Sosyal Medya

Güncel

Cezayir basını Buteflika'nın kararını böyle gördü: Görev süresini uzattı

Cezayir basını, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın halkın yoğun tepkisi karşısında seçimleri erteleyip 5. dönem adaylığından vazgeçme kararını, 'görev süresini uzatma hamlesi' şeklinde değerlendirdi.



EÅŸ-Åžuruk gazetesi, Cezayir CumhurbaÅŸkanlığının dün akÅŸamki açıklamasını, "Cezayirlilerin milyonluk yürüyüÅŸünden sonra Buteflika 'Seçim de adaylık da yok' kararı aldı" manÅŸetiyle okuyucularına duyurdu. Gazetenin haberinde, "Buteflika, seçimleri erteleyerek 5. dönem adaylığını çekti. Ayrıca hükümette sert deÄŸiÅŸiklerin yanında güçlü siyasi reformlar yapılacak." ifadelerine yer verildi. Aynı gazetedeki bir analiz haberde de Buteflika'nın adaylığına karşı halk protestolarının sonuç verdiÄŸi belirtildi.

El-Haber gazetesi ise "Seçimler olmadan cumhurbaÅŸkanı olarak kalmaya devam edecek. Buteflika 4. dönemi uzattı" manÅŸetini attı. Haberde, seçimleri erteleyen Buteflika'nın 2019 sonuna kadar cumhurbaÅŸkanı olarak kalırken yönetimden çekilme hazırlıkları da yaptığı aktarıldı.

SEÇÄ°MLER ERTELENDÄ° GÖREV SÜRESÄ° UZADI

Liberty gazetesi, "Buteflika seçimleri erteleyerek görev süresini uzattı" manÅŸetini kullandı. Gazete, Buteflika'nın anayasal süresinin tamamlanma tarihinden sonra da görevde kalacağını ve ulusal bir konferans önerisinde bulunduÄŸunu yazdı.

NE OLMUÅžTU?

Cezayir CumhurbaÅŸkanı Buteflika, dün akÅŸam sürpriz bir ÅŸekilde 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerini ertelediÄŸini, 5. dönem adaylığını geri çektiÄŸini ve hükümette kapsamlı deÄŸiÅŸiklikler yapılacağını açıklamıştı. Buteflika'nın açıklamasının ardından Ahmed Uyahya hükümetinin istifasını sunduÄŸu, yerine Ä°çiÅŸleri Bakanı Nureddin el-Bedevi'nin atandığı bildirilmiÅŸti.

Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın, saÄŸlık sorunlarına raÄŸmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.