Sosyal Medya

Güncel

Trump azilden kurtulabilir

ABD'de 2020 seçimleri, 'Donald Trump'ın azledilme ihtimalini engelleyebilir' değerlendirmelerinin yapılmasına sebep oluyor.



Amerika'nın Sesi'nin haberine göre 2020 seçimleri için kampanya sürecinin ÅŸimdiden baÅŸlaması sebebiyle bazı Kongre üyeleri arasında, dört yıllık görev süresinin sonuna yaklaÅŸmışken bir baÅŸkanın görevde kalıp kalmayacağına Kongre'nin deÄŸil, bir sonraki seçimde seçmenin karar vermesi gerektiÄŸi görüÅŸü hakim.

Bill Clinton'a yönelik suçlamaları Senato'ya getiren Temsilciler Meclisi'ndeki 13 Demokrattan biri olan Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu üyelerinden Steve Chabot verdiÄŸi bir röportajda “Seçim tarihi yaklaÅŸtıkça azledilme olasılığı konusunda çıta yükseliyor. Seçim yaklaÅŸtıkça belki de buna seçmenin karar vermesi gerektiÄŸi konusunda bir deÄŸerlendirme var” ifadelerini kullandı.

TEMSÄ°LCÄ°LER MECLÄ°SÄ° DEMOKRATLARDA, NÄ°HAÄ° KARAR ORGANI Ä°SE CUMHURÄ°YETÇÄ°LERDE

Cumhuriyetçi BaÅŸkan Trump'a yönelik azledilme sürecini baÅŸlatabilecek olan Temsilciler Meclisi'nde çoÄŸunluk Demokratlarda. ABD anayasasına göre Temsilciler Meclisi iÅŸlenen suç ya da yanlış davranış sebebiyle baÅŸkanı azlederse, Trump'ın görevden alınıp alınmaması konusunda nihai oylamayı yapacak olan Senato da Cumhuriyetçilerin kontrolunda.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili baÅŸkanı Nancy Pelosi, Trump'ın görevden azledilmesine yönelik bir sürecin baÅŸlatılması fikrine karşı çıktı, azledilmesinin ülkeyi olumsuz etkileyeceÄŸini savundu.

BILL CLINTON OLAYINDA ÖRNEĞİ GÖRÜLDÜ

1998 yılında Cumhuriyetçilerin çoÄŸunlukta olduÄŸu Temsilciler Meclisi Demokrat BaÅŸkan Bill Clinton'ın ikinci döneminin ortalarında azledilmesi yönünde oy kullanmış, Senato ise 1999 yılında Clinton'ın görevden alınmaması yönünde oy kullanmıştı.

Anayasa uyarınca baÅŸkanların üçüncü dönem için seçimde aday olması da yasak olduÄŸundan Clinton bir dönem daha baÅŸkanlığa aday olmamıştı.

"MANTIKLI DEĞİL"

Senato Adalet Komisyonu'nun kıdemli Demokrat üyesi Dianne Feinstein Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “BaÅŸkanlık yarışı önümüzdeki yıl olacak. O nedenle (azledilme sürecinin) seçim yılında baÅŸlatılmasının mantıklı olmayacağını sanıyorum. Ancak bir yıl önce baÅŸlatılması adil bir oyun olur” diye konuÅŸtu.

Senatör Feinstein eski baÅŸkan Bill Clinton'ın yalan ifade verdiÄŸi ve adaleti engellediÄŸi gerekçesiyle azledilmesi konusunda Senato'daki diÄŸer Demokratlar gibi lehte oy kullanmıştı.

"TRUMP BAŞKANLIĞA UYGUN DEĞİL AMA AZLEDİLMEMELİ"

Temsilciler Meclisi baÅŸkanı Nancy Pelosi, Trump'ın baÅŸkan olmaya uygun olmadığını söylemiÅŸ ancak azledilmesi taraftarı olmadığını da dile getirmiÅŸti. Pazartesi günü Washington Post gazetesine konuÅŸan Pelosi “Azledilme süreci ülke için çok kutuplaÅŸtırıcı bir adım. Çok saÄŸlam, baskın ve her iki partinin de destek verdiÄŸi bir durum olmadığı sürece o yolu izlememiz gerektiÄŸini düÅŸünmüyorum. Ayrıca buna deÄŸmez” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Olası bir azil sürecinde çerçevenin belirlenmesi konusunda önemli rol üstlenecek olan Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun BaÅŸkanı Jerrold Nadler, Trump'ın adaleti engellediÄŸi kanısında olduÄŸunu ancak azledilme konusunda bir karara varmak için henüz çok erken olduÄŸunu belirtti. 3 Mart'ta ABC televizyonuna konuÅŸan Nadler “Henüz deliller ortaya konulmuÅŸ deÄŸil. Birisini azletmeden önce Amerikan kamuoyunu bunun yapılması gerektiÄŸi konusunda ikna etmeniz gerekir” diye konuÅŸmuÅŸtu.

SAVCI MULLER, RAPORU GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR

Özel yetkili savcı Robert Mueller, Trump'ın 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli iÅŸbirliÄŸi yapıp yapmadığını ve Trump'ın hukuk dışı bir biçimde soruÅŸturmayı engellemeye çalışıp çalışmadığına iliÅŸkin yürüttüÄŸü soruÅŸturmanın raporunu Adalet Bakanı William Barr'a göndermeye hazırlanıyor. Kongre bünyesinde çok sayıda komisyon da konuyla ilgili kendi soruÅŸturmasını yürütüyor. Trump adaleti engellediÄŸi ve Moskova ile gizli anlaÅŸma yaptığı iddialarını yalanlıyor.

Bill Clinton'a yönelik azledilme süreci Temsilciler Meclisi'ni harekete geçiren bağımsız savcı raporunun açıklanmasından beÅŸ ay sonra baÅŸlamıştı.

DAHA ÖNCE Ä°KÄ° BAÅžKAN BUNUNLA YÜZ YÜZE KALDI

Bugüne kadar sadece iki baÅŸkan Bill Clinton ve Andrew Johnson için Temsilciler Meclisi'nde azledilme süreçleri baÅŸlatılmıştı. Ä°ki baÅŸkan da görevden alınmadı. Amerika Ä°ç Savaşı'nın ardından Johnson 1868'de savaÅŸ bakanını görevden alması sonrasında azledilme süreci baÅŸlatılmış ancak Johnson Senato tarafından aklanmıştı.

BaÅŸkan Richard Nixon da 1974 yılında Watergate skandalı yüzünden Temsilciler Meclisi oylama yapamadan istifa etmiÅŸti. Azledilme sürecinin baÅŸlatılıp baÅŸlatılmamasından bağımsız olarak Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Kongre'de Trump'ın denetlenmesinin önemini vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.