Enflasyon oranı en yüksek ülkeler- Türkiye ilk 15 arasında
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'de yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 17,90'a yükseldiğini açıkladı. Böylece Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı ciddi değer kaybı sonrası Türkiye, son on dört yılın en yüksek enflasyon oranını görmüş oldu.
Türkiye dünyada enflasyon oranı en yüksek ülkelerde ilk 20 içerisinde yer alıyor. Listede Güney Amerika ülkeleriyle Afrika ülkelerinin yanı sıra savaÅŸ ve iç karışıklığın sürdüÄŸü Güney Sudan, Suriye, Libya ve Yemen'in olması dikkat çekiyor.
Enflasyon oranı yüzde bir milyona ulaÅŸan Venezuela listede birinci sırada yer alırken, 5.41 ile Romanya Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında enflasyon oranı en yüksek ülke konumunda ve listede 59'uncu sırada yer alıyor.
Listede ilk 100'de geliÅŸmiÅŸ ülkeler yer almıyor. Brexit'in ekonomiye yaptığı etkiyle tüketici fiyatları yükselen BirleÅŸik Krallık 2.60 ile enflasyonu en yüksek büyük ekonomi ve listeye 114'üncü sıradan giriyor.
Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti 2.40 ve 2.30 ile Avrupa BirliÄŸi'nde en yüksek enflasyona sahip diÄŸer ülkeler. Türkiye ise Dolar ve Euro kurlarının artması, ABD ile yaÅŸanan siyasi krizle birlikte listede 11'inci sırada bulunuyor. GeliÅŸmekte olan ülkeler baz alındığında Türkiye Arjantin'den sonra en yüksek enflasyon oranına sahip ikinci ülke.
Enflasyon nedir neden yükselir?
Enflasyon, fiyatların genel olarak ve sürekli bir biçimde yükselme eÄŸiliminde olması sonucu paranın satın alma gücünün düÅŸme hızı olarak tanımlanmaktadır.
Enflasyonun yükselmesinin en bilinen sebeplerinin başında arz- talep dengesinin bozulması gelmekte. Piyasada üretilen mal ve hizmetler tüketim talebini karşılayamadığı zaman, mal veya hizmete talebin çokluÄŸundan ötürü meydana gelen fiyat artışına 'talep enflasyonu' adı veriliyor.
Hizmet ya da mal üretiminde kullanılan ürünlerinin ya da hammaddelerin fiyatının artması durumunda ortaya koyulan hizmet ya da malın toplam fiyatının artması durumunda, talepte bir azalma gözlemlenir ve talep azlığına baÄŸlı olarak piyasada yaÅŸanılan durgunluk da maliyet enflasyonu olarak tanımladır.
Aynı zamanda ülkeye karşılığı olmayan döviz ve altın miktarının giriÅŸinin artması, para arzının artması, üretimin doÄŸal kaynaklara ya da farklı bir nedene baÄŸlı olarak azalması da enflasyon oranını etkileyen sebepler arasındadır.
Henüz yorum yapılmamış.