Sosyal Medya

Başörtülüden rehber öğretmen olmaz diyen Üstün Dökmen: Arabaya binerken besmele çekerim

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir programda, “Nasıl bir pilot sarhoş olmamalı, bir Hristiyan psikolog haç takmamalı ise; rehberlik öğretmeni de başörtülü biri olamaz. Meslek icra edilirken ‘İnşallah, Maşallah, hayırlısıyla’ gibi cümleler sarf edilmemelidir" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Üstün Dökmen'e büyük tepki gelmişti.



Sakarya Ä°l Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü tarafından düzenlenen bir programda, “Nasıl bir pilot sarhoÅŸ olmamalı, bir Hristiyan psikolog haç takmamalı ise; rehberlik öÄŸretmeni de baÅŸörtülü biri olamaz. Meslek icra edilirken ‘Ä°nÅŸallah, MaÅŸallah, hayırlısıyla’ gibi cümleler sarf edilmemelidir" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Üstün Dökmen'e büyük tepki gelmiÅŸti.
 
Sözlerini yalanlamayan Dökmen, tepkilerin ardından açıklama yaptı. 
 
Dökmen'in açıklaması ÅŸöyle:
 
"Tesettüre girme veya girmeme konusunda kimseye baskı yapılmamalıdır; ancak görüÅŸlerini ifade eden bilim insanlarına da baskı yapılmamalı, sözlerinden cımbızla kelime seçilmemeli, konunun ana fikri çarpıtılmamalıdır. Bu görüÅŸten hareketle, psikologlarımızı, psikolojik danışmanlarımızı ve kamuyu bilgilendirmek istiyorum.
 
4 Mart 2019’da Sakarya Ä°l Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü’nün davetlisi olarak ildeki psikolojik danışmanlara verdiÄŸim konferansta aÅŸağıdaki cümleleri aynen telaffuz ettim:
 
1. Psikoterapi/ psikolojik danışma mekanında, hiçbir dini veya milli simge bulunmamalıdır. Ortam nötr olmalıdır. Yasalarımıza göre okullarda, resmi dairelerde Atatürk fotoÄŸrafı bulunmalıdır. Bu güne kadar evimde ve çalışma ofislerimde Atatürk resmi asılıdır. Ancak psikolojik danışmanlık yaptığım odalara Atatürk resmi koymadım. Çünkü gelen danışan Atatürk’ü sevmiyor olabilir. Danışma sırasında benim danışanıma olan saygım, yani karşımdaki can’a olan saygım, Atatürk’e olan saygımdan üstündür.
 
2. ÇocukluÄŸumdan gelen alışkanlıkla arabaya her biniÅŸimde besmele çekerim, yanımdakine de ‘’Hayırlı yolculuklar, Allah saÄŸlıkla gitmeyi nasip etsin’’ derim. Ancak psikolojik danışma sırasında, ‘’Haftaya hayırlısıyla görüÅŸelim’’ ya da ‘’Ä°nÅŸallah hallolur’’ türünden ifadeler kullanmam. Çünkü danışan bu ifadeleri severse danışmanla özdeÅŸim kurar, ona sempati duyar; bu durumda danışma olmaz. EÄŸer bu ifadelerimi sevmezse antipati duyar, danışma yine bozulur. Bir çocuk gördüÄŸümde mutlaka, ‘’Allah bağışlasın’’ derim, anne babasının yüzü aydınlanır. Kitap yazmaya baÅŸlarken bilgisayarda sol üst köÅŸeye ‘’A.a’’ yazarım. (Bu, Allah’ın adıyla anlamına gelir.) Ancak bütün bunlar benim özel yaÅŸantımdır; bunları danışma ortamına yansıtmam.
 
3. Batı filmlerinde bazı kadınlar haçlı kolye takmazlar. Fakat kadın psikologlar asla haç takmazlar. Psikolog, danışman kıyafetiyle de nötr olmalıdır.
 
