Sosyal Medya

Güncel

Binali Yıldırım'dan beka cevabı: Beka tartışması yerelde gündem olmamalı, benim gönlüm razı değil

Kemal Öztürk- Yeni Şafak



Binali Yıldırım’la Ankara yıllarımızda yakın diyalog halindeydik. Bu yüzden önceki gün Ä°stanbul’da buluÅŸtuÄŸumuzda, gazeteci-siyasetçi iliÅŸkisine dönmemiz biraz zaman aldı. “Ne konuÅŸacağız yav” dedi gülerek.

 
Önce iyi bir kaynattık. Sonra ben teybimi açıp, sormam gereken her ÅŸeyi sordum. Malum, kamu hizmeti yapıyoruz ve ekmeÄŸimizi gazetecilikten kazanıyoruz. Hakkını verelim.
 
BÄ°NALÄ° YILDIRIM MORALSÄ°Z VE ENERJÄ°SÄ°Z MÄ°?
 
Binali Bey’in enerjisiz ve moralsiz olduÄŸu gözlemleniyordu. Enerjisini tüketen, moralsizlik yaratan konuların hepsini ertelediÄŸini, geride bıraktığını ve sandığa odaklandığını söylüyor. Bence de bu sorunu üzerinden atmış. Beylikdüzü ilçe baÅŸkanlığındaki konuÅŸması da, ona gösterilen ilgi de oldukça enerjikti.
 
Son düzlükte sahada artık kendisini daha çok hissettirdiÄŸini ve farkı açtığını düÅŸünüyor. O da anketlere inanmıyor artık. Bu yüzden araÅŸtırmaları deÄŸil de, sahadan aldığı izlenimi dikkate alıyor.
 
Åžahsen Binali Yıldırım gibi bir marka ismin, Ekrem Ä°mamoÄŸlu gibi hiç tanınmayan biri karşısında daha büyük farklar atmasını bekliyordum. Ancak beklediÄŸim kadar olmadı henüz. Binali Bey genel seçim atmosferindeki sorunların, yerele yansıyan yükünü taşıyor sanırım.
 
YA VATANDAÅž BU SEÇÄ°MDE BÄ°R DERS VERMEYE KALKARSA?
 
‘Sahada karşılaÅŸtığınız eleÅŸtirilerin ilk üçünü sıralar mısınız?’ dediÄŸimde, Ekonomi, Ä°ÅŸsizlik ve EYT (erken emeklilerin sorunu) olarak sıralıyor. Yani yerel seçimden ziyade, AK Parti’nin genel sorunlarıyla karşılaşıyor. Aradaki farkın açılmasına engel olan da bu.
 
Bu nedenle vatandaşın bu seçimde AK Parti’ye ders vereceÄŸi iddialarını soruyorum:
 
“Bunun bir ÅŸayia olarak yayıldığını düÅŸünüyorum. VatandaÅŸ yerel seçimde ders verirse, kazancı ne olacak? Hizmetler daha mı iyi olacak? Seçimin karakteri icabı iktidara ders verecekse, genel seçimlerde vermesi gerekir. Yerelin geleceÄŸi bu ÅŸehirde yaÅŸayan herkesi ilgilendirir. Yerel kalkınma, Ä°stanbul’un her yönüyle güçlenmesi, Ä°stanbul markasının çok daha bilinir hale gelmesi… tartışacağımız konular bunlar olmalı.”
 
Yerel yönetim olarak en çok gelen eleÅŸtirileri ise, trafik, otopark, dikey mimari, yeÅŸil alan, belediye bürokrasisindeki sorunlar olarak tasnif ediyor. Bu konularda projeleri hazır, yapacaklarını biliyor ve daha rahat.
 
BEKA TARTIÅžMALARINI DOÄžRU BULUYOR MUSUNUZ?
 
Binali Bey adaylığının başından beri, genel siyaset havasının, yerel seçime yansıtılmamasını ifade ediyor. Bunu bildiÄŸimden, beka tartışmasına nasıl baktığını soruyorum.
 
“Başından beri ittifaklar arası tartışmalar, seçimi yerelden genele çekiyor. Bunu doÄŸru bulmuyorum. Bu yüzden ısrarla Ä°stanbul’da yerelde kalmaya özen gösteriyorum. Biz devlet baÅŸkanı seçmiyoruz, ÅŸehri yönetecek kiÅŸiyi seçiyoruz. Ä°stanbul’da genel siyasetin, kutuplaÅŸma siyasetinin gölgesinde kalırsak yazık olur, Ä°stanbul adına üzülürüm. Böyle olmaması için de azami gayret gösteriyorum.
 
Beka dediÄŸimiz ÅŸey bayrak, toprak, millet, devlettir. Bu kavramlar, üzerinde tartışma yapılacak ÅŸeyler deÄŸil.
 
Ä°ttifakların oluÅŸma ÅŸekli bu tartışmayı gündeme getiriyor. Terörle yan yana gözüken bir partinin, bir ittifakla iÅŸbirliÄŸi yapması ister istemez bu tartışmayı gündemde tutuyor.
 
