Sosyal Medya

Güncel

Taha Akyol / Ä°srail uÄŸruna!..

Taha Akyol - Karar



Batı dediÄŸimizde bir, maktul Müslümanlar için ezan okutan, matem tutan Batı var... Bir de popülist, yabancı düÅŸmanı ve özellikle de Amerika’da “Evanjelik Siyonist” Batı var.
 
Trump bunların adamı.
 
Evanjelik Siyonizm siyasi bir ideoloji olmaktan ziyade, siyasallaÅŸmış  dini bir itikattır. Ä°ÅŸte DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun ÅŸu sözleri:
 
“Trump’ın Tanrı tarafından Ä°srail’i Ä°ran’a karşı korumak için dünyaya gönderilmiÅŸ olmasının mümkün olduÄŸuna inanıyorum.”
 
Bu sözleri, Evanjelik bir TV kanalında, Tevrat’taki Pers Kralı Ahasuerus ve Kraliçe Ester kıssası sorulduÄŸunda söylüyor.
 
Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Anders de resmen söylemiÅŸti:
 
 
 
“Trump’un baÅŸkan olmasını Tanrı istedi!” (31 Ocak 2019)
 
BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence de sofu bir Evanjelik Siyonisttir, ÅŸu sözler onundur:
 
Ä°srail’in yanındayız çünkü onun davası bizim davamızdır, onun deÄŸerleri bizim deÄŸerlerimizdir, onun kavgası bizim kavgamızdır...”(15 Mayıs 2018)
 
 
 
Hristiyan Siyonizmi
 
Amerika’da Ä°srail’in böylesine etkili olması, sadece Yahudi lobilerinin gücünden kaynaklanmıyor. Protestan Evanjelikler de Ä°srail’e sofu bir itikatla tam destek veriyorlar.
 
Stephan Sizer, “Christian Zionism” adlı kitabında Evanjelik Protestanların itikadını ÅŸöyle anlatıyor:
“Yahudiler Tanrı’nın seçilmiÅŸ kullarıdır... Hristiyan Siyonistler inanırlar ki iyi ile kötü arasında ‘büyük savaÅŸ’ olacaktır. Yahudilerle Araplar arasında barış olamaz. Ä°srail’in Ä°slam’la uzlaÅŸması, Filistinlilerle bir arada yaÅŸaması Tanrı’nın iradesine ve beklenen Armageddon olayına aykırıdır.” (sf. 252)
 
Armageddon, kıyamete yakın çıkacak “büyük savaÅŸ” demektir. 
 
Kıyamet yaklaÅŸtığında “7 yıl süren felaketler” ortaya çıkacak, “tanrısızlara karşı Ä°srail’in büyük savaşı” zaferle sonuçlanacak ve Ä°sa Mesih gökten inerek Kudüs’te “göklerin krallığını” ilan edecek!.. (Sf. 107)
 
Bu konuda deÄŸerli bir kitabı bulunan Timothy Weber, 40-45 milyon Amerikalının buna inandığını yazıyor, yüzde 10-15 gibi...
 
 
 
Suriye ve Türkiye
 
Aralık 2017’de Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanıyan Trump ÅŸimdi de, Suriye’ye ait Golan tepelerinde Ä°srail egemenliÄŸini tanıyacağını açıkladı! Tepeler 1967’den beri Ä°srail iÅŸgali altında ve BM kararlarına göre gayri meÅŸru.
 
Trump hem “itikadi” politika yapıyor, hem oy hesabı...
 
Trump, OrtadoÄŸu’da Kudüs’ün ardından, bu Golan tepeleri kararıyla yeni bir gerilimin fitilini ateÅŸliyor.
 
Suriye sorunu daha karmaşık hale geliyor, Ankara’nın Esat’la diyalog kurmasını gerektiren sebepler artıyor.
 
PYD terör örgütüne karşı da Türkiye’nin  Åžam’la diyalog kurması gerekiyor
 
Suriye politikamızın, hiç bir esneklik ve manevra imkanı bırakmayacak ÅŸekilde “Esat gitsin”e kilitlenmesinin sakıncaları bellidir.
 
Trump’ın Golan tepeleriyle ilgili kararını Türkiye’nin eleÅŸtirmesi elbette doÄŸrudur fakat bu konuda “mızrağın sivri ucu” rolünü Ankara deÄŸil, Moskova ve Tahran üstlenmelidir. Esat’ı ayakta tutan Putin deÄŸil mi? Suriye’de askeri üsleri bulunan Rusya deÄŸil mi?
 
Ä°ktisatçılar TL karşısında dolardaki ani yükseliÅŸte bu krizin rolünün önemli olduÄŸunu söylüyorlar.
 
Türkiye bir ulus devlettir, tabii ki en birinci prensibi “önce Türkiye” ilkesidir.
 
 
 
Demokratlar dünyası
 
Trump’tan baÅŸka bir de ‘öbür Amerika’ var; aşırı saÄŸdan farklı bir Avrupa bulunduÄŸu gibi...
 
Trump baÅŸkandır fakat Amerika’da kuvvetler ayrılığı kökleÅŸmiÅŸtir. Yargı bağımsız, basın hürdür. Basın eleÅŸtiriyor, yargı soruÅŸturuyor.
 
Trump’ın seçimlerde Rusya’yla iliÅŸkileri konusunda Özel Savcı Robert Müller  soruÅŸturmasını tamamladı... Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Tump hakkında “adaleti engelleme, seçimlerde finansman yolsuzluÄŸu...” gibi suçlardan soruÅŸturma baÅŸlattı....
 
Trump “impeachment” yoluyla azledilirse dünya rahat bir nefes alır.
 
Batı’da Trump ve Orban’lar var ama Jacinda Ardern ve Angela Merkel’ler de var.
 
Türkiye Batı’da ırkçılığa ve din-ayırımcılığına karşı çıkan demokrat, liberal, sosyalist, yeÅŸil çevrelerle dil ve tavır beraberliÄŸi geliÅŸtirmeli...
 
Bunun ne kadar fayda saÄŸlayacağını 2010 dönemine kadar yaÅŸayarak gördük; Avrupa Parlamentosu ay yıldızlı  “Türkiye’ye evet” pankartlarıyla doluyor, yılda 20 milyar dolar yatırım sermayesi geliyordu.
 
Bugün o paraya da o diplomatik  iliÅŸkilere de daha fazla ihtiyacımız var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.