Sosyal Medya

Güncel

İsrail ordusu: Hizbullah, Golan Tepeleri sınırında bir birim kuruyor

İsrail ordusu, Hizbullah’ın Suriye’deki Golan Tepeleri’nde bulunan ateşkes hattında gizli bir birim kurduğunu açıkladı. İddialarına göre bu birim halen kurulma aşamasında ve Suriye ordusu içerisinde bazı gruplarla Golan Tepeleri’nin yakınında yaşayan Suriyeliler de bundan haberdar.



Åžarku'l Avsat'ın haberine göre Ä°srail ordu sözcüsü Avichay Adraee Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Suriye'deki Golan Tepeleri'nde bulunan ateÅŸkes hattında gizli bir birim kurduÄŸunu söyleyerek “Bu birimin kurulması, Suriye ordusundaki birimler ve Golan Tepeleri'nin yakınında yaÅŸayan Suriyelilerin yanı sıra Suriye ve Lübnan'daki diÄŸer Hizbullah kadrolarına duyulan güven çerçevesinde gerçekleÅŸiyor” dedi.

"SINIRDA YAÅžAYAN SURÄ°YELÄ°LER DE HABERDAR"

Ä°srail, Hizbullah'ın ‘gizli planının', iç savaşın sona ermesiyle Hizbullah'ın Suriye kamuoyunda meÅŸruiyetini yitirmesinden sonra ‘gizli bir birimi yeniden kurma ve Ä°srail'e karşı hareket edebilecek ÅŸekilde konumlandırma giriÅŸimi' olarak görüyor. Ayrıca bu birimin kurulma aÅŸamasından Suriye ordusu içerisinde bazı gruplarla Golan Tepeleri'nin yakınında yaÅŸayan Suriyeliler de bundan haberdar.

"SURÄ°YE REJÄ°M MEVZÄ°LERÄ° HÄ°ZBULLAH TARAFINDAN KULLANILABÄ°LÄ°R"

Bu aÅŸamada Suriye ordusuna baÄŸlı mevzilere iliÅŸkin bilgi toplandığını aktaran sözcü, bu mevzilerin rejim güçlerinin bilgisi olmadan söz konusu birim tarafından kullanılabileceÄŸini belirtti.

Ä°srail ordusu sözcülerinden Yarbay Jonathan Conricus ise, “Hizbullah'ın Golan Tepeleri'nde Ä°srailli sivilleri vurabilecek bir terör altyapısı kurmasına izin vermeyeceÄŸiz. Suriye rejimini, Suriye içinde gerçekleÅŸen ve Ä°srail'i hedef alan her ÅŸeyden sorumlu tutuyoruz” ÅŸeklinde bir yorumda bulundu.

"BU BÄ°RÄ°MÄ°N BAÅžINDA ALÄ° MUSA DAKUÅž VAR"

Ä°srail ordusu, Hizbullah'ın söz konusu biriminin hala kurulma aÅŸamasında olduÄŸuna ve henüz faaliyete geçmediÄŸine dikkat çekerek, bu birimin başında, 2012 yılında Irak'ın Kerbela kentinde ABD askerlerine düzenlenen bir saldırıya karıştığı ÅŸüphesiyle Irak'ta bir süre hapsedilen ve sonrasında bu saldırıyı planladığına dair kanıt bulunmadığı için serbest bırakılan Ali Musa DakuÅŸ'un olduÄŸu bilgisini verdi.

Ali Musa DakuÅŸ, 2007 yılında, 5 ABD askerinin hayatını kaybettiÄŸi saldırıda rol oynadığı ÅŸüphesiyle yakalanmış ve Aralık 2011'de Iraklı yetkililere teslim edilinceye kadar ABD güçlerinin gözetimi altında kalmıştı.

28 Mayıs 2018 tarihli The Jerusalem Post gazetesi, "Ä°srail ve Rusya'nın, Ä°ran ve Hizbullah'ın bu sürece katılmasına izin verilmemesi ve Ä°srail'in Suriye'deki Ä°ran yayılmacılığına karşı koyma kabiliyetini elinde tutması karşılığında, Suriye ordusunun Suriye'nin güneyinde kontrolü yeniden ele geçirmesine izin vermeyi kabul ettiÄŸini"duyurmuÅŸtu.

Ä°srail, Esed rejiminin, Rusya ve Ä°ran'ın desteÄŸiyle Suriye'nin güneyinde bulunan bölgelerin çoÄŸunda kontrolü yeniden ele geçirmesinden sonra bu bölgede kendisine karşı bir cephe oluÅŸturmasından endiÅŸe ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.