Güncel
Alman basınında, Cumhurbaşkanı Erdoğan hazımsızlığı!
Basın kartlarınının süresi uzatılmayan 2 alman gazetecinin Türkiye’den ayrılmak zorunda kalması Alman basını öfkelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı saldırıya geçen Alman basını, 'Türkiye’nin Avrupa demokrasisinden uzaklaştığını' öne sürerek, AB’ye alınmamasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 'diktatörlük'le suçlayan Alman basını; Erdoğan’a karşı, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini ve desteklenmesini istedi.
Almanya'da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a karşı ‘hazımsızlık' giderek tavan yapıyor. Türkiye'de basın kartlarının süresi uzatılmayan ZDF televizyonun Ä°stanbul bürosu ÅŸefi Jörg Brase ile Tagesspiegel gazetesinin Türkiye muhabiri Thomas Seibert Türkiye'den ayrılmasından sonra Alman gazeteleri, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a yönelik düÅŸmanca saldırılarını hızlandırdı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a düÅŸmanlığıyla bilenin ve yayınlarında Türkiye'nin AB'ye alınmaması için çalışan Alman Die Welt gazetesi, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın asıl isteÄŸinin AB müzakere sürecinin sonlanması olduÄŸunu ancak buna izin verilmemesi gerektiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:
"Ä°ki Alman gazetecinin Türkiye'den ayrılmak zorunda bırakılmaları Türkiye ile AB üyelik sürecinin sonlandırılmasına gerekçe olmamalı. Recep Tayyip ErdoÄŸan yönetimindeki Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokrasi ve ifade özgürlüÄŸü gibi Avrupa deÄŸerlerinden uzaklaÅŸtığı herkesin malumu. Bunun karşılık bir ÅŸey yapmak ancak üyelik süreci ile mümkün. ÖrneÄŸin bu sayede AB, ülkede giderek yayılan otokrasi karşısında özgür düÅŸünce ve tutumu savunan son kale niteliÄŸindeki bağımsız kurumlara meÅŸru destek saÄŸlayıp kaynak aktarabiliyor. Türkiye sonsuza kadar kaba sofu bir diktatör demokrasisine doÄŸru evrilmeden önce, Avrupa öncelikle oradaki sivil toplumu güçlendirmeli. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan AB üyelik görüÅŸmeleri sürecinden en kısa sürede kurtulmayı yeÄŸler. Ona bu iyiliÄŸi yapmamak lazım."
ERDOÄžAN'A ‘YABANCI MUHABÄ°RLERE
GÖZ DAÄžI VERÄ°YOR' SUÇLAMASI
Yaptığı yayınlar ile Almanya'daki Türklerin ve Müslümanların tepkisini çeken Hannoverische Allgemeine Zeitung ise, iki Alman gazetecinin Türkiye'den ayrılmasından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı sorumlu tuttu. Gazete, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın kendi etrafındaki görüÅŸ ayrılıklarının arttığına dikkat çekerek ÅŸu görüÅŸleri dile getirdi:
"Türkiye CumhurbaÅŸkanı, seçim sürecinde güçlü adam imajı çiziyor. Ancak bu kez bunun arkasında daha farklı nedenler de var. ErdoÄŸan ders vermek niyetinde. Türkiye'de medyayı tek ses haline getirmesinin ardından ÅŸimdi de sırada yabancı muhabirlere gözdağı vermek geliyor. ErdoÄŸan'ın keyfi demokrasisinde ülkedeki muhalifler terörist, yabancılarsa 'Türkiye düÅŸmanı' sayılıyor. Öte yandan ErdoÄŸan'ın kendi cephesinde de çatlaklar oluÅŸuyor. Ekonomik gerileme seçmeninde iz bırakmıyor denemez. Muhafazakâr AK Parti, yenilgiden çok korkuyor. Perde arkasında öyle bir güç çekiÅŸmesi var ki, olası bir yenilgi durumunda bu aleni bir biçimde patlak verebilir."
TEK SEÇENEK TÜRKÄ°YE-AB
MÜZAKERELERÄ° DURDURMAK
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a karşı önlem alınmasını isteyen diÄŸer Alman gazetesi Hessische Niedersächsische Allgemeine'ye göreyse ise tek seçenek Türkiye-AB üyelik müzakerelerini dondurmak olduÄŸunu belirterek, ÅŸu görüÅŸleri dile getirdi:
"Gerilimin tekrar tekrar tırmanmasına bakacak olursak, Berlin-Ankara iliÅŸkilerinin düzeldiÄŸi yönündeki resmi söyleme inanmamak gerekir. Gerçek ÅŸu ki, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüÄŸü hala ayaklar altında çiÄŸneniyor. Tüyler ürpertici hukuki deliller kurgulayarak, siyasi rehinelerle müttefiklere meydan okunuyor. Almanya'nın bu konudaki tavrı, kendi deÄŸerlerine saygılı, NATO yapısına hitap eden ve mülteci sorununa uygun bir reaksiyonu kapsıyor. Bu konuda verilen diplomatik mücadele hiç de kıskanılacak bir durum deÄŸil. ErdoÄŸan'ı kalıcı bir düÅŸünce deÄŸiÅŸimine itecek pek yöntem yok. Ancak AB üyelik görüÅŸmeleri sürecini dondurmak bu seçeneklerden bir tanesi olabilir."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı suçlayanlar kervanına katılan diÄŸer Alman gazetesi Rheinpfalz de, ErdoÄŸan'ı diktatörle kıyasladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın iktidarını korumak için tarihten gelen bilindik yöntemlere baÅŸvurduÄŸuna iÅŸaret eden gazetenin yorumu ise ÅŸöyle:
"Tarihteki örnekler bilindik: Diktatörler iktidarlarını ancak otoriteyle, düÅŸmanlar oluÅŸtarark koruyabiliyor. Ne derece insan düÅŸmanı ve demokrasi yoksunu oldukları anlaşılmasın diye kuvvetler ayrılığını, ifade ve basın özgürlüÄŸünü kısıtlamaları gerekiyor. Türkiye on yıllardır ErdoÄŸan'la, rayına koymuÅŸ olduÄŸu, iç huzuru bulmuÅŸ, modern, laik ve liberal bir demokrasiyi kaybediyor. Avrupa deÄŸerlerinden gittikçe uzaklaşıyor. Ne tuhaftır ki bu durum, ülkeye turist akınına engel teÅŸkil etmiyor. Alman gazetecilerin Türkiye'den sınır dışı edilmeleri, ErdoÄŸan iktidarının ne derece zayıf bir temele dayandığını gösteriyor."
Henüz yorum yapılmamış.