Kürsü
Hayrettin Karaman- Yine İKSAR (İyilik Vakfı)
Follow @dusuncemektebi2
Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak
Geçende Ä°KSAR’ı tanıtan bir yazı yazmıştım. Bugün Ä°KSAR’ın ilk örnek uygulamasını nakledeceÄŸim, ama önce Efendimiz (s.a.)’in bir uygulamasını aktarıyorum:
Ensar’dan bir kiÅŸi Efendimiz’e gelip geçimlik istemiÅŸti, Peygamberimiz ile aralarında ÅŸu konuÅŸma geçti:
- Evinde bir ÅŸeyin yok mu?
- Bir kısmını örtündüÄŸümüz bir kısmını serdiÄŸimiz bir çul ile bir de su kabımız var.
- Onları bana getir.
Adam onları getirdi, Peygamberimiz alıp açık artırmaya sundu ve sonunda iki dirhem verene sattı. Parayı alıp dilenmeye gelen kiÅŸiye verdi ve “Bunun bir dirhemi ile yiyecek alıp ailene götür, bir dirhemi ile de bir balta satın alıp gel” dedi. Sevgili Peygamberimiz (s.a.) mübarek eliyle baltaya bir sap takıp adama verdi ve “Git, odun kes, getirip sat ve 15 gün gözüme görünme “dedi. Adam 15 gün sonra 10 dirhem kazanmış, bir kısmıyla giyecek, bir kısmı ile de yiyecek almış olarak geldi, Efendimiz ÅŸöyle buyurdular: “Bu yaptığın senin için, dilenciliÄŸin kıyamette alnında bir leke olarak gelip görünmesinden hayırlıdır. Ä°steme ancak ÅŸu üç durumda caiz olur: ÇaresizliÄŸe düÅŸürmüÅŸ yoksulluk, borca batmışlık ve acıtan tazminat (diyet) ödeme yükümlülüÄŸü”.
Åžimdi, Ä°KSAR’ın, eÅŸsiz örneÄŸimizin peÅŸinden giderek yaptığı bir uygulamayı, anlatan üyenin ifadesiyle nakledeyim:
A. K., ülkemize göç etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeliden biri. EÅŸi ve üç kızı ile Sakarya’da yaşıyor. Anne-babası da yakınlarında, ayrı bir evde hayatlarına devam ediyor.
A. ile ilk tanışıklığımız Ä°KSAR’ın da kurucularından olan bir üyemizin evini taşırken artan kartonları vesilesiyle oldu. BirçoÄŸumuz için ev taşımanın yorgunluÄŸuyla birlikte hızlıca çöpe atılan ve bir fazlalık olan kartonlar, A. için evine götüreceÄŸi rızkının kaynağını oluÅŸturuyordu. Ä°ÅŸte bu yeni taşınan evden artan kartonlar A. ile tanışmayı ve ailesini yakından tanımayı saÄŸladı. A. dilenmiyordu, daha çok karton toplayıp helalinden gelir elde etme derdindeydi. Bir gün bu derdin peÅŸinde giderken daha büyük bir araba ile daha çok karton toplayabileceÄŸini düÅŸündü ve bize baÅŸvurdu. Ä°ÅŸte bu baÅŸvuru aslında Ä°KSAR’ın temellerinin atılmasına, teoride bahsedilenlerin hayata geçirilmesinin önemine kapı araladı. Motorunu daha iyi bir araba ile deÄŸiÅŸtirmesi için, çoÄŸunluÄŸu ileride Ä°KSAR’ın yönetimini oluÅŸturacak kiÅŸilerden, zekat/bağış toplandı, eksik kalan kısmı ise A.’ya karzı-ı hasen olarak verildi. A. bu paralarla yeni arabası için ihtiyaç duyduÄŸu eksiÄŸi kapattı. Noterde arabanın devrini yapmaya gittiÄŸimizdeki mutluluÄŸu, arabayla fotoÄŸraf çekilirkenki heyecanı görülmeye deÄŸerdi. Aslında ihtiyaç duyduÄŸu ve bizim verdiÄŸimiz tutar çok küçük ama görece etkisi oldukça büyüktü. Yeni arabasıyla birlikte A. artık sadece karton deÄŸil, nakliyat iÅŸi de yapıyor ve daha çok gelir elde ediyor. Ayrıca verdiÄŸimiz karz-ı haseni de taksitler halinde geri ödüyor ve ailesinin durumlarının düzelmesi, çocuklarının mutluluÄŸu bize daha da cesaret veriyor.
Bu güzel örnek aslında A. gibi birçok ailenin olduÄŸu ve bu kiÅŸilere az da olsa karz-ı hasen ile destek verilince hayatlarında önemli deÄŸiÅŸimler olacağını gösteriyor. Bizler de daha çok kiÅŸiye ulaÅŸabilmek ve kurumsal olarak bu faaliyetleri yayabilmek amacıyla Ä°KSAR’ı kurduk ve faaliyetlerimizin temeline de yoksullara sadece finansman deÄŸil finans dışında da desteÄŸi içeren karz-ı hasene dayalı Ä°slami mikrofinans programımızı koyduk.
Ä°nÅŸallah çok daha fazla kiÅŸiye ulaÅŸabilir ve bu kiÅŸilerin kendi alınterleri ile ekonomik durumlarını iyileÅŸtirmelerine vesile olabiliriz.
Henüz yorum yapılmamış.