Sosyal Medya

Güncel

Esed rejiminin 8 senelik suç dosyası

Suriye İnsan Hakları Ağı, 9. yılına girecek iç savaşa dair raporunda, Beşşar Esed rejiminin en az 13 bin 983 kişiyi işkenceyle, kuşatmada tuttuğu en az 921 sivili gıda ve ilaçsız bırakarak öldürdüğü belirtildi.



Suriye Ä°nsan Hakları Ağı (SNHR), ülkede iç savaşın baÅŸlamasından bu yana on binlerce Suriyeliyi alıkoyan BeÅŸÅŸar Esed rejiminin halen insan hakları ihlal etmeye devam ettiÄŸini bildirdi.

SNHR sivil kayıpların yüzbinlerle ifade edildiÄŸi iç savaÅŸa iliÅŸkin yayımladığı raporunda, iç savaÅŸ 9. yılına girerken, Esed rejiminin insan haklarını ihlal etmeye devam ettiÄŸini belirtti.

Suriye'de yaptığı çalışmalar neticesinde yalnızca tespit edilebilen verileri paylaÅŸan SNHR raporunda, Esed rejiminin güçlerinin Mart 2011'den bu yana alıkoyduÄŸu kiÅŸilerden 127 bin 916'sını halen cezaevlerinde tuttuÄŸunu kaydetti.

"Mart 2011'den bu yana iç savaşın devam ettiÄŸi Suriye'de, rejim ve milisleri, halkın farklı kesimlerinden on binlerce kiÅŸinin çoÄŸunu mahkeme kararı olmaksızın alıkoyuyor." ifadelere yer verilen raporda, alıkonanların akıbetinin belirsiz olduÄŸu vurgulandı.

Suriye'de iÅŸkence görerek ölenlerin yüzde 99'nun rejim güçlerince katledildiÄŸinin altı çizilen raporda, 15 Mart'ta 9. yılına girecek iç savaşın baÅŸlamasından bu yana en az 13 bin 983 kiÅŸinin rejimin iÅŸkencesi nedeniyle öldüÄŸü kaydedildi.

REJÄ°MÄ°N KUÅžATMASINDA 921 SÄ°VÄ°L HAYATINI KAYBETTÄ°

 

Raporda, rejimin muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeden önce kuÅŸatmaya baÅŸvurduÄŸu anımsatıldı.

Rejimin kuÅŸattığı bölgelere gıda, ilaç ve insani yardımların giriÅŸine izin vermeyerek, muhalifleri ve sivilleri bölgelerden göçe zorladığı hatırlatıldı.

KuÅŸatma kaynaklı açlık, ilaç yetersizliÄŸi sonucu 398'i çocuk, 187'si kadın en az 921 sivilin yaÅŸamını yitirdiÄŸi aktarıldı.

Rejimin kuÅŸatma politikasından vazgeçmediÄŸi bildirilirken, Suriye'nin Ürdün sınırındaki Rukban kampının halen ablukada olduÄŸu belirtildi.

Ağın raporunda, Esed rejiminin Suriye'de iç savaşın baÅŸlamasından bu yana en az 216 kez kimyasal silah kullandığı ifade edildi.

Raporda, "Suriye'de iç savaÅŸta 14,2 milyon kiÅŸi göçe zorlandı. Bunlardan 8 milyonu ülke içinde, 6,2 milyonu ise ülkeden çıkmak zorunda kaldı." ifadeleri yer aldı.

YPG/PKK VE IŞİD

Terör örgütü YPG/PKK'nın da ülkede iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde sivilleri alıkoyduÄŸunun vurgulandığı raporda, örgütün en az 2 bin 705 kiÅŸiyi bu yolla tuttuÄŸu kaydedildi.

Raporda, Suriye'de hakimiyet alanı yüzde 2'ye gerileyen terör örgütü IŞİD'in ise en 8 bin 143 kiÅŸiyi alıkoyduÄŸunu ve bunların akıbetlerinin belirsiz olduÄŸu ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.