Sosyal Medya

Güncel

Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında ilk duruşma 24 Mayıs'ta

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada 9 kamu görevlisiyle ilgili hazırlanan iddianame, Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından kabul edildi.



Yargıtay BaÅŸsavcısı Mehmet Akarca tarafından 9 üst düzey kamu görevlisi hakkında hazırlanan iddianame, yargılamanın yapılacağı Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmiÅŸti.

Ä°ddianamede, dönemin KahramanmaraÅŸ Valisi Mehmet Niyazı Tanılır, eski vali yardımcısı Servet Güngör, eski Ä°l Jandarma Komutanı Sezai Akgün, eski Ä°l Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, eski KahramanmaraÅŸ Sivil Savunma Müdürü Hüsamettin Bulut, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Åžube Müdürü Gürsel Aktepe, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) Temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç, Jandarma Genel Komutanlığı TÄ°B Temsilcisi YaÅŸar Kalkan ve Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi Sistemleri Teknisyeni Süleyman AkdoÄŸu olmak üzere 9 kiÅŸinin "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanması istendi.

Ä°ddianamede, helikopterin düÅŸmesi olayından sonra, arama-kurtarma faaliyetlerinde görev alan baÅŸta dönemin KahramanmaraÅŸ Valisi Mehmet Niyazi Tanılır olmak üzere ÅŸüphelilerin etkin ve ciddi bir çalışma yürütülmesinde görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri tespiti yapıldı.

Bu kapsamda, Ä°l Jandarma ve Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü görevlilerinin kazaya uÄŸrayan ve yardım talep eden gazeteci Ä°smail GüneÅŸ'in cep telefon sinyal bilgisi ve GSM numaralarından yer tespiti ile ilgili TÄ°B'den saat 16.00'ya kadar herhangi bir yer tespiti talebinde bulunmadıkları, bu talebin gecikmeli olarak 16.30'da ÅŸüpheli Hüseyin Keskinkılıç'a ulaÅŸtırıldığı belirtildi.

Ayrıca, cep telefonu sinyal bilgisi ve GSM numarasından yer tespiti ile ilgili konuda TÄ°B'de görevli emniyet temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç ile jandarma temsilcisi YaÅŸar Kalkan'ın sahip oldukları sorumluluÄŸa uygun bir ÅŸekilde zamanında inisiyatif kullanamayarak, bölgenin haritalarının hazırlanmasında gecikmelerin yaÅŸanmasına neden oldukları vurgulandı.

Ä°ddianamede, konunun hayati bakımdan aciliyetine raÄŸmen Süleyman AkdoÄŸu'nun çalışmalarında yeterli özeni göstermediÄŸi, Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü bildiriminin içeriÄŸi ve aciliyeti karşısında, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Åžube Müdürü Gürsel Aktepe'nin beklenen hız ve etkinlikte inisiyatif kullanmayarak süreçte uzama ve aksaklıklara yol açtığı anlatıldı.

Kriz merkezinin aynı gün içinde saat 23.30 ve sonrasında aranacak alanı daraltan teknik bilgilendirme ve bunu doÄŸrulayan bölgede yaÅŸayan vatandaÅŸlarla bazı kurum ve kuruluÅŸ yetkililerinin ifadelerini deÄŸerlendirme dışı tutup, bu bilgilendirmede yer alan bölgeyi bir sonraki gün yürütülecek arama ve kurtarma planlarına dahil etmediÄŸi, bunun hedefe ulaÅŸma sürecinde aksama ve gecikmelere neden olduÄŸu kaydedildi.

Åžüphelilerin planlama, örgütleme, personel yönetimi ve yönlendirme ile raporlamada, koordinasyonlu bir ÅŸekilde etkin bir çalışma yürütemedikleri aktarılan iddianamede, bu ÅŸekilde tüm ÅŸüphelilerin görev ve yetki alanlarına giren iÅŸleri yerine getirirken ilgili mevzuat ve yönetmelik hükümlerine aykırı ÅŸekilde görevlerinin gereklerine uygun davranmayarak kiÅŸilerin maÄŸduriyetlerine neden olmak suretiyle görevlerini kötüye kullandıklarının anlaşıldığı bildirildi.

Ä°LK DURUÅžMA 24 MAYIS'TA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, davaya bakacak Yargıtay 5. Ceza Dairesince kabul edildi.

Dönemin KahramanmaraÅŸ Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ile diÄŸer ÅŸüpheliler, görevi kötüye kullanma suçundan ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesince yargılanacak.

