Sosyal Medya

Güncel

Kemal Öztürk / Sen yine de hayatı ıskalama

Kemal Öztürk - Yeni Şafak



Geçen haftayı yoÄŸun seçim çalışmalarıyla geçirdim. Röportajlar, tv programı, saha gözlemleri, araÅŸtırmalar, analizler, anketler…
 
Antalya’ya yine seçim çalışması için geldiÄŸimde, birden baÅŸka bir ruh haline döndüm. Ä°ki yıl önce yürüdüÄŸüm Likya Yolu’nun son durağı, Tahtalı Dağı’nın dumanlı ve karlı tepesini, Torosların muazzam diziliÅŸini ve Akdeniz’in mavi salınımını görünce ÅŸöyle bir durdum.
 
Hayatın benim için en güzel taraflarından biri olan daÄŸların, doÄŸanın, denizin ve Akdeniz kültürünün bana verdiÄŸi huzuru hissettim içinde.
 
HAYAT SEÇÄ°MDEN Ä°BARETE DEĞİL
 
Bu yazıyı Mazı Dağı tepesinden yazarken, aÅŸağıda ÅŸehirde hırslı, hummalı ve çetin bir seçim mücadelesi sürüyordu. Onun hemen başında yükselen Torosların, onu çevreleyen Akdeniz sularının baÅŸka bir havası vardı. Baharı müjdelercesine parlayan güneÅŸ, daÄŸların ve denizin üzerine ÅŸunu yazıyordu adeta: Sen yine de hayatı ıskalama.
 
Gece gündüz seçim çalışması yapan, uyuyamayan, stresten periÅŸan olmuÅŸ partililere, adaylara, seçmenlere bu mesajı ulaÅŸtırmak istedim.
 
Hayat seçimden ibaret deÄŸil. Kaybetmek hayatın sonu, kazanmak da hayatın tek anlamı deÄŸildir. 15 gün sonra seçim sonuçları açıklandığında, dünyanın sonu da gelmeyecek, hayatın en anlamlı günü de olmayacak.
 
Hayatın anlamı, kıymeti, güzelliÄŸi baÅŸka bir ÅŸekilde seyrediyor. Etrafınıza bakın. Aileniz, çocuklarınız, sevdikleriniz, dostlarınız yanınızda mı? En kıymetli hazineye sahipsiniz o zaman. SaÄŸlığınız yerinde mi? Hemen ÅŸükredin. Başınız dik, onurunuzla, ÅŸerefinizle bir hayat sürüyor musunuz? Çok kıymetlisiniz o zaman. DoÄŸaya, daÄŸlara, denize, çevreye bakın. Hayatın baharla birlikte yeniden canlandığını görüyor musunuz? YaÅŸamı hissediyorsunuz demektir.
 
BAÅžKANLIK KOLTUÄžUNDAN BÄ°R GÜN KALKACAKSINIZ
 
Siyaset önemli bir ÅŸeydir ama hayatın anlamı deÄŸildir. 1 Nisan’da oturacağınız baÅŸkanlık koltuÄŸundan bir gün kalkacaksınız. Orası size ait deÄŸil. O zaman o koltuk hayatın anlamı, yaÅŸamın amacı, insanın nihai hedefi olamaz. O zaman kazanmak da kaybetmek de insanın hayatını deÄŸiÅŸtirmemeli.
 
Lakin görüyorum, seçimi ölüm kalım meselesi yapanlar, seçilmezse dünyanın sonu gelecek sananlar, baÅŸkanlığı dünyanın en önemli iÅŸi zannedenler var.
 
Biliyorum, o koltuÄŸa oturduÄŸunda dünyanın en önemli insanına dönüÅŸeceÄŸini hayal edenler var.
 
Oysa gerçek öyle deÄŸil. Bunu en iyi, o koltuktan kalkanlar bilir. Onlar hayatı ıskalamanın, o koltuk için ilkelerinden, deÄŸerlerinden taviz vermenin ne denli yanlış olduÄŸunu anlamış durumdalar. Ve acısını çekiyorlar ÅŸimdi.
 
KAYBETTİĞİNİZ ŞEYLERE BİR BAKIN
 
Ne hazindir, ömrünün en güzel zamanlarını bir koltuÄŸa oturmak için uÄŸraÅŸ vererek geçiren, en kıymetli deÄŸerlerini feda eden biri; ömrünün diÄŸer yarısını da o koltuktan kalkmamak için feda ediyor.
 
Lakin sonunda oradan kalkmak zorunda kalıyor iÅŸte. Sonra tek başına kaldığında ve etrafında tüm ÅŸatafatın, ilginin, alakanın, tantananın bittiÄŸini gördüÄŸünde, neleri kaybettiÄŸini ve neleri geri getiremeyeceÄŸini anlıyor. Lakin iÅŸ iÅŸten geçiyor.
 
ÇocuÄŸunun büyüdüÄŸünü kaçırmış bir insanın, onu tekrar geri getirmesi mümkün deÄŸil. SaÄŸlığını yitirmiÅŸ birinin, onu yeniden kazanması bazen imkansızdır. GençliÄŸinin en güzel yıllarını seçimlerde, koÅŸturmacada, siyasetin kaygan ve sevimsiz yollarında geçiren birinin, gençliÄŸine geri dönmesi artık bir hayaldir. Ve kırılmış dostları, küsmüÅŸ sevenleri yeniden kazanmak çok zordur.
 
HAYATI ISKALAMAYIN
 
Hayatı ıskalamak böyle bir ÅŸey. Ne uÄŸruna? Bir süre sonra kalkacağınız bir koltuk uÄŸruna. Siyasetin deÄŸerini düÅŸürmeye çalışmıyorum. Siyasetin hayatın alamı ve merkezi olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Zaten siyaset; oturduÄŸu koltuktan kalmak istemeyen, siyaseti hayatın tek amacı ve hedefi sayanlar yüzünden bu kadar kötü durumda.
 
Ancak bunları, ÅŸimdi hırslı yarışın içinde, bu koÅŸturmacanın ortasında yaÅŸayanlara ve büyülenmiÅŸ gibi politikaya kendini kaptıranlara anlatmak çok zor oluyor.
 
Yine de yazayım dedim. Belki bir-iki kişi durumu fark eder de hayatı ıskalamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.