Sosyal Medya

Güncel

Buteflika Cezayir'e döndü

Cezayir'de seçimlere 5. defa aday olan ve adaylığı sebebiyle ülkede protestoların düzenlendiği Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, bir süredir tedavi için bulunduğu İsviçre'den ülkesine döndü.



Cezayir CumhurbaÅŸkanlığınca yapılan yazılı açıklamada, Buteflika'nın saÄŸlık kontrolü için gittiÄŸi Cenevre'den ülkesine döndüÄŸü belirtildi.

Açıklamada, CumhurbaÅŸkanının saÄŸlık durumuna iliÅŸkin bilgi paylaşılmadı.

Uluslararası hava trafiÄŸini takip eden "Flightradar24" internet sayfası da Buteflika'yı taşıyan uçağın Cezayir'in kuzeyindeki Blida vilayetinde yer alan Boufarik Askeri Havalimanı'na yerel saatle 16.30'da indiÄŸi bilgisine yer verdi.

GENÄ°Åž GÜVENLÄ°K ÖNLEMLERÄ° ALINDI

Yerel kaynaklar da bu sabah itibarıyla Boufarik Askeri Havalimanı'nda geniÅŸ güvenlik önlemi alındığını aktardı.

Ä°sviçre'deki Tribune de Geneve gazetesi ise Cenevre Üniversite Hastanesi (HUG) idaresinin, Buteflika'nın tedavi gördüÄŸü 8. kattaki görevlilere çabalarından dolayı teÅŸekkür mektubu gönderdiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

RUTÄ°N SAÄžLIK KONTROLÜ Ä°ÇÄ°N GÄ°TMÄ°ÅžTÄ°

Cezayir CumhurbaÅŸkanlığından daha önce yapılan açıklamada, Buteflika'nın 24 Åžubat'ta "rutin saÄŸlık kontrolü" için Ä°sviçre'ye gideceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Yönetime 1999'da gelen ve 4 dönemdir CumhurbaÅŸkanlığı yapan Buteflika'nın yaÅŸadığı saÄŸlık sorunlarına raÄŸmen 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olması üzerine bir süredir ülkede gösteriler düzenleniyor. Buteflika, 2013 yılında beyin kanaması ve sonrasında felç geçirmiÅŸti. 

GÖSTERÄ°LER SÜRÜYOR

22 Åžubat'ta baÅŸlayan ve ki haftadan uzun süredir devam eden Buteflika karşıtı gösteriler 8 Mart'ta rekor bir katılım oranına ulaÅŸtı. El Watan gazetesinin haberine göre Kadınlar Günü sebebiyle kadın katılımcıların da artığı görülürken 8 Mart gösterilerinden toplam sayı 1 milyonu buldu.

BUTEFLÄ°KA'NIN ADAYLIÄžI NEDEN PROTESTO EDÄ°LÄ°YOR?

Özellikle Cezayir'e yabancı olanlar "Aday olmak seçilmek anlamına gelmiyor. Adaylık neden protesto ediliyor?" yorumları yapsa da Buteflika'nın adaylığı tam olarak "seçileceÄŸi" anlamına geliyor. Konuya iliÅŸkin Amerika'nın Sesi Türkçe'ye (VOA) konuÅŸan Cezayir asıllı Fransız gazeteci-yazar ve Afrika kıtasına yayın yapan 'Jeune Afrique/Genç Afrika' sitesinin haber müdürü Neila Latrous, Bouteflika'nın adaylığının gençleri büyük hayal kırıklığına uÄŸrattığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin, aday olması durumunda kesinlikle seçileceÄŸinin bilinmesi olduÄŸuna vurgu yapan Latrous, "Herkes biliyor ki Bouteflika seçime girerse kesin kazanır. Cezayir genç bir nüfusa sahip. Ve gençler artık Bouteflika'nın yerini genç bir lidere bırakmasını istiyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.