Andrew Marshall hala geleceÄŸi tahmin edebilir mi?
11 Eylül, Afganistan, Rusya, S-400, Kuzey Kore, Irak, İran, Suriye, DEAŞ derken hızlı değişen süreçlerle başı dönen dünya gündeminde başarısız olan Çin politikası sonrası strateji uzmanı Anderw Marshall'ın yeniden Pentagon'a geri çağrılması, ABD hükümetinin 98 yaşındaki eski stratejistten medet umacak kadar çökmek üzere olduğu (!) sorusunu akıllara getiriyor
Sovyetler BirliÄŸi’ni yıkan beyin olarak tanınan ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay BaÅŸkanlığı Pentagon'un gelecek stratejilerinin planlayıcısı 1921 doÄŸumlu Andrew Marshall, yeniden görevi başında.
Pentagon’un gelecek stratejilerini belirleyen, Net Assessment bölümünün başına, 1973 yılında Richard Nixon tarafından atanan ve 2015 yılına kadar 42 yılda sekiz baÅŸkan eskiten Marshall, 2018 yılı sonlarında yeniden göreve çaÄŸrıldı.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump yönetiminin baÅŸarısız Çin politikası sonrası 98 yaşında Washington’a geri döndü ve kurduÄŸu özel ekiple bugünlerde Beyazsaray için yeni stratejiler üretiyor.
ABD hükümetinin 100 yaşına dayanmış bir siyasiden medet umacak hale gelmesi için ülkenin dış politikasının iflas etmek üzere olduÄŸu havasını estiriyor.
Geçen yıl geçirdiÄŸi felçten ve ameliyattan sonra iyileÅŸen Marshall, bu sıralar Çin'den gelen tehdit konusuna odaklanmış durumda. Pentagon'un savaÅŸ hakkında düÅŸünme yaklaşımını “Çok iyi yaptıklarını sanmıyorum. Öncelikle, Çin'e sorun olarak odaklanmak için çok geç kaldılar.” olarak yorumluyor.
Kendisi teknolojinin modern savaşı nasıl dönüÅŸtüreceÄŸini öngören bir fütürist. Ancak Marshall eleÅŸtirmenlere göre, bilgi teknolojisinin ve özellikle de internetin kitlesel giriÅŸinin ulusal güvenliÄŸi nasıl etkilediÄŸini görmezden geldi. Yine de etkisinin azalmasından ziyade, en azından Çin hakkındaki görüÅŸleri Trump yönetiminde para kazanıyor gibi görünüyor. Ve ÅŸimdi özel bir vakıf kurmaya baÅŸlayan Marshall, mirasını güçlendirmeye kararlı.
Marshall 2001 yılında, daha sonra Savunma Sekreteri Rumsfeld'in Quadrennial Savunma Gözden Geçirme (QDR) olarak adlandırılan önemli bir strateji belgesinin hazırlanmasına yardım etmesini istemiÅŸti. QDR çoÄŸunlukla 9 / 11'den önce tamamlandı; Yenilenmesi gerekiyordu ve terörle mücadele dili hızla yerleÅŸtirildi. Afganistan ve Irak'taki savaÅŸlar hızlandıkça, Pentagon'un dikkati Çin'den uzaklaÅŸtı.
Foreign Policy'de Sharon Weinberger tarafından kaleme alınan makalede Savunma Bakanlığı'nda üst düzey pozisyonlarda bulunan Stephen Lukasik bile, siber güvenliÄŸin Pentagon'un fütüristleri için her zaman kör bir nokta olduÄŸunu söylüyor. Ä°nternetin ulusal güvenlik zorluklarını - ABD'de seçimlere müdahale ya da sınai bir tesise karşı siber saldırı aracılığıyla - dönüÅŸtürerek yapabileceÄŸi fikri hiçbir zaman ana endiÅŸeleri arasında olmamıştır.
Lukasik, "Andy internet ve bilgisayarlar hakkında hiçbir ÅŸey bilmiyor," derken, siber güvenliÄŸi inceleme teklifinin Marshall'ın ofisi tarafından reddedildiÄŸine dikkat çekiyor.
Ancak Pentagon, Marshall’ın iddia ettiÄŸi gibi oyuna geç kalsa bile, Trump yönetiminin Ocak ayında yayımlanan yeni Ulusal Savunma Stratejisi, Marshall'ın uzun süre üzerinde vurguladığı türdeki büyük güç rekabetine karşı direniÅŸten geriye doÄŸru bir kayma olduÄŸunu gösteriyor. Belge, Çin’i Güney Çin Denizi’ndeki suları ve adaları militarize ederken “komÅŸularını korkutmak için avcı ekonomiyi kullanan stratejik bir rakip” olarak nitelendirerek uzun zamandır konuyu takip eden bir Marshall temasını yansıtıyor.
Sadece tehdidin kabul edilmesi Marshall için yeterli deÄŸil; Halen Pentagon’un Çin’in askeri yeteneklerini deÄŸerlendirmek için daha fazlasını yapması gerektiÄŸine inanıyor. Marshall, “Çin ile ilgili olarak, Sovyetler BirliÄŸi'ne karşı yaptığımız gibi bir çaba olacağını düÅŸünüyorum” diyor. “Bu, Sovyetler BirliÄŸi örneÄŸindeki çalışmalarda yapıldığı gibi, belirli savaÅŸ alanlarının veya tiyatroların birinci sınıf analizlerini yapmaya baÅŸlamak için on yıl ya da daha fazlasını içerecektir.”
Marshall, neredeyse bir asırlık yaşına raÄŸmen, bu çalışmanın bir kısmını üstlenmeye hazır görünüyor. Resmi olarak emekli olduktan sadece birkaç yıl sonra, Marshall kariyerinin bir sonraki aÅŸamasına geçiyor: Pentagon'da yaptığı çalışmayı sürdürecek, savaşın geleceÄŸi ile ilgili çalışmalara sponsor olacak, özel bir vakıf kurmaya baÅŸladı. Vakıf, “Gelecek on yıl boyunca karşı karşıya kalabileceÄŸimiz büyük kararlar ve seçimler hakkında düÅŸünmeye ve yazmaya daha fazla insanı teÅŸvik etmeye çalışacak” dedi.
Vakfın listesinde ilk sırada Rusya odaklı bir öneri var. Marshall, “Rusya'da askeri teorisyen olarak nitelendirilen ve ne yazdıklarını gösteren ÅŸu anki kiÅŸilerin kim olduÄŸuna bakmayı düÅŸünüyorum” dedi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Lincoln Laboratuarı'ndan Jaymie Durnan, Savunma Bakanlığı'nda Marshall için çalıştı ve ÅŸu anda vakıfta onunla iÅŸbirliÄŸi yapıyor.
Hayatında bilgisayar yok
Savaşın geleceÄŸini tanımlamaya yardım eden adam, ÅŸimdiki zamanın bir temel bölümünü benimsemeyi reddetti: kiÅŸisel bilgisayarlar.
ArkadaÅŸlar onu en azından bir iPad ya da Kindle almaya çağırdı, kendisi gibi cılız bir okuyucu için yararlı olacak bir ÅŸeydi, ancak Marshall her zaman itiraz etti. “Ä°nternete hiç girmiyorum” diyen Marshall sadece dolaylı olarak çevrimiçi.
Pentagon'daki eski asistanı, e-postalarını kendisine okumak ve cevaplarını göndermek için haftada birkaç kez uÄŸruyor.
KAYNAK: DÜNYA BÜLTENÄ°
Henüz yorum yapılmamış.