Güncel
ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin’in, Müslümanlara yönelik baskıları şok edici boyutlara ulaştı
ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak, Çin’in, Doğu Türkistan’da Müslümanlara yönelik ihlallerinin 1930’lardan bu yane en kötüsü olduğunu açıkladı. Doğu Türkistan’da en ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirten Kozak; Çin yönetimi tarafından çok sayıda Müslüman'ın tutuklandığını, 1 milyondan fazla kişinin toplama kamplarına gönderildiğini, Uygur halkının kültürü ve dini silinmeye çalışıldığını söyledi.
Çin'in iÅŸgali altındaki DoÄŸu Türkistan'da Müslüman Uygur halkına karşı yapılan baskı ve zülümün boyutu her geçen gün büyürken ABD'den yapılan bir açıklama, gözlerin tekrar bu bölgeye çevrilmesine yol açtı. ÇarÅŸamba günü ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Çin'deki insan hakları ihlallerini kınadı ve Müslüman azınlıklara karşı iÅŸledikleri suçların 1930'lardan bu yana emsalsiz olduÄŸunu söyledi.
TOPLAMA KAMPLARINDA
1 MÄ°LYON UYGUR MÜSLÜMAN
HALKI BULUNUYOR
Çin, aşırılıkçılıkla mücadele ettiÄŸi iddia edilen yeniden eÄŸitim programlarına maruz kaldıkları toplama kamplarında 1 milyon Uygur Müslüman tahmin ediyor.
Reuters haber ajansının PerÅŸembe günkü haberine göre, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo muhabirlerle yaptığı röportajda, Ä°ran, Güney Sudan, Nikaragua ve Çin'deki bakanlık tarafından yayınlanan yıllık Ä°nsan Hakları Uygulamaları Raporlarındaki ihlallere dikkat çekti.
Bakanlığın Ä°nsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak, Çin'in ‘Sincan' olarak adlandırdığı DoÄŸu Türkistan'daki Müslüman azınlığa yönelik suistimallere atıfta bulunan “Benim için, 1930'lardan bu yana böyle ÅŸeyler görmediniz” dedi.
HALKIN DÄ°NÄ° VE KÜLTÜRÜ
YOK EDÄ°LMEYE ÇALIÅžILIYOR
Ä°nsanların tutuklanması, milyonlarca insanı kamplara koyduÄŸunu, onlara iÅŸkence yaptığını, kültürünü ve dinini silmeye çalıştıklarını belirten Ä°nsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak,”YaÅŸananlar ÅŸok edici. Bugün DoÄŸu Türkistan'da dünyamızdaki en ciddi insan hakları ihlallerinden biri yaÅŸanıyor” dedi
Kozak, 1930'lar hakkındaki yorumunun ayrıntılarını vermedi, ancak Nazi Almanyası ve Stalin altındaki Sovyetler BirliÄŸi'nin izlediÄŸi zulüm politikalarına deÄŸiniyor gibiydi.
Çin, baÅŸlangıçta kampların varlığını reddettiÄŸini, “gönüllü bir emek eÄŸitimi olduÄŸu yorumunun“ gerçeklere aykırı ”olduÄŸunu söyledi.
Uygurlar, Türk kökenli (Türkistan) ve etnik ve kültürel olarak Orta Asya ülkelerine daha yakın olan ve DoÄŸu Türkistan (Sincan) nüfusunun yaklaşık yüzde 45'ini oluÅŸturan Hanlıların yaklaşı yüzde 40'ını oluÅŸturan Müslümanlardır.
1949'dan beri Pekin, Türkiye'nin Müslüman Uygur azınlığının evi olan “DoÄŸu Türkistan” bölgesini “yeni sınır” olan “Sincan” olarak kontrol etti.
Resmi istatistiklere göre, ülkede 30 milyon Müslüman vatandaÅŸ var, bunların 23 milyonu Uygur, raporları Müslüman sayısının 100 milyon veya toplam nüfusun yaklaşık yüzde 9,5 olduÄŸunu gösteriyor.
Henüz yorum yapılmamış.