Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren: Herkes zaman zaman kişilik MR’ı çektirmeli

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Farkında mısınız, üç aylara girdik. Bir kalb gündeminiz var mı? 
Üç aylar, Ä°slam kültüründe Ramazan’la sona eren bir zaman silsilesini ifade ediyor. Hazreti Peygamber (S.A.V.)’in ÅŸöyle bir duası var: “Ya Rabbi Recep ve Åžaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a eriÅŸtir.” Bu duadan yola çıkarak bu üç ayı farklı bir mevsim olarak gördü mü’minler. Bir tür yürekleri Ramazan’a hazırlıyor önündeki iki ay. Ramazan ise, külli bir arınma ayı. Ramazan’a gireceksiniz, çıktığınızda kendini yenilemiÅŸ bir kiÅŸilikle donanacaksınız. Bunun için de yüreklerinizi Ramazan’a hazırlayacaksınız. 
 
Bir kalb gündemi olmalı insanın, Müslümanın.
 
Hayat öÄŸütüyor insanı, yaralıyor, dönüÅŸtürüyor. Onarım gerekiyor ve onarım için kalbe bakmak gerekiyor.
 
Ben “Herkes zaman zaman kiÅŸilik MR’ı çektirmeli” derim.
 
MR’ın fiziksel mahiyeti, kiÅŸinin vücudundaki anormal farklılaÅŸmaları görüntülemesi, tespit etmesidir. KiÅŸilik MR’ı ise, kiÅŸiliÄŸimizdeki deÄŸiÅŸim, dönüÅŸüm, pörsüme, baÅŸkalaÅŸma, her ne ise… Onları belirlemektir.
 
“Farkında mısınız?” sorusu, hayat akışının “farkındalığı” bile törpüleyebilme potansiyelinden kaynaklanıyor.
 
Dalgalar var, limandan uzaklaşmışsınız, farkında değilsiniz.
 
* * *
 
Ä°çinde bulunduÄŸunuz ÅŸartlar “sizde” yeni bir “siz” oluÅŸturmuÅŸ, farkında deÄŸilsiniz. Çıkarlarınızı kutsamışsınız, iliÅŸkileriniz ana mecranın bin kilometre ötesine düÅŸmüÅŸ, babanızla bile kavgalı hale gelmiÅŸsiniz, trafikte hedefinizi kutsamışsınız, ÅŸerit canavarı haline gelmiÅŸsiniz, siyasi duruÅŸunuzu kutsamışsınız kalbinizi kaybetmiÅŸsiniz, mezhebinizi, tarikatinizi, cemaatinizi kutsamışsınız onların dışında kalan Müslümanlar düÅŸmanınız olmuÅŸ… Patronsunuz patron gözlüÄŸü takmışsınız çalışanın hukukunu kaybetmiÅŸsiniz, çalışansınız iÅŸyerinizin hukukunu çiÄŸniyorsunuz, babasınız, annesiniz, evlatsınız, eÅŸsiniz iliÅŸkiler fırtınalı günlerin savrulmasını yaşıyor. Gençsiniz enerjinizin hukukundan habersiz hale gelmiÅŸsiniz, yaÅŸlısınız hâlâ bir ebedi hayat kaygısı düÅŸmemiÅŸ gündeminize…
 
Elinizin, dilinizin, gözünüzün, kulağınızın, dimağınızın, kalbinizin hukukunu kaybetmiÅŸsiniz. 
 
Farkında mısınız? Ellerinize baktınız mı hiç, kirlenme var mı diye, bugün bir yetimin başını mı okÅŸadınız, yoksa bir insanın hukukuna tecavüz eden bir yazıya imza mı attınız?
 
Dilinize baktınız mı? Yalan, iftira, gıybetle iliÅŸkisi nasıl? Hangi vasatlar bunları meÅŸrulaÅŸtırıyor da farkına varmıyorsunuz? Nasıl bir dosya götürüyorsunuz ebedi aleme dilinizle ilgili?
 
Gözünüze baktınız mı? Gözleriniz kirlenmiÅŸ olmasın?
 
Dimağınız fabrika ayarlarını koruyor mu? DüÅŸünce sisteminiz hayatı ve ölümü nereye yerleÅŸtiriyor? Hep hiç ölmeyecekmiÅŸ gibi yaÅŸamanın getirdiÄŸi sorumsuzluk duygusu istila etmesin dimaÄŸ ikliminizi?
 
Ya kalbiniz? Kalb kaldı mı içinizde ve nasıl bir kalb kaldı? “Allah’ı unutmayan, Allah’ı görüyormuÅŸ gibi bir duyarlılığı özümsemiÅŸ ve ona göre bir hayata kan taşıyan bir kalb” ne söyler size?
 
Kur’an’da bir ayet var: “Allah ve Rasulü sizi size hayat verecek, sizi diri kılacak ÅŸeylere çağırdığında o çaÄŸrıya uyun” mealinde. Dirilik o çaÄŸrılara uymakla mümkün bizim deÄŸerler dünyamızda. Ötesi fizik olarak diri, öz olarak ölü durumu demek.
 
KiÅŸilik MR’ı bir anlamda diri ve ölü yanlarımızı ortaya çıkaracak. Ebedi aleme “Diri” gitmek için dünyada iken diri kalmak lazım.
 
KiÅŸilik MR’nın Ä°slam dilindeki ifadesi “Muhasebe”dir. Kendi kendine bakmak… Ä°yi bakmak. Ebedi hayatı düÅŸünerek, burada iken kendimize acımadan, Öte’nin acılarının çok daha çetin olacağı bilinciyle bakmak. En ÅŸeffaf zamandan, mahÅŸer penceresinden bakmak. Rabbin huzurunda duruyor gibi bakmak.
 
Ayları, günleri kutlu hale getirmek için bizden bekleneni yapmak. Sonra Rasulullah’ın duasına amin demek. Yolunuz – yolumuz açık olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.