Sosyal Medya

Güncel

2 bin yıllık eserler, 33 yıl sonra Gümüşhane’ye getirildi

Gümüşhane´nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde 1986 yılında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan, müze olmadığı için de çevre illere gönderilen Roma dönemine ait 2 bin yıllık 132 parça eser, kente getirildi. Tarihi eserler, 33 yıl aradan sonra Gümüşhane'de sergilenmeye başlandı.



Kelkit'in Sadak köyü sınırları içerisinde yer alan ve Roma´nın 15'inci Lejyonu'nun yaklaşık 600 yıl hüküm sürdüÄŸü bölgede ilk antik kazı çalışması 1986 yılında baÅŸlatıldı. Kazılarda 23 taÅŸ eser, 106 sikke ve 3 arkeolojik parça ortaya çıkarıldı. O dönemde kentte müze olmadığı için tarihi eserler çevre illere gönderildi.

GümüÅŸhane Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü yazışmalar sonucu, Satala Antik Kenti'nden çıkan mezar taÅŸları, lahitler ve duvar taÅŸlarından oluÅŸan 132 parça eser, 33 yıl sonra yeniden kentte bir araya getirildi. Müze MüdürlüÄŸü önünde sergilenen tarihi eserler, düzenlemenin ardından müzeye konulacak.

‘SON ROMA LEJYONU BURADA BULUNUYORDU'

GümüÅŸhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ÖÄŸretim üyesi Dr. ErtuÄŸrul Düzgün, Satala Antik Kenti'nde yapılan kazılarda anlamlı ve deÄŸerli eserlerin ortaya çıktığını söyledi. Düzgün, “Müze MüdürlüÄŸü yaklaşık 33 yıl önce bölge dışına taşınmak zorunda kalan eserleri tekrar buraya getirmek için çaba sarf etti. Eserler içinde özellikle lahitler ve mezar taÅŸları hem görsel olarak hem de tarihi olarak önemli deÄŸerler sunuyorlar. Bu bölgeyi önemli kılanlardan birisi ise Roma´nın doÄŸu kısmında bulunan 4 lejyondan bir tanesinin de Kelkit bölgesinde bulunuyor olması. Hatta son lejyon burada bulunuyor. O yüzden bu bölge tarafımızdan deÄŸerli olarak görülüyor. Zaten ÅŸimdiye kadar yapılan kazılardan elde edilen sonuçlar da bunun doÄŸruluÄŸunu gösteriyor” dedi.

‘AÇIK HAVA MÜZESÄ° PLANLANABÄ°LÄ°R'

GümüÅŸhane´nin tarihsel olarak büyük bir öneme sahip olduÄŸunu belirten Düzgün, “Sadece görselliÄŸin olmadığı, tarihsel açıdan da bize güzel deÄŸerler sunduÄŸu aÅŸikar. Kazılar devam ettikçe Satala´da çok daha deÄŸerli eserlerin ortaya çıkacağını düÅŸünüyoruz ve hatta buranın açık hava müzesi gibi planlanması gerekmektedir. Destinasyonun açık hava müzesi gibi planlanması bölgeye gelen turist sayısını artıracağını düÅŸünüyorum. Anadolu toprakları yapılan kazılarda milattan önce 10 bin yılından öncesine tarihlenen Paleolitik ÇaÄŸ diye nitelendirilen dönemden beri bizlere tarihi açıdan deÄŸerli kalıntılar veriyor. Özellikle yerleÅŸik hayatın ilk defa baÅŸladığı Mezopotamya bölgesi bereketli hilal olarak görülüyor.Satala Antik Kentinde de Roma döneminde 600 yıllık bir yaÅŸam vardı. Roma Dönemi'ne ait önemli askeri kalıntıların ortaya çıkacağı ve bu sayede tarihe ışık tutulacağı söylenebilir” diye konuÅŸtu.

GEÇEN YIL DA KAZI YAPILMIÅžTI

Kelkit'in Sadak köyü sınırları içerisinde yer alan ve Roma´nın 15'inci Lejyonu'nun yaklaşık 600 yıl hüküm sürdüÄŸü bölgede geçen yıl da antik kazı çalışmaları yapıldı. Kazılarda, 100 metrekarelik bir alan içerisinde toprağın yaklaşık 50 santimetre altında bulunan 2 bin yıllık Roma ve Bizans dönemine ait duvar ve eserlerin ortaya çıkarılması tarihe de ışık tutuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan kazı çalışmalarını Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Åžahin Yıldırım baÅŸkanlığındaki heyet sürdürürken, 25 kiÅŸilik ekiple yaz başından beri devam ettirilen çalışmalarda çok sayıda arkeolojik eser ortaya çıkarıldı. Kazıların bu yaz döneminde de sürdürülmesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.