Sosyal Medya

Kürsü

Abdurrahman Dilipak: Şeytan, insanlara vesvese verip, onları günaha çağırarak yoldan saptırmak ister

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Aşır Aşır Kur’ân dersimiz, bugün için canlı mesajlar içeren Ä°srâ suresinin 64-65. âyetleri ile sürüyor: “Haydi, onlardan gücünün yettiklerini sesinle/çaÄŸrınla ayart! Süvarilerinle ve yayalarınla onlara karşı ordu topla; mallarına, evlâtlarına ortak ol, kendilerine vaatte bulun. -Åžeytan insanlara aldatmadan baÅŸka bir ÅŸey vaad etmez.-” “Åžurası muhakkak ki benim kullarım üzerinde senin hiçbir nüfuzun olmayacaktır. Vekil (koruyucu) olarak rabbin yeter.” 
 
Åžeytan, insanlara vesvese verip, onları günaha çağırarak yoldan saptırmak ister. “Gücünün yettiklerini sesinle ayart/yerinden çekip at” ifadesindeki “ve-stefziz” kelimesi; ‘istefezze’ kalıbından emir olup, ‘birinin temkin ve metanetini yok ederek kararsız kılmak, yerinden çekip atmak’ demektir. 
 
Bir görüÅŸe göre “süvariler ve yayalar”dan kasıt, ÅŸeytanın her türlü hileleridir; bir diÄŸerine göre de Allah’a isyan yoluna koyulan ve ÅŸeytanın görevini sayısız ÅŸekillerde ifa eden insanlar ve cinlerdir. Åžeytanın, kendine uyanların mallarına ortak olması, insanlara gasp, hırsızlık, tefecilik gibi haksız iÅŸler yaptırarak onlara haram servet kazandırmasıdır. Haram kazanan ÅŸeytanın öÄŸüdüne uyup, onunla ortaklık etmiÅŸ olduÄŸu için bu ortaklık kazandığı mal için de söz konusudur. 
 
DiÄŸer görüÅŸe göre burada Câhiliye Araplarının hayvanlarının ve zirai ürünlerinin bir kısmını cinlerin ve meleklerin sembolleri saydıkları putlarına ayırmaları, onların hizmetine harcamaları ÅŸeklindeki uygulamaları kastedilmiÅŸtir. Aslında putperestlik ÅŸeytanın teÅŸvik ettiÄŸi bir inanç ÅŸekli olduÄŸu için putperestler putlara adadıklarını da ÅŸeytanlara adamış, böylece onu mallarına ortak yapmış sayılırlar.
 
Daha uygun görünen diÄŸer bir yoruma göre burada insanların mânevî hayatlarına saldırıp tahrip etmeye çalışan ÅŸeytan, atlıları ve yayalarıyla bir yeri yaÄŸmalamaya gelen eÅŸkıyaya benzetilmiÅŸtir. Bu eÅŸkıya, iÅŸgal ettiÄŸi yerin halkının zayıf karakterlilerini kendi tarafına çekip hükmü altına alır, onların mallarına ve evlâtlarına ortak olur.
 
“Mallarına, evlâtlarına ortak ol” ifadesi, ÅŸeytan ile takipçilerinin arasındaki iliÅŸkiyi açıklayan çok anlamlı bir cümledir. Åžeytan hiçbir çaba harcamaksızın, kendisine uyanların mal, kazanç ve evlatlarına ortak olurken; günah, isyan ve kötü davranışların cezasını paylaÅŸmada, onlara ortak olmaz.
 
Åžehid Seyyid Kutub’a göre; 64. âyette ‘ÅŸeytanın insanları saptırma ve kuÅŸatma, kalplere, akıllara ve duygulara egemen olma yöntemleri’ canlandırılıyor: ‘Bu büyük bir savaÅŸ meydanıdır. Burada bağırtılar, atlılar, piyadeler, savaÅŸların ve meydan okuyuÅŸların metoduna uygun olarak kullanılıyor. Burada “ses”, düÅŸmanın sabrını taşırmak ve onları saÄŸlam kalelerinden dışarı çıkarmak için kullanılıyor. Veya kurulmuÅŸ olan tuzaÄŸa, planlanmış olan taktiÄŸe ulaÅŸmaları için onlara bir süre tanınıyor. Tahrike kapılıp ortaya çıktıklarında atlılar onları yakalıyor ve piyadeler etrafını kuÅŸatıyor!’ 
 
MüÅŸrikler, mallarından ve ürünlerinden putlara pay ayırdıkları gibi çocuklarına da Abdüllât, Abdüluzzâ, Abdulharis gibi putlara baÄŸlı isimler verir, onları putperest olarak yetiÅŸtirirlerdi. Âyetteki ifadeyle bu, ÅŸeytanın mallarında ve çocuklarında onlara ortak olmasıydı. Daha genel olarak insanlar, mallarını haram yollarda harcamak, evlâtlarını da bâtıl inanç ve kötü ahlâk üzerinde yetiÅŸtirmekle bu konularda ÅŸeytanı kendilerine ortak yapmış olmaktaydılar. 
 
“Onlara çeÅŸitli vaatlerde bulun!” ifadesi; ÅŸeytanın onları boÅŸ baÅŸarı vaatleriyle kandırması ve onları boÅŸ ümitlerle oyalaması anlamına gelir.
 
Allah’a baÄŸlılıklarından dolayı 65. âyette “benim kullarım” diye anılan kiÅŸiler, Allah’ın kendilerine verdiÄŸi akıl, irade gibi yüksek melekelerini gerektiÄŸi ÅŸekilde kullanarak hak yolunda sebat eden ve bu yolda Allah’ın desteÄŸini kazanan insanlar olup bunlar üzerinde ÅŸeytanın nüfuz kuramayacağı, dolayısıyla bu insanların ÅŸeytana karşı koyarken ondan daha güçlü olacakları belirtildi. Böylece hem insanın üstünlüÄŸüne vurgu yapıldı hem de ona ümit ve cesaret verildi.
 
65. âyetin mesajı ÅŸudur: “Allah’a güvenen, O’nun hidayetine ve yardımına inanan kimseler, ÅŸeytanla imtihan edildiklerinde baÅŸka bir desteÄŸe ihtiyaç duymayacaklardır. Çünkü Allah onların ÅŸeytanın saptırmalarından uzak kalmalarına yardım edecek, onları koruyacak ve doÄŸru yola iletecektir. DiÄŸer taraftan kendi güçlerine veya Allah’tan baÅŸka güçlere güvenenler, ÅŸeytanla imtihan edildiklerinde, bu imtihandan baÅŸarılı çıkamayacaklardır.” (Tefsirlerden özetlenmiÅŸtir.)
 
Şeytanın ayartılarına karşı dikkatli olup, onu mallarımıza ve evlatlarımıza ortak etmeme duası ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.