Sosyal Medya

Güncel

Avrupa IŞİD'lilerin vatandaşlıklarını iptal ederken Bağdat'tan önemli açıklama: Biz idam ederiz

Trump'ın açıklamasının ardından IŞİD'li vatandaşlarının vatandaşlıklarını iptal eden Avrupa ülkelerinin ardından Irak'ın başkenti Bağdat'tan önemli bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Berhem Salih yabancı IŞİD savaşçılarını idam edebileceklerini söyledi.



BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National'a açıklama yapan Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih, yabancı IŞİD savaÅŸçılarına iliÅŸkin devam eden tartışmalara dahil oldu. Salih, Avrupa vatandaşı IŞİD mensuplarının Irak hukukuna göre yargılanabileceÄŸini ve idam edilebileceÄŸini söyledi..

Salih, "IŞİD ÅŸüphelileri, suçlu bulunmaları halinde idam cezası alabilir. Irak yasalarında ölüm cezası var ve buna göre hareket edeceÄŸizYabancı (IŞİD) savaÅŸçıların, Irak topraklarında ya da Irak vatandaÅŸlarına karşı terör eylemleri gerçekleÅŸtirdiklerine dair kesinleÅŸmiÅŸ dosyalar var. Bu dosyalarda da Irak yasaları uygulanacak" dedi.

IŞİD HALEN VARLIK GÖSTERÄ°YOR

Iraklı güçler, 3 yıldan uzun süre ülke topraklarının üçte birini elinde tutan IŞİD'in, Aralık 2017'de büyük oranda temizlendiÄŸini duyurmuÅŸtu. Ancak Irak CumhurbaÅŸkanı, 6 Mart'ta yaptığı bir konuÅŸmada, IŞİD'in hala Irak-Suriye sınırı üzerinde varlık göstermeye devam ettiÄŸini belirtmiÅŸti.

300'E YAKIN IŞİD'Lİ SURİYE'DEN ALINDI

Uluslararası Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü de Iraklı yetkililerin, aralarında en az 13 Fransa vatandaşı bulunan 280 IŞİD ÅŸüphelisini Suriye'den teslim aldığını bildirmiÅŸti.

IŞİD'E KATILAN AVRUPALILARIN BÄ°LANÇOSU

Londra merkezli Uluslararası Radikalizm Çalışma Merkezi, Haziran 2018'de yayımladığı bir araÅŸtırma raporuyla, 80 farklı ülkeden 41 bin 490 kiÅŸinin, Irak ve Suriye'deki IŞİD'e katıldığını duyurmuÅŸtu.

DONALD TRUMP'TAN AVRUPA'YA: IŞİD'Lİ VATANDAŞLARINIZI ALIN

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ä°ngiltere, Fransa, Almanya ve diÄŸer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. HoÅŸ olmayan diÄŸer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaÅŸçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok ÅŸey yaptık, çok (para) harcadık. Artık baÅŸkalarının da adım atıp yapabildikleri iÅŸi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

PYD: BURADA YETERLÄ° HAPÄ°SHANE YOK, KAÇABÄ°LÄ°RLER

Bunun ardından örgütten de bir çaÄŸrı gelmiÅŸti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceÄŸi ifade edilmiÅŸti.

"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"

Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceÄŸini söyledi.

KAÇ IŞİD'LÄ° TUTUKLU VAR ve NERELÄ°LER?

Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 IŞİD'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre IŞİD'lilerin çoÄŸu Suudi Arabistan kökenli.

Ä°NGÄ°LTERE ve ALMANYA'DAN TRUMP'A NET CEVAP

YaÅŸananların ardından Ä°ngiltere, 19 Åžubat'ta IŞİD'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaÅŸlıktan çıkarma sürecini baÅŸlattığı bildirdi. Bu hareketin Trump'a bir cevap niteliÄŸi taşıdığı yorumları yapılmıştı.

Almanya'dan da aynı hamle geldi ve Alman basını Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Ä°çiÅŸleri Bakanı Horst Seehofer'in IŞİD'e katılan Almanları vatandaÅŸlıktan çıkarmak için "üç ÅŸartlı" bir karar aldıklarını duyurdu. 4 Mart tarihinde Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung'un yayınladığı haberlerde vatandaÅŸlıkları iptal edilecek IŞİD'li Almanlar için 3 ÅŸart ÅŸu ÅŸekilde aktarıldı:

- Çifte vatandaÅŸ olmaları: Bu kapsamda yalnızca Alman vatandaşı olanlar hakkında Anayasa'ya aykırı olduÄŸu için böyle bir karar alınmayacak.

- ReÅŸit olmaları: VatandaÅŸlıktan çıkarılmaları için 18 yaşını aÅŸmış olmaları gerekecek.

- Yasa yürürlüÄŸe girdikten sonra çatışmalara katılan IŞİD'lilerin (ilk iki koÅŸul geçerli olsa bile) pasaportları kesinlikle iptal edilecek: Bu kapsamda ÅŸu anda tutuklu olanlar ise bu gruba dahil olmayacak. Çünkü yasa geriye dönük iÅŸlemiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.