Sosyal Medya

Arınç Bombası’na manidar tekzip

Sözcü’nün ‘Arınç Bombası’ manşetine günler sonra yalanlama geldi Bülent Arınç’tan. Özhaseki’nin kapalı toplantısında yaptığı değerlendirmelerin bağlamından koparılarak ve çarpıtılarak dışarı sızdırılmasından şikayetçi.



Akif Beki - Karar
 
Hani ‘beka diye bir sorun yok, nereden çıktı’ eleÅŸtirisiyle öne çıkarılmıştı. ‘Beka’ söylemiyle seçmeni oy vermeye ikna etme stratejisini yanlış bulduÄŸu ÅŸeklinde yansıtılmıştı sözleri.
 
Böyle bir özeleÅŸtiri getirip getirmediÄŸi gibi detayları açıklığa kavuÅŸturmuyor,  esasa girmeden usulden reddediyor haberi.
 
Fakat uzun tekzip metninde bir cümle dikkatimi çekti. Araya öyle kritik bir uyarı sıkıştırıyor ki, yalanlarken haberin özünü doÄŸruluyor aslında.
 
Bütün siyasi yaÅŸamı boyunca ‘pozitif propaganda’dan yana olduÄŸuna dair bir gönderme...
 
Yani ‘negatif propaganda’yı onaylamadığını teyit ediyor.
 
AK Parti’nin de baÅŸlarda karşı olduÄŸu propaganda biçimi bu. ‘Kara propaganda’ ya da ‘çamur siyaseti’ diye sıklıkla kötülendiÄŸini hatırlarsınız. Eski Türkiye’nin hastalıklı alışkanlıklarından biriydi ve siyaseti bu seviyesizlikten kurtarmayı baÅŸarmak en büyük övünçleri arasındaydı partisinin.
 
Arınç’ın, kamuoyu önünde partisiyle çeliÅŸiyor, seçim stratejisini tartışmaya açıyor görünmekten kaçınması anlaşılabilir. Yine de negatif propagandayı tasvip etmediÄŸini kayda geçirmeyi ihmal etmiyor.
 
Anahtar sözcük, negatif propaganda. Lafı uzatmadan çok ÅŸey anlatan bir kavram.
 
Rakibi kötü göstererek ona oy vermemeye çağırmak böyledir.
 
Kendini sevdirmek yerine halkı karşıtına düÅŸman etme, kin ve nefret besletme yöntemi bu türdendir.
 
Ä°zlediÄŸi siyaseti millete beÄŸendireceÄŸine, öfkeyle doldurup muhalifine karşı kışkırtmaya uÄŸraÅŸmak gibi...Kendisine çekeceÄŸine, rakibinden soÄŸutup kaçırtmak gibi...
 
Zıddı ise alternatifini karalamadan, çamur atmadan, düÅŸmanlaÅŸtırmadan, ‘o kötü olduÄŸu için beni seç’ demeden kampanya yürütmektir.
 
Daha iyi bir seçenek bulunmadığı için kötünün iyisiyle idare etmeye mecbur, sana mahkumlarmış duygusu uyandırmadan taraftar toplamaktır.
 
Kerhen deÄŸil severek desteklenecek, zorunluluktan deÄŸil koÅŸa koÅŸa tercih edilecek bir seçenek olarak partisini sunmaktır.
 
Kendi üstünlüklerini, doÄŸru taraflarını tanıtmaktır, neden seni seçmeleri gerektiÄŸini olumlu bir dille ortaya koyarak oy istemektir.
 
Eskiler ilkine menfi, ikincisine müspet propaganda derdi bunun. Biri uzaklaÅŸtırmaya, diÄŸeri yakınlaÅŸtırmaya dayanır.
 
Ä°çine neler sığmıyor ki...
 
Mesela, ‘ben gidersem teröristler gelir’ retoriÄŸi, menfi tarza giriyor. Ölümü gösterip sıtmaya razı etme taktiÄŸi.
 
Menfi propaganda, halkın daha iyi bir gelecek talep ve beklentilerini karşılamaktan uzaktır.
 
Çünkü korkulara oynar, savunmacıdır, öcülerden kurtarmak, beterinden korumak dışında bir gelecek vaat etmez.
 
Geriye gitme, hatta yok olma kaygısına yaslanır, endişelilerin oyunu almaya taliptir, mevcudu ileriye taşıma umudu vermeye değil.
 
Bu yüzden deÄŸiÅŸime direnç gösterme tavrına dönüÅŸür. TutuculaÅŸtırdığı, statükoculuÄŸa savurduÄŸu için de toplumun ve zamanın gerisine düÅŸmekten kurtulamaz.
 
Alternatifini çoÄŸunluÄŸun gözünde marjinalleÅŸtirmek isterken kendisi git gide marjinalleÅŸme tehlikesiyle yüz yüze kalır velhasıl.
 
Allahüalem budur Arınç’ın meramı. Haksız, yersiz, isabetsiz mi? Takdiri sizin.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.