Bu beka tartışmasının yerelde gündemde olmaması lazım. Ä°stanbul’u ve Ä°stanbulluların sorunlarını tartışmamız gerekir. Benim gönlüm razı deÄŸil buna.”
 
DoÄŸrusu Binali Beyin stratejisini daha doÄŸru buluyorum. Ancak ittifak liderlerinin gündemi öyle deÄŸil.
 
DÄ°KEY MÄ°MARÄ° ÇÄ°RKÄ°NLİĞİ VE PLAN DEĞİŞİKLÄ°KLERÄ° NE OLACAK?
 
Ä°stanbul’da yaÅŸayan herkesin en çok ÅŸikâyet ettiÄŸi konulardan biri olan dikey mimari ve onun yarattığı çirkinlik ne olacak?
 
“Onları yıkacak halimiz yok tabii. En azından onları dengeleyecek ÅŸekilde bundan sonra daha dikkatli olacağız. Plan tadilatı tekliflerine kapalı olacağız. SipariÅŸe göre planlar benim meclisimden geçmez.”
 
Yani ÅŸu andaki çirkin dikey mimariyi görmeye devam edeceÄŸiz ama en azında bundan sonra bu çirkin yapılara izin vermeyeceÄŸini kayda geçirmiÅŸ oldu Binali Bey.
 
Tükenmek üzere olan yeÅŸil alanlar ve üzerine konut yapılan deprem toplanma alanları da gündeme geldi tabii.
 
DEPREM TOPLANMA ALANLARINA NE OLDU?
 
“Deprem alanlarının konut ve iÅŸ yeri olarak kullanıldığı iddiaları var tabii ama ÅŸu anda yeterli bilgi sahibi deÄŸilim. Ä°ÅŸin gerçeÄŸi Ä°stanbul’un hem yeÅŸil alana, hem de deprem toplanma alanlarına ihtiyacı var.
 
Biz Kuzey ormanlarını, Marmara Denizi’yle buluÅŸturacak yeÅŸil vadiler kuracağız. Özellikle dere yataklarına. YeÅŸil alan aynı zamanda deprem toplanma alanı demektir. Bu sorunu bu ÅŸekilde çözeceÄŸiz.”
 
Sanırım Binali Beyin gözlerinin parladığı soru, ulaşım ve trafik oldu. Kendi alanına girince, hemen haritaları açtı, proje taslaklarını çıkardı.
 
Trafik sorununu raylı sistemle çözmeyi planlıyor. % 18 olan raylı sistem payı % 48’e çıkacak. Karayolu payı azalacak. Deniz ulaşımına yoÄŸun yatırım düÅŸünülmüyor. Trafikteki payı az zira. UlaÅŸtırma Bakanlığı döneminde icraatlarıyla tarihe geçen Binali Yıldırım’ın, Ä°stanbul’un ulaşım sorununu çözemeyeceÄŸini düÅŸünmek hata olur tabii.
 
Ä°STANBUL’A VÄ°ZE UYGULANIR MI?
 
Åžehrin nüfus yoÄŸunluÄŸu nedeniyle tartışılan vize uygulamasını ben de dile getirmiÅŸtim daha önce. Ancak Binali Bey buna karşı. ‘O zaman göçü nasıl önleyeceksiniz?’ dediÄŸimde ise, Ä°stanbul’un artık göç almadığını, bilakis göç verdiÄŸini söylüyor. Geçen yıl ÅŸehrin nüfusu 60 bin azalmış.
 
Daha önce çok seçim çalışması gören biri olarak, Binali Bey’in çalışmalarını gözlemlediÄŸimde ilk dikkatimi çeken ÅŸey, selfi çektirmek isteyen insan sayısının anormal derece arttığı oldu. Hatta bu nedenle izdihamlar yaÅŸanıyor.
 
Parti teÅŸkilatlarıyla konuÅŸtuÄŸumda ise il genel meclisi üyeliklerinin seçiminde bir rahatsızlık olduÄŸunu gördüm. Yerel seçimde önemli küskünlük nedenlerinden biridir.
 
HEYECAN DÜÅžÜKLÜÄžÜ KISMEN AZALIYOR
 
Heyecan düÅŸüklüÄŸü her yerde dikkat çekiyor. Sanırım millet gibi, parti teÅŸkilatları da seçim yorgunu. Yine de son iki haftaya girdiÄŸimizden olsa gerek, sahada kımıldanma var.
 
Binali Yıldırım’ın seçimi önde tamamlayacağına inanıyorum. Ancak 2014 seçimine oranla oyları düÅŸerse, aradaki puan farkı az olursa bir tartışmayı da beraberinde getirir.
 
Sonuçlar açıklandığında tartışmalardan biri de Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun siyasetteki yeri üzerine olacaktır. Siz bu satırları okurken ben de Ä°mamoÄŸlu’na bu soruyu soruyor olacağım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.