Nötr olmak ne demek? Bunu okulda öÄŸrenmiÅŸ olmanız gerekir. TAT’nin son kartı boÅŸ bir sayfadır, yani tamamen nötr’dür. Danışman da tıpkı o kart gibi nötr olmalıdır ki, danışanı gerektiÄŸinde transferans yapabilsin. Danışman, ‘’Annen haklı, baban haksız’’ türünden cümleler kullanamaz. Nötr, tarafsız olmalıdır. Danışman/ psikolog, kıyafetiyle de tarafsız olmalıdır. EÄŸer danışman dini bir simge kullanıyorsa, bazı danışan bundan mutlu olur, bazısı ise hoÅŸlanmaz. Her iki durumda da artık danışma saÄŸlıklı yürümez, sohbete dönüÅŸür. Bir psikolojik danışman, kendisiyle özdeÅŸim kurulmasına izin vermemelidir, sempatiyi veya empatiyi körüklememelidir.
 
Bir eczacı, bir hemÅŸire, bir mühendis kadın baÅŸörtüsü takabilir; bu durum onun mesleÄŸini icra etmesini engellemez. Ancak, bir psikiyatrist, psikolog veya psikolojik danışman, sokakta baÅŸ örtüsü takarsa bir ÅŸey olmaz ama terapi, danışma ortamında takarsa, o etkinlik artık, ‘’Psikoterapi’’ olmaz, ‘’Psikolojik danışma’’ sayılmaz. TAT’de, net bir çam resmi net bir cami veya kilise resmi gösterilmez, flu resimler gösterilir. Danışmanın da danışma ortamında milli, dini görüÅŸleri yoktur, danışanına bir kadın veya erkek olarak bakmaz. Danışman, BeÅŸiktaÅŸ veya Fenerbahçe atkısını takıp danışma yapamaz.
 
Bazıları bu sözlerimden (konferansta söyledim), baÅŸörtüsüne karşı olduÄŸum sonucunu çıkaracaktır. Bu basit bir yorum olur. Ben baÅŸörtüsüne karşı deÄŸilim. Kayınvalidem hacıydı, tesettürlüydü. Halen eÅŸimin ailesinde ve benim yakınlarım arasında tesettürlü olan hanımefendiler vardır. Sadece danışma ortamında dini simgenin, iÅŸin özüne ve meslek etiÄŸine aykırı olduÄŸunu söylemek istiyorum. Danışmaya gelen öÄŸrenci üzerinde dini ya da milli simge taşıyabilir. Bu durum danışmaya engel deÄŸildir. Yalnızca psikoloÄŸun, psikolojik danışmanın dini, milli simge kullanması frapan giyinmesi psikolojik danışmanın dini, milli simge kullanması, frapan giyinmesi psikolojik danışmanın etkisini azaltır, yok eder, danışmayı bir abla – kardeÅŸ iliÅŸkisine dönüÅŸtürür.
 
Türk psikologlar ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik DerneÄŸi üyelerinin, mesleÄŸimizle ilgili görüÅŸlerini bildirmelerini beklerim." 

3 Yorum

  1. said daÄŸdaÅŸ

    Mart 10, 2019 Pazar 07:44

    Derdini anlatırken, "Allah'ın farz emri örtünme" ile örnekleme yapmak ve o keskin (!) zekayı "başörtülü danışman olmaz" yargısına ulaşma zekasına kavuşmak, şaşırtıcı. İlave açıklama, zehire bala akıtmaya devam eden birinin açıklamasından farksız. Açıkçası, "Affedersiniz! Meramımı anlatmada acemilik yaptım. Özür dilerim!" de bitir a dostum!.

  2. said daÄŸdaÅŸ

    Mart 10, 2019 Pazar 07:39

    Derdini - meramını anlatırken asfalt yolda yürümek varken, çamurlu toprak yolda üzerini kirletip sonra asfalt yol aramaya başlayan "acemi" gibi acemileşmeniz, Dökmen'e yakışmamış!

  3. Ä°sa HemiÅŸ

    Mart 09, 2019 Cumartesi 19:25

    Üstün Dşkmeni severim. Pek çok orogramını zevkle takip ettim ve bazı kitaplarını da okudum. Fakat kusura bakmasın bu açıklamaları Saçma/ absürd bir yaklaşımın-ki kendisine aittir-.absürd cümlelerle şerhi olmuş.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.