Sosyal Medya

Güncel

Ufuk Ulutaş: Türkiye vagon değil lokomotiftir

Ufuk UlutaÅŸ- AkÅŸam



Amerika’da uzun süredir Türkiye ile iliÅŸkilere dair sorunlu bir yaklaşım var. Bunun en büyük sebebi, ABD’nin özellikle bölgesel konularda müttefikten ziyade lokomotifin arkasındaki vagon rolünü üstlenecek ortak arayışında olmasından kaynaklanıyor. Söz konusu Türkiye gibi milli menfaatleri önceleyen ve müttefiklik hukukuna inanan ülkeler olunca bu arayışlar doÄŸal olarak boÅŸa düÅŸüyor.
 
Bunun bir tarihi var. Türkiye henüz SoÄŸuk SavaÅŸ yıllarında dahi meÅŸhur Johnson Mektubu’na raÄŸmen barış operasyonunun kaçınılmaz olduÄŸu bir noktada milli menfaatler doÄŸrultusunda Kıbrıs’ta adım atmış bir ülke. SoÄŸuk SavaÅŸ yıllarının bitmesinden sonra bir türlü tanımlanamayan ikili iliÅŸkiler, Türk-Amerikan iliÅŸkilerinin de kavramsallaÅŸtırılmasını zorlaÅŸtırdı. Irak’ın iÅŸgali öncesinde TBMM’ye takılan tezkere, Arap Baharı’nda farklılaÅŸan vizyonlar, Suriye’de ABD’nin terör örgütü PKK’ya silah yardımı yapması, FETÖ konusunda tüm delillere raÄŸmen adım atmaması ABD ile Türkiye arasındaki iliÅŸkileri zaman zaman gerdi. Gerginliklere raÄŸmen ve ABD’nin müttefiklik hukukuna mugayir tüm politikalarına raÄŸmen Türkiye ikili iliÅŸkileri önemsediÄŸini gösteren adımlar attı. Ä°kili iliÅŸkilerin pozitif tarafı her zaman Türkiye oldu.
 
Fakat söz konusu milli menfaatler ve vatandaÅŸların güvenliÄŸi olunca Türkiye atması gereken adımları atmaktan da geri durmadı. ABD’nin Arap Baharı’nda özellikle Mısır’da takındığı anti-demokratik tavır karşısında Türkiye demokrasiyi destekleyen taraf oldu. ABD’nin Suriye’de önce cesaretlendirip daha sonra terk ettiÄŸi muhaliflere karşı Türkiye tutarlı politikalar yürüttü. ABD’nin rezervasyonuna raÄŸmen Fırat Kalkanı’nı baÅŸarıyla yürütüp DEAÅž’a karşı Suriye’deki en baÅŸarılı operasyonu hayata soktu. Suriye’de PKK’ya karşı operasyonları engellemek için ABD’nin gösterdiÄŸi çabalar, Zeytin Dalı’nı engelleyemedi.
 
Burada ABD’den bir çevrenin ısrarla anlamak istemediÄŸi ya da Beyaz Saray’ın anlamasını istemediÄŸi nokta ÅŸu: Türkiye milli güvenliÄŸini ilgilendiren konularda bir pazarlık içerisinde deÄŸil; milli güvenliÄŸin temini için atılacak adımlarda bir cevaz peÅŸinde de deÄŸil. Her egemen devlet gibi kendi imkanlarıyla milli güvenliÄŸin temini ve takviyesi için adımlar atıyor. Bu gerçekliÄŸe raÄŸmen Türkiye’nin attığı adımları baÄŸlamından çıkarıp politize etme gayretleri, Türkiye’nin bu adımları atmasını engelleyemediÄŸi gibi ikili iliÅŸkileri de gereksiz yere zedeliyor.
 
Türkiye NATO’nun ana lokomotiflerinden birisidir. Kolektif güvenlik yükünün çekilmesi için hiçbir katkıyı esirgemedi ÅŸimdiye kadar. Bundan sonra da deÄŸiÅŸen bir ÅŸey olmayacak. Fakat Türkiye hiçbir zaman vagon olmayacak. Bunun farkına varılması tüm trenin faydasına olur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.