Sosyal Medya

'Abbas, Pompeo’nun diyalog teklifini reddetti'

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, Filistin yönetimi ile diyalog başlatma talebinde bulunduğunu; ancak Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın, diyalog başlatmayı reddettiği ifade edildi.



Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Donald Trump'ın, iÅŸgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri için "Ä°srail egemenliÄŸini tam olarak tanımanın zamanı geldi" açıklaması, Filistin ile Washington arasında krize yol açtı.
Filistin BaÅŸbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Nebil Ebu Redine, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun arabulucular vasıtasıyla Filistin yönetimi ile diyalog baÅŸlatma talebinde bulunduÄŸunu söyledi. Ancak Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın, ABD hükümetinin Kudüs konusundaki kararlarından geri adım atmadan böyle bir diyalog baÅŸlatmayı reddettiÄŸi ifade edildi.

Resmi sözcü, Washington'un Abbas ile diyalog baÅŸlatmak için Arap ve acemlerden arabulucular göndermesine raÄŸmen ABD yönetimi ile iliÅŸkilerin hâlâ kopuk olduÄŸunu vurguladı. Ebu Redine, “Devlet BaÅŸkanı'nın tutumu, Kudüs ile ilgili kararlar konusunda geri adım atılmadıkça böyle iliÅŸkiler kurmanın söz konusu olmayacağı yönünde” dedi.

Ebu Redine, Ramallah'ta verdiÄŸi konferansta, “Ä°ÅŸler hala çok karmaşık.  ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo buraya bir ziyarette bulunarak Filistin yönetimi ile diyalog talebinde bulundu. Ancak yönetim, ABD, Kudüs'ün iÅŸgal yönetiminin baÅŸkenti olarak ilan etme adımından vazgeçmeden Washington hükümeti ile diyalogda bulunmama konusunda ısrarcı” ifadelerini kullandı.

'ABD'NÄ°N FÄ°LÄ°STÄ°N'E KARÅžI
KOMPLOSO DEVAM EDÄ°YOR'

BaÅŸbakan Yardımcısı, ABD yönetimini, Filistin halkına karşı komplo gerçekleÅŸtirmek için Ä°srail ile anlaÅŸmakla suçladı. Ebu Redine, “ABD'nin Ä°srail'le ortak olduÄŸu komplo devam ediyor. ABD, zorba etkisiyle bölgedeki bazı ülkeleri de beraberinde sürüklüyor. Ancak Filistin Devlet BaÅŸkanı'nın kabul etmediÄŸini hiçbir Arap devleti kabul etmeyecektir. Dolayısıyla bu komploya karşı tam bir mücadele söz konusu” dedi.
Nebil Ebu Redine, Ä°srail hakkında ise “Ä°stenen, yerleÅŸimin durdurulması ve imzalanan kararlara baÄŸlı kalınması. Bu da ancak Merkezi Meclis'in kararları uygulamasıyla gerçekleÅŸecek” ifadelerini kullandı. Ä°srail'le yapılan tüm anlaÅŸmaların iptal edilmesi ve iliÅŸkilerin yeniden tanımlanmasına iÅŸarette bulunan Ebu Redine, bundan sonra önemli ve planlı adımların atılması gerektiÄŸini söyledi.

ABD'NÄ°N KUDÜS KARARINA TEPKÄ°

 

Filistin hükümet sözcüsü, ABD hakkında ise Washington'un Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıma ve baÅŸkentini taşıma kararından vazgeçmesinin iliÅŸkileri yeniden baÅŸlatmanın anahtarı olacağını söyledi.
Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD'nin mevcut politikasına devam etmesinin Filistin-Ä°srail çatışmasının bir asırdan daha uzun bir süre devam etmesini kesinleÅŸtireceÄŸinin altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.