Duruşma, 24 Mayıs'ta yapılacak.

"VERDİĞİMÄ°Z MÜCADELENÄ°N HAKLILIÄžINI GÖSTERÄ°YOR"

YazıcıoÄŸlu ailesinin avukatlarından Selami Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YazıcıoÄŸlu olayının üzerinden on yıl geçtiÄŸini hatırlatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Onuncu yılında, Türkiye'nin en yüksek yargı mercilerinden Yargıtayda soruÅŸturmanın açılması ve iddianamenin kabul edilmesi verdiÄŸimiz mücadelenin haklılığını göstermektedir. Önümüzdeki süreçte sanıklar yargılanacak. Bunlar sıradan insanlar deÄŸil, devletin üst düzey yetkilileri. Ä°nÅŸallah Muhsin YazıcıoÄŸlu'nun ve arkadaÅŸlarının kanı yerde kalmayacak, sorumlular, ihmali olanlar, kusuru olanlar, kastı olanlar hukuk önünde hesap verecek."

Avukat Ekici, ÅŸu anda kusuru olanlarla ilgili dava açıldığını, ileride kastı olanların da yargı önüne teker teker çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

Ekici, "Bu süreçle, hukuka olan inancımızı bir kez daha teyit etmiÅŸ, artırmış olduk." dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

YazıcıoÄŸlu ve beraberindeki Mustafa Kaya Ä°stektepe, Erhan ÜstündaÄŸ, Murat Çetinkaya, Yüksel Yancı ile gazeteci Ä°smail GüneÅŸ, bulundukları helikopterin 25 Mart 2009'da KahramanmaraÅŸ'ta düÅŸmesi sonucu hayatını kaybetmiÅŸti.

Arama kurtarma çalışmalarında ihmali davranışlarda bulundukları iddiasıyla bazı kamu görevlileri hakkında ÅŸikayette bulunulmuÅŸtu.

KahramanmaraÅŸ Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı bir kısım ÅŸüphelinin sıfatı ve suç yeri itibarıyla dosyasının ayrılıp görevsizlikle Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilmesine karar vermiÅŸti.

BaÅŸsavcılık dönemin Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve diÄŸer kamu görevlisi ÅŸüpheliler yönünden ön inceleme için dosyayı Ä°çiÅŸleri Bakanlığına göndermiÅŸ, Bakanlıkça verilen "Olayla ilgili ön inceleme yapılmasına gerek olmadığına ve ÅŸikayetin iÅŸleme konulmamasına dair karar" Danıştay tarafından 2 Aralık 2010'da kaldırılmıştı.

Bunun üzerine Ä°çiÅŸleri Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığınca yapılan inceleme sonucunda ise 3 Mayıs 2011'de ilgili kamu görevlileri hakkında soruÅŸturma yapılmasına izin verilmemesi kararlaÅŸtırılmış, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı bu karara itiraz etmeyerek, dosyayı "kayıttan düÅŸme kararıyla" sonuçlandırmıştı.

Ancak bazı müÅŸtekiler tarafından yapılan soruÅŸturma izni verilmemesine itirazı görüÅŸen Danıştay 1. Dairesi, 2 Åžubat 2012'de bu kararı da kaldırdı ve dosyayı Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına geri gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı ise 19 Temmuz 2016'da dönemin KahramanmaraÅŸ Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Vali Yardımcısı Servet Güngör, Ä°l Alay Komutanı Sezai Akgün, Ä°l Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, Ä°l Sivil Savunma Müdürü Hüsamettin Bulut ile diÄŸer kamu görevlilerinin helikopterde yolculuk edenlerin telefon numaralarından alan ve konum bilgisi belirleme sürecinde görev gereklerine uygun davrandıkları, bu süreçte ihmali davranış sergileyerek görevi kötüye kullanma suçunu iÅŸlediklerine dair haklarında kamu davası açılması için yeterli ÅŸüphe oluÅŸturacak delil bulunmadığı gerekçesiyle kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Kazada hayatını kaybedenlerin itiraz kanun yoluna baÅŸvurması üzerine dosyayı görüÅŸen Yargıtay 6. Ceza Dairesi de 18 Ekim 2016'da bu itirazı reddetti.

Adalet Bakanlığı ise bu karara karşı kanun yararına bozma talebinde bulundu.

Talep üzerine dosyayı görüÅŸen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ÅŸüpheliler hakkında kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararın eksik araÅŸtırmayla verildiÄŸine ve kaldırılmasına hükmetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.