Sosyal Medya

Güncel

Sürgündeki Katalan lider Puigdemont AP seçimleri için aday oldu

Belçika’da sürgünde yaşayan İspanya’nın eski Katalan Lideri Carles Puigdemont, Avrupa Parlamento (AP) seçimleri için milletvekili adayı oldu.



Belçika’da sürgünde yaÅŸayan Ä°spanya’nın eski Katalan Lideri Carles Puigdemont, Avrupa Parlamento (AP) seçimleri için milletvekili adayı oldu.
 
 
Ä°spanya’nın Katalonya Bölgesi Eski BaÅŸkanı Carles Puigdemont, 2017’de baÅŸarısız sonuçlanan bağımsızlık ilanından sonra ülkeyi terk etmiÅŸ, Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’e yakın Waterloo kentine yerleÅŸmiÅŸti. Puigdemont, 26 Mayıs’ta yapılacak olan AP seçimleri geçtiÄŸimiz yıl Åžubat’ta kurduÄŸu ‘Crida Nacional (National Call)’ adını verdiÄŸi partisinden liste başı adayı olarak seçimlere katılacağını açıkladı. Puigdemont’un daha önce Belçika’daki Yeni Flaman Ä°ttifak (N-VA) Partisi’nde AP adayı olarak seçimlere katılacağı iddia edilmiÅŸti. Ä°spanya’nın, 56 yaşındaki Puigdemonut’un iadesini artık istemediÄŸi belirtildi.
 
 
 
Puigdemont Avrupa BirliÄŸini de eleÅŸtiriyor
 
 
GeçtiÄŸimiz ay Belin’de basın toplantısı düzenleyen Puigdemont, Avrupa BirliÄŸini topa tutmuÅŸ, bölgede yaÅŸanan krize karşı duyarsız davranmakla itham etmiÅŸti. AB’nin, dünyanın her yerinde insan haklarını savunduÄŸunu ancak Katalonya konusunda kendi kapısının önüne bakmadığını söyleyen Puigdemont, “AB, neden Madrid’de olup bitenden çok Venezuela’da olup bitenle ilgileniyor” diye sitem etmiÅŸti. Yüksek Mahkeme’de baÅŸlayan davanın, Ä°spanya’nın yargı sistemi ve demokrasisi için bir kriz testi olduÄŸu deÄŸerlendirmesini yapan Katalan lider, bağımsızlık isteyenlere “Kendinize güvenin ve liderlerinize bakın” diye seslenmiÅŸti.
 
 
 
Puigdemont 2017’den beri kaçak yaşıyor
 
 
Ä°spanya Anayasa Mahkemesinin yasa dışı olduÄŸunu ilan etmesine raÄŸmen, 1 Ekim 2017’de Katalonya Özerk Yönetim Bölgesinde bağımsızlık referandumu düzenlenmiÅŸti. Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu 27 Ekim 2017’de referandum sonuçlarına dayanarak tek taraflı bağımsızlık ilan etmiÅŸti. Sonrasında Mariano_Rajoy">Mariano Rajoy liderliÄŸindeki Ä°spanya Hükûmeti, bölgesel yönetimi görevden almıştı.Birçok Katalan politikacı tutuklanmış ve Katalonya lideri Carles Puigdemont ve bazı bakanlar yurt dışına kaçmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.