Sosyal medyada yalan içeriğin oranı yüzde 60’lara dayandı
İbn Haldun Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakkı Öcal, sosyal medyada yalan içeriğin oranının, son yapılan araştırmalara göre yüzde 60’lara dayandığını belirtti.
Ä°bn Haldun Üniversitesi Medya ve Ä°letiÅŸim Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Dr. Hakkı Öcal, sosyal medyada yalan içeriÄŸin oranının, son yapılan araÅŸtırmalara göre yüzde 60’lara dayandığını belirtti.
Ä°nsan, doÄŸası gereÄŸi sosyal bir varlıktır. Daima bir gruba ait olmak isteriz. Yine bir baÅŸka özelliÄŸimiz, inanan ve güvenen varlıklar olmamız. Ä°lla birine inanmak, dayanmak ihtiyacı duyuyor, böylece kendimize emniyetli bir alan oluÅŸturmuÅŸ oluyoruz. Sosyal medya da bize aradığımız bu güveni veriyor.
Ä°HÜ Medya ve Ä°letiÅŸim Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Dr. Hakkı Öcal, “Yeni Medyada Nasıl Yalan Söylenir” baÅŸlıklı konferansta, sosyal medyada yalanın üretilmesine ve nasıl yayıldığına dair bilgiler verdi.
DUYULMA VE GÖRÜLME ARZUSU...
“Aslında bu mecraların doÄŸru isimlendiriliÅŸi ‘sosyal aÄŸ’ ÅŸeklindedir. Oraya koyduÄŸunuz ÅŸey ise medyadır fakat dilimize ‘sosyal medya’ olarak yerleÅŸmiÅŸ” ifadesini kullanan Öcal, sosyal medyaya çabuk alışıldığını, herkesin hayatında sosyal aÄŸdan bir ÅŸeyler olduÄŸunu vurguladı. Öcal, sosyal medyayı kullanma alışkanlıklarında duyulma, görülme arzusunun önemli bir etken olduÄŸunu kaydetti.
“ARADIÄžIMIZ GÜVENÄ° SOSYAL MEDYA VERÄ°YOR”
Hakkı Öcal, sosyal medyada yalan içeriÄŸin oranının, son yapılan araÅŸtırmalara göre, yüzde 60’lara dayandığını belirterek, neden yalan söylenildiÄŸine iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Ä°nsan, doÄŸası gereÄŸi sosyal bir varlıktır. Bu yüzden bir toplum içinde yaÅŸamak mecburiyetindeyiz. Dahası, daima bir gruba ait olmak isteriz. Yine bir baÅŸka özelliÄŸimiz, inanan ve güvenen varlıklar olmamız. Ä°lla birine inanmak, dayanmak ihtiyacı duyuyor, böylece kendimize emniyetli bir alan oluÅŸturmuÅŸ oluyoruz. Sosyal medya da bize aradığımız bu güveni veriyor. Bize yalan söyleten, esasında bu kötülüÄŸe teÅŸvik eden ÅŸey, bizim inanan ve güvenen bir varlık oluÅŸumuz, yani ‘iyi’ tarafımız...
MUKAYESE YALANCILIÄžA SEVK EDÄ°YOR
Dolayısıyla bizim iyiliÄŸimiz, karşımızdakini kötülüÄŸe teÅŸvik ediyor. Ä°kinci önemli konu ise küçüklükten itibaren insanın sürekli baÅŸkalarıyla mukayese edilmesidir. Bu durum bizi de sürekli kıyas yapar hale getiriyor ve yalancılığa sevk ediyor. Biz bu kıyaslamaları en çok sosyal medyada yapıyoruz.” Alanında uzman konuÅŸmacıların katılımıyla baÅŸarılı lise öÄŸrencilerine yönelik düzenlenen Ä°bn Haldun Konferansları’nda psikolojiden uluslararası iliÅŸkilere, sosyolojiden din bilimlerine, iktisattan hukuka sosyal bilimlerin hemen her alanına dair bilgilendirmeler yapılıyor, sosyal bilimlere dair merak edilenler cevap buluyor.
Henüz yorum yapılmamış.