulamaya konan yeni anayasa, atanmış 250 üyeden oluÅŸan senatonun da baÅŸbakanlık oylamasına katılmasına imkan tanıyor. Buna göre her iki meclisten toplam 750 kiÅŸinin katılacağı oylamada baÅŸbakan adayı 376 oy alırsa seçilmiÅŸ sayılıyor.

Senatörlerin 56'sı, cunta hükümetince belirlenen Tayland Seçim Komisyonu tarafından atanırken, 194 senatör de hükümete baÄŸlı Senatör Seçim Komitesince belirleniyor. Dolayısıyla senatonun, seçimlerin ardından yapılacak baÅŸbakanlık oylamasında cunta yanlısı cephenin en güçlü adayı mevcut BaÅŸbakan General Prayut'a çoÄŸunlukla destek vereceÄŸine kesin gözüyle bakılıyor. Bütün senatonun Prayut'u desteklemesi durumunda mevcut baÅŸbakanın parlamentoda sadece 126 milletvekilinin desteÄŸini alması yetiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.