Sosyal Medya

Güncel

Belçika mahkemesinden PKK kararı

Brüksel İddianame Odası, aralarında PKK'nın Avrupa elebaşlarının da olduğu 30'dan fazla kişi ve kurumun terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağı kararını onadı.



Brüksel Ä°ddianame Odası, PKK üyeleri ve kurumlarla ilgili Federal Savcılık Ä°ddianamesi'ne iliÅŸkin takipsizlik kararı aldı. Böylelikle, Ä°ddianame Odası, "PKK'nın sözde Avrupa elebaÅŸlarının da olduÄŸu 30'dan fazla kiÅŸi ve kurumun terörle mücadele kapsamında yargılanamayacağına, PKK'nın uluslararası olmayan bir çatışmanın tarafı olduÄŸuna, bu nedenle Belçika mahkemelerinin bu davaya bakmaya yetkisi olmadığı" kararına vardı.

Brüksel Ä°ddianame Odası, konunun uluslararası insancıl hukukun geçerli olduÄŸu mahkemelere sevkedilmesi görüÅŸüne yer vererek, davanın Belçika Ceza Mahkemesi'ne taşınmasını engelledi.

BÜYÜKELÇÄ°'DEN AÇIKLAMA: PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Kararın onanmasının ardından yazılı açıklama yapan Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Michel Malherbe, "Öncelikle temel olan husus, Belçika, Türkiye'nin önemli bir ortağıdır ve öyle kalacaktır. Temsil ettiÄŸim devletin ÅŸu anki pozisyonu iyi bilinmektedir: PKK terörist bir örgüttür" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Malherbe, "Belçika adaletinin (yargı gücünün), Belçika hükümetinden (yürütme gücünden) bağımsız olduÄŸunu" kaydettiÄŸi açıklamada, Federal Savcılık Ofisinin halihazırda 50 sayfalık kararı incelediÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

Açıklamada, savcılığın, daha sonra nasıl bir tepki vereceÄŸi yönünde karar alacağına iÅŸaret eden Malherbe, 2017'de aynı davada, savcılığın, istinaf mahkemesinin kovuÅŸturmazlık ile sonuçlanan ilk kararına karşı da temyiz baÅŸvurusunda bulunduÄŸunu hatırlattı.

Konuya iliÅŸkin açıklamada bulunan Belçika DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthieu Branders ise yargının bağımsız olduÄŸunu ifade ederek, "Ancak, bu noktada Belçika'nın PKK'yı terör örgütü olarak tanıyan kararı deÄŸiÅŸmeyecektir" diye konuÅŸtu.

Branders, Türkiye'nin Belçika için "önemli ve tarihi" bir ortak olduÄŸuna da vurgu yaptı.

DAVA SÜRECÄ°

Belçika Savcılığı, 2010'da baÅŸlayan soruÅŸturmanın ardından Ekim 2015'te iddianamesini sunmuÅŸtu.

Ä°ddianamede PKK üyeleri, Belçika ve diÄŸer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaÅŸtakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eÄŸitim vermekle suçlanıyordu.

Sanıklara yönelik suçlamalar arasında sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak da bulunuyordu.

Brüksel SoruÅŸturma Dairesi, 2017 Kasım'da bu suçlamalar kapsamında yapılanların "terör eylemi" olmadığına hükmederek davanın ceza mahkemesine sevkine yönelik talebi reddetmiÅŸti. Kararın gerekçesinde, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında deÄŸerlendirilemez" ifadeleri yer almıştı. Türkiye'nin de tepki gösterdiÄŸi karara federal savcı itiraz etmiÅŸti.

2018 Åžubat'ta Belçika Yargıtayı, alt mahkemenin "PKK'lıların terörden yargılanamayacağı" yönündeki kararını bozmuÅŸ, dava tekrar Brüksel Ä°ddianame Odasına gönderilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.