Sosyal Medya

Güncel

'Mülteciler için Kilis ve Hatay'da iki hastane kurulacak'

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger, 'Türkiye ve AB, eğitimden sonra ikinci olarak sağlık alanına odaklandı. Kilis ve Hatay'da iki hastane kurulacak' ifadelerini kullandı.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Büyükelçi Christian Berger, Türkiye ile AB'nin eÄŸitimden saÄŸlık alanına odaklandığını belirterek "Kilis ve Hatay'da iki tane hastane kurulacak." dedi.

Berger ile BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel Ä°nsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, Brüksel'de düzenlenen "Suriye ve Bölgenin GeleceÄŸinin Desteklenmesi" konferansının sonuçlarına iliÅŸkin Ä°stanbul'da basın toplantısı yaptı.

Konferansta, mülteci sorununda siyasi çözüm önerisi ve insani yardım konusu olmak üzere iki önemli baÅŸlığın öne çıktığını belirten Berger, Brüksel'de Türkiye'nin mülteci sorununda üstlendiÄŸi rol ve desteÄŸinin altının çizildiÄŸi ve takdirle karşılandığını belirterek, 6,2 milyar avro yardım taahhüdünün yanı sıra uluslararası finansal kuruluÅŸlarının da çeÅŸitli krediler önerdiklerini aktardı.

"Dolayısıyla yeterli miktarda para var ama asil istenen siyasi çözümün bulunması." diyen Berger, Türkiye ile AB'nin Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili yaptığı çalışmalara da deÄŸinerek ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye ile AB arasında mültecilerle ilgili yapılan mutabakatın üçüncü yılı doldu. 2016'da AB mülteciler için Türkiye'ye 3 milyar avro finansal destek saÄŸladı. Åžu anda 72 proje uygulanıyor bu yardım baÄŸlamında. Bu paranın büyük kısmı ödendi. Geri kalan da bu projeler devam ettiÄŸi süre içinde ödenmeye devam edecek. Bu projeler kapsamında en fazla eÄŸitime pay ayrıldı. Ä°kinci olarak saÄŸlık alanına odaklanıldı. Kilis ve Hatay'da iki tane hastane kurulacak. Bu hastaneler, hem mülteciler hem de onlara ev sahipliÄŸi yapan topluluklara hizmet edecek. Dolayısıyla bu yardım programının iki ayağı olduÄŸunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyoekonomik entegrasyon alanında da desteklerimiz var. Mültecilerin iÅŸ olanaklarına kavuÅŸması destek saÄŸlıyoruz. 'EÄŸer bu tür ihtiyaçlar devam edecek olursa biz destek olmaya devam edeceÄŸiz' demiÅŸtik ve oluyoruz da... Bu 3 milyar avro iki katına çıkarıldı. Bir 3 milyar avro daha ödenecek ve bu paraların hangi alanlara harcanacağını Türkiye birlikte kararlaÅŸtırdık."

"YARDIMI TÜRKÄ°YE ÜZERÄ°NDEN ULAÅžTIRABÄ°LÄ°YORUZ"

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel Ä°nsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ise 9. yılına giren Suriye krizinin ve mülteci sorunun ele alındığı konferansın, Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak gibi mültecilere ev sahipliÄŸi yapan ülkelere destek verilmesi açısından son derece önemli olduÄŸunu anlattı.

Moumtzis, "Bu ülkelerin mülteciler için yaptığı çalışmaları ve göstermiÅŸ oldukları cömertliÄŸi herhangi bir kelime veya belli bir miktar para ile ifade etmek mümkün deÄŸil. Dolayısıyla Suriye'ye komÅŸu olan ülkelere çok teÅŸekkür etmek istiyorum. Özellikle Türkiye'ye göstermiÅŸ olduÄŸu misafirperverlik, cömertlik ve ayni zamanda mültecilerin insan onuruna yaraşır bir ÅŸekilde yaÅŸamlarını saÄŸladığı için de çok teÅŸekkür ederim." diye konuÅŸtu.

TÜRKÄ°YE'YE TEÅžEKKÜR

Konferansın aynı zamanda hükümetler, STK'lar arasında mükemmel bir iÅŸ birliÄŸinin varlığını da teyit ettiÄŸini dile getiren Moumtzis, "Ben özellikle Türkiye devletine ve hükümetine, halkına özellikle sınır ötesi çalışmalarımızda, sınırın geçilmesi konusunda bize saÄŸladıkları kolaylıklardan dolayı teÅŸekkür etmek istiyorum. BM Güvenlik Konseyi kararına göre biz Suriye'de yaklaşık 3 milyon insanın hayatını kurtaracak yardımı Türkiye üzerinden ulaÅŸtırabiliyoruz. BaÅŸka yerlerden eriÅŸimimiz çok mümkün deÄŸildi. Bunu da özellikle altını çizmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Moumtzis, AB bütçesinden ne kadar para geleceÄŸine iliÅŸkin soruyu ise ÅŸöyle yanıtladı:

"Bu konferansta iki proje var. Biri Suriye içini hedefleyen 3 milyar dolar burası için düÅŸünüldü. Ä°kincisi ise 3RP dediÄŸimiz, bölgesel, mülteci ve dayanıklılık planı kapsamında Suriye'nin komÅŸusu ülkeleri hedefleyen projeler. Özellikle, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'ı kastediyoruz. Burası için ayrılacak paranın büyük bir bölümü Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e gidecek. Yaklaşık 9 milyar dolarlık bir taahhütten bahsediyoruz. Ama ÅŸu an ne kadarı nereye harcanacak bununla ilgili net bir dağılım belirlenmiÅŸ deÄŸil. Ayrıca yıl içerisinde buna ek bir kaynak daha bulmak ve daha fazla paranın gelmesi mümkün